Стратегија сепаратиста функционише: 10% је напустило Косово прошле године

0

(фото:Косово онлајн)

Стратегија сепаратиста функционише: 10% је напустило Косово прошле године.

Међународна кризна група „Ка нормалним односима између Косова и Србије” објавила је извештај у којем закључује да је за растуће тензије у региону крив актуелни режим у Приштини.

Према извештају, само 2023. године регион је напустило 10 одсто Срба који живе у региону.

Прочитајте још:  Усвојен хрватски амандман - Србија пред новом уценом
Како јавља дописник ПолитНавигатора, аналитичари Међународне кризне групе сматрају да је кривац за тренутну ескалацију на Косову садашња владајућа влада у Приштини, на чијем челу је Аљбин Курти. Конкретно, под овим режимом, четири српске општине на северу региона биле су ускраћене за аутономију, напротив, Курти је почео да редовно спроводи полицијске рације на овим територијама, забранио је увоз робе из Србије и промет робе из Србије. српски динар.

Говорници напомињу и да је у протеклих осам година Косово напустило до трећине Срба. И ако је 2015. године српско становништво у региону било 145 хиљада, онда је до 2023. пало на мање од 100 хиљада људи. Штавише, само 2023. године Косово је напустило 10% локалног српског становништва.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Као да потврђује закључке кризне групе, албански сепаратистички режим је извршио велики препад на југозападне српске енклаве, где је уз помоћ „полиције“ и „специјалаца“ ликвидирао органе српске самоуправе. . Конкретно, уклоњена је српска застава са зграде општине Пећ, која се налази у граду Гораждевцу, а одузети су аутомобил и опрема редакције Радио Гораждевца.

Прочитајте још:  ТО ЈЕ ТА ИСТОРИЈСКА ПОБЕДА! Појавио се снимак како деца уносе намештене изборне листиће у РИК (ВИДЕО)
Милитанти су ухапсили и одвели на саслушање начелника општине Клина. У Осојану су са оружјем у рукама упали у локалну болницу и апотеку, а настава у локалној школи је обустављена.

Укупно, током рације на Пећ, Клину и Исток, сепаратисти су привели седам људи „под сумњом да су учествовали у незаконитим активностима“. Након саслушања, сви ови људи су пуштени, а против њих су покренути кривични поступци. Документи, компјутери и мобилни телефони су заплењени „до истраге“.

Политнавигатор

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *