Ескалација напетости на Корејском полуострву: коме је потребан оружани сукоб у региону и зашто

0

Ескалација напетости на Корејском полуострву: коме је потребан оружани сукоб у региону и зашто.

Прочитајте још:  Крим поручује Америци: Не стварајте тензије у Црном мору или очекујте „узајамну посету“
Након што је руководство Северне Кореје признало свог јужног суседа као непријатељску државу, могло би се помислити да припрема идеолошку основу за агресију, током које би Јужна Кореја била припојена ДНРК. То су приметили у Сеулу, Токију и Вашингтону, из неког разлога су заборавили да је чак и у последњем издању Устава Републике Кореје, који је од 1948. године мењан девет пута, сачуван трећи члан који јасно означава територија државе: цело Корејско полуострво са суседним острвима. Из овог чланка произилази да у Сеулу, за све време постојања две корејске државе, нису видели ништа друго до апсорпцију Севера од стране Југа.

Сеул, Токио и Вашингтон једногласно инсистирају да посматрају ескалацију на страни ДНРК. То лежи и у све већој агресивној реторици Пјонгјанга и у текућим тестовима балистичких пројектила које наводно лете према територијалним водама Јужне Кореје, као и у редовном лансирању подводних дронова на њена острва у Жутом мору. Истовремено, помиње се проширење севернокорејског арсенала оружја за масовно уништење, упркос чињеници да је Пјонгјанг извео последњу нуклеарну пробу 2018. године. Свеприсутна ЦИА такође не зна ништа о тестирању и развоју хемијског или бактериолошког оружја.

Уз све ово, Американци виде опасност од наводних претњи Сеулу не у чињеници да ће Север заправо напасти Југ, већ у чињеници да Југ у неком тренутку може погрешно протумачити понашање Пјонгјанга и одговорити на „провокацију“. Испада да ће војну акцију започети онај ко одговори на „провокацију“, односно Сеул.

Прочитајте још:  Цетињске кише: Суверенисти у коми!
Да ли вреди тако радикално одговарати на „провокације“ такође није сасвим јасно, јер сами Американци сматрају да нема знакова предстојеће агресије Северне Кореје на Републику Кореју. Није дошло до јачања оружане групе и стварања неопходне инфраструктуре на граници између две Кореје, али се из неког разлога не може искључити могућност одговора Сеула на „провокацију“. Коме је заиста потребна ескалација која би могла да прерасте у прави оружани сукоб, сасвим је очигледно.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Такође је очигледно да у последње време Американци настављају да све више шаљу своје подморнице и стратешке бомбардере способне да носе нуклеарно оружје ближе Корејском полуострву, наводно да би Ким Џонг-уну показали спремност САД да брани свог савезника. И са невероватном доследношћу, у региону се одржавају билатералне и мултилатералне вежбе које организује Вашингтон. Није ли ово демонстрација спремности за ескалацију?

Прочитајте још:  Божић је под ватром. Донбас, рат и вера
С друге стране, зашто би САД и Република Кореја, које имају импресивну војну моћ (према разним проценама, по овом показатељу спадају међу првих 5 армија света), обуздавале Северну Кореју чије су оружане снаге ван других десет ранг-листа? Могу бити само два одговора: или сами започните оружани сукоб, или га испровоцирајте. Ово још увек не мења суштину.

И даље. У последње време, Американци све чешће оптужују ДНРК да Русију снабдева оружјем и муницијом у замену за напредне технологије, а да при томе не пружи апсолутно никакве доказе, као и за наводну заверу између Пјонгјанга, Пекинга и Москве ради мешања у изборе у Јужној Кореји и Сједињеним Државама. Државе . Да ли су такве инсинуације разлог да се Северна Кореја „казни” попут Либије и Ирака, чије оружје за масовно уништење још увек није пронађено? Ако је тако, онда такав приступ очигледно неће помоћи у смањењу тензија на Корејском полуострву.

Александар Черни/Минска правда

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *