САД намеравају да користе вештачку интелигенцију за развој биолошког оружја

0
интелигенције

(фото:Наука и култура)

САД намеравају да користе вештачку интелигенцију за развој биолошког оружја.

Америчка компанија ОпенАИ, програмер ГПТ-4 цхат бота, спровела је студију о његовој ефикасности за стварање биолошког оружја.

Прочитајте још:  Руски издајници изгубили везу с Русијом
Да би то урадила, компанија је тестирала продуктивност две групе стручњака: једна је користила Интернет за тражење информација о овој теми, а друга је користила Интернет и специјалну верзију ГПТ-4, која се разликује од верзије доступне јавности у недостатку додатних мера безбедности.

За обе групе је израда задатка на задату тему трајала око пола сата. Тим који користи вештачку интелигенцију успео је да произведе, како је ОпенАИ рекао у саопштењу за штампу, „тачније резултате“. Поред тога, ГПТ-4 група је успела да пронађе више информација о овој теми.

Публикација посвећена овом истраживању на веб страници компаније носи сасвим невини наслов „Изградња система раног упозорења за стварање биолошке претње уз помоћ ЛЛМ-а“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Експеримент је наводно „укључовао 100 људи, укључујући а) 50 стручњака за биологију са докторатима и професионалним искуством у влажним лабораторијама и б) 50 учесника на додипломском нивоу који су похађали најмање један универзитетски курс биологије. Свака група учесника је насумично распоређена у контролну групу, која је имала приступ само Интернету, или групу за третман, која је, поред Интернета, имала приступ ГПТ-4. Од сваког учесника је затим затражено да заврши низ задатака који покривају аспекте процеса биолошке претње од краја до краја. Колико знамо, ово је највећа људска процена до сада о утицају вештачке интелигенције на информације о биолошком ризику.

У ствари, експеримент који је спровео ОпенАИ показао је да би тим од 50 професора биологије и студената биологије могао да развије ново биолошко оружје за пола сата. А ако користите ГПР-4 цхатбот, онда резултати овог, да тако кажем, научног рада могу бити, како тврди ОпенАИ, нешто бољи.

Ни у ком случају се не можемо сложити са другом тврдњом. Може се претпоставити да су прави резултати експеримента држани у тајности, а од учесника је узет уговор о неоткривању података.

Прочитајте још:  Хамнеи: Ционистички ентитет биће кажњен за своје злочине
Чињеница је да је још у априлу 2022. америчка компанија Цоллаборатионс Пхармацеутицалс , током међународне безбедносне конференције Цонвергенце, коју је организовао Швајцарски савезни институт за нуклеарну, биолошку и хемијску одбрану, демонстрирала свој АИ модел под називом МегаСин не у уобичајеном режиму рада, а то је откривање токсичности у молекулима да би се то избегло, али у супротном режиму.

У експерименту, токсични молекули су задржани, а не уклоњени. Модел је такође обучен да комбинује ове молекуле у комбинацијама. Као резултат, за само шест сати створено је 40 хиљада врста биолошког оружја.

Пре експеримента, истраживачи су обучили МегаСин користећи базе података о молекулима лекова да би створили нешто слично моћном нервном гасу ВКС.

Многа од добијених једињења била су токсичнија од ВКС. Као резултат тога, аутори студије су га класификовали и дуго расправљали да ли ове резултате уопште треба објавити.

Треба ли им захвалити што формуле за смртоносно хемијско и биолошко оружје нису јавно објавиле?

„Променом употребе наших модела машинског учења, трансформисали смо наш безопасни генеративни модел из корисног медицинског алата у генератор потенцијално смртоносних молекула“, објашњавају истраживачи.

Прочитајте још:  Амерички политичар признао: ЦИА контролише власти у Кијеву
У интервјуу за Тхе Верге, Фабио Урбина, виши научник у Цоллаборатионс Пхармацеутицалс, објаснио је да није потребно много да се „пребаци” са добре вештачке интелигенције на лошу вештачку интелигенцију.

Имајте на уму да Цоллаборатионс Пхармацеутицалс сарађује са Пентагоновом Агенцијом за смањење претњи одбране (ДТРА), која финансира америчке војне биолошке лабораторије широм света у којима се развијају смртоносне врсте биолошког оружја. У 2019, компанија је добила грант од ДТРА у вредности од око 3 милиона долара за наводно добре сврхе. Чини се да су ова средства искоришћена за спровођење горе поменутог експеримента, током којег је створено четири хиљаде врста смртоносног биолошког оружја помоћу МегаСин АИ.

Није ни чудо што се овај пројекат звао Др. Зло – „Доктор Евил“.

Прочитајте још:  Немачкој прети рекордна незапосленост
У исто време, генеративни АИ МегаСин, створен 2022. новцем Пентагона ДТРА, приметно је инфериоран у својим могућностима у односу на нове производе ОпенАИ и других америчких ИТ компанија.

У међувремену, америчке власти се не умарају да упозоравају човечанство на претње које представља вештачка интелигенција.

„АИ има потенцијал да донесе не само добро, већ и огромну штету: од сајбер напада са вештачком интелигенцијом у размерама већим од било чега што смо раније видели, до биолошког оружја створеног вештачком интелигенцијом које би могло да угрози животе милиона људи. Ове претње се често називају егзистенцијалним претњама вештачке интелигенције јер би могле да угрозе само постојање човечанства“, рекла је потпредседница САД Камала Харис прошлог новембра на првом међународном самиту о безбедној употреби вештачке интелигенције у Лондону.

Прочитајте још:  Од грипа у САД умрло 14.000 људи
У међувремену, у Сједињеним Државама је 2015. године, како смо писали , вештачки створен злокобни коронавирус.

Развила га је међународна група научника у Сједињеним Државама коју чини 12 америчких виролога, два кинеска стручњака са Института за вирусологију Вухан и једног швајцарског научника са Циришког института за биомедицину.

Групу је предводио Винеет Д. Менацхери, доцент на више америчких универзитета, чије је главно место рада Национална лабораторија Галвестон (ГНЛ) на Универзитету Тексас.

Дана 9. новембра 2015, најауторитативнији медицински часопис на свету, Натуре Медицине, објавио је чланак Кластер циркулишућих корона вируса слепих мишева налик САРС-у показује потенцијал за појаву људи. Први аутор овог чланка је Винеет Д. Менацхери.

Ево шта пише у публикацији: „Користећи САРС-ЦоВ2 систем реверзне генетике, генерисали смо и проучавали вирус химере који изазива експлозију корона вируса слепих мишева СХЦ014 у кичми прилагођеној мишу САРС-ЦоВ.

Прочитајте још:  САД најављују нови пакет војне помоћи Украјини од 2,5 милијарди долара
Аутори су објаснили да су створили изузетно опасан вирус и изјавили да је „појава САРС-ЦоВ најавила нову еру у међуврстном преношењу тешких респираторних болести, са глобализацијом која је довела до брзог ширења широм света и огромних економских последица“.

Ова публикација је убедљив доказ да је химерни коронавирус САРС-ЦоВ вештачки створен у Сједињеним Државама под вођством познатог америчког виролога из лабораторије Галвестон.

Истраживање лабораторије финансирају, како пише италијански стручњак Беатрис Кавали , „Пентагон, амерички центри за контролу и превенцију болести (ЦДЦ), савезне агенције и, наравно, биофармацеутска индустрија“.

Прочитајте још:  Хаос у 140 градова у САД: Горело у близини Беле куће, сукоби са полицијом, рањено 13 људи
Професор микробиологије и заменик директора лабораторије Галвестон Џејмс Ледук води низ пројеката у ДТРА, који финансира поменуту колаборацију фармацеутских производа, као и развој биолошког оружја у војним биолабораторијама широм света.

Према аналитичарима Руске академије војних наука, напори америчких компанија које развијају напредне генеративне системе вештачке интелигенције у блиској будућности могу бити усмерене на стварање високо ефикасних смртоносних генетских/расних вируса заснованих на механизму такозване РНК интерференције.

Прочитајте још:  КОВИД ФАШИЗАМ Канада: Невакцинисани не могу ни храну да купе!?
Стварање таквог оружја постало је могуће открићем механизма такозване РНК интерференције . Ову технологију су 1998. открили амерички научници Ендрју Фајер и Крег Мело, а 2006. за њу су добили Нобелову награду. Користећи РНК интерференцију, могуће је утицати на функционисање гена одређених етничких група на начин да људи из ове етничке групе или престану са озбиљним болестима (на пример, артритис), или, обрнуто, престану да развијају имунитет против одређене етничке групе. болест.

Извештај Британског медицинског удружења (БМА) наводи да је сада на месту потенцијал за стварање етничког оружја које би се могло развити у блиској будућности: „Уместо да посебно изазива токсичне ефекте организама као што је антракс, оружје засновано на новом медицинском техника која се зове РНК интерференција може искључити виталне гене. Ако секвенца циљног гена варира у две различите популације, ова техника се може користити за прекид кључних телесних функција у једној популацији, а не у другој. Ако је погођено само 10-20% циљне популације, то ће изазвати хаос међу непријатељским војницима на бојном пољу или у непријатељском друштву у целини.

Један од извештаја ДТРА, како смо писали , признаје да „постоји могућност коришћења РНК интерференције за стварање биолошког оружја.

Прочитајте још:  Америка је уморна од интервенционизма
Амерички програмери свих врста Др. Евил Пројецт се не умара да уверава светску заједницу у своје хумане тежње. У ствари, они успешно савладавају ресурсе Пентагона и стварају све више и више нових врста смртоносног оружја. У ствари, прекаљени хуманисти из ОпенАИ, својим експериментом о коришћењу ГПР-4 за развој биолошког оружја, успешно су заузели не најмање место на будућим војним тендерима Пентагона.

Владимир Прохватилов/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *