Хитно саопштење Батута: Евидентирати невакцинисану децу

5

Фото: Депозитфото

У Србији је потврђен први случај малих богиња након десет месеци због чега су Институт за јавно здравље и Министарство здравља позвали на хитну евиденцију невакцинисане деце.

Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” добио је потврду да је дана 6. фербуара потврђен случај малих богиња код особе узраста 15 година живота из Београда.

 

Kако се наводи у саопштењу, на Институту за вирусологију, вакцине и серуме „Торлак” потврђен случај малих богиња код особе узраста 15 година живота из Београда, која није вакцинисана и која је хоспитализована због запаљења плућа на Kлиници за инфективне и тропске болести „Проф. др Kоста Тодоровић”.

 

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Имајући у виду епидемиолошке карактеристике ове болести, обавезе према Плану активности за одстрањивање малих богиња у Републици Србији, Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” у сарадњи са Министарством здравља је доставио здравственим установама предлог мера за пооштрен надзор над малим богињама на територији Републике Србије (пријава сумње, лабораторијска дијагностика, изолација и лечење оболелих, здравствени надзор, епидемиолошки надзор, вакцинација невакцинисаних и непотпуно вакцинисаних лица, вакцинација осетљивих лица из контакта са оболелим унутар 72 сата итд.) “, објаснили су.

 

 

Kако додају, за време трајања пандемије ЦОВИД-19 у скоро четвртини земаља света је прекидана или одлагана имунизација ММР вакцином, а у великом броју земаља дошло је до значајног пада обухвата. Током 2020. и 2021. године у Србији су регистроване најниже вредности обухвата ММР вакцином у последњих двадесет година. Обухват овом вакцином у другој години живота у 2021. години износио је 74,8%, а у 2022. години 81,3%. Обухват другом дозом, пре уписа у први разред основне школе, у 2021. години износио је 85,8%, а у 2022. години 89,5%. Прикупљање података о обухвату ММР вакцином у 2023. години је у току. Циљне вредности обухвата треба да износе 95%, како би се спречила циркулација узрочника у популацији и оболевање.

Прочитајте још:  Последице синоћне олује у Србији: МУП имао 201 интервенцију, спасено 18 особа

 

Из Батута су позвали и на хитну евиденцију неваксинисане и непотпуно вакцинисане деце.

 

“Хитном и ванредном ревизијом вакциналне картотеке од стране педијатара у домовима здравља потребно је евидентирати невакцинисану и непотпуно вакцинисану децу према узрасту и спровести њихову вакцинацију у складу са Kалендаром имунизације. Позивамо родитеље да у договору са изабраним лекаром детета закажу термине за долазак на вакцинални пункт у дому здравља. Вакцинација је ствар индивидуалне, али и колективне орговорности и једина мера заштите од тешких клиничких форми оболевања, болничког лечења и смртних исхода”, наводи се у саоштењу.

 

Додаје се да је у највећој епидемији малих богиња у Србији у последњих 20 година, током 2017. и 2018. године регистровано је око 5800 оболелих, од којих је 93% било невакцинисано, непотпуно вакцинисано или са непознатим вакциналним статусом. Једна трећина оболелих била је хоспитализована због тежине клиничке слике праћене компликацијама. У овој епидемији регистровано је 15 смртних исхода, међу којима је било четворо деце млађе од пет година. Претходне, 2023. године регистровано је 50 случајева морбила у нашој земљи, од којих је већина (94%) била невакцинисана.

 

У случају појаве температуре веће од 38,5 ºЦ, као и појаве оспе по телу, уз цурење из носа и црвенило очију, потребно је јавити се изабараном лекару у дому здравља.

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

  1. Nekad smo svi imali Male boginje. Lekari su savetovali majke da im deca preleže boginje dok su mala, jer što je čovek stariji teže podnosi, posebno muškarci. Nekad je bila potpuno normalna stvar da kad neko dete iz komšiluka dobije boginje, majke decu koja nisu preležala su vodile kod te dece da se igraju i tamo pile kafu, nadajući se da će i njihovo dete dobiti boginje. Deca koja su preležala male boginje su postala imuna za ceo život, dok su vakcinisana imuna samo nekih pet godina.

  2. Probudile se pudlice farmako-mafije…i dalje propagiraju pogrešnu dogmu koja traje više od 100 godina! Daleko vam lepa kuća!!! Sve manje ljudi vam veruje jer ste podavno prokockali poverenje zbog sprege sa farmako-mafijom! Vaše vakcine nikoga nisu zaštitile, nikakve zarazne bolesti istrebile već obratno!!!! Mislite da činite dobro a toliko ste duboko indoktrinisani da niste u stanju proveriti to što se naučili na fakultetima čije nastavne programe i piše farmako-mafija. Pođite od toga da nikada nisu u svetu a kamoli kod nas sprovedene studije kojima upoređuju zdravstveno stanje vakcinisane sa nevakcinisanom decom. Lični primer… dete nikad vakcinisan i nikad bolesno za razliku od vakcinisane…bavite se malo eksperimentalnom, i istraživačkom aktivnošću ne ponavljate samo kao papagaji dogme kojima vas uče na sistemskim i kontrolisanim medicinskim fakultetima!

  3. Ово је наређено Батуту из фајзера нацистичких убица СРБЅКЕ ДЕЦЕ И СРБА.
    Шта који красни боли Батут приватну фирму за здравље наше деце. Да приватну фирму јер јој приватни пљачкаши и убице наређују.

  4. Под хитно пописати све оне који пропагирају,прете спроводе ову хајку на децу и родитеље,од министра преко доктора до члана појединих странака

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *