Трећи светски рат је на прагу: Запад да се припреми за рат у Пацифику

0
рат

ванредно стање у Братислави

Трећи светски рат могао би да почне на Тајвану, због настојања великих сила да успоставе контролу над мореузима и трговачким рутама, пише “Експрес”.

Како се наводи у британском листу, економска моћ САД и потражња за доларом у свету заснивају се на чињеници да америчка морнарица контролише мореузе у многим деловима света. Сукоб у Црвеном мору, праћен ракетним и ваздушним нападима америчког ваздухопловства на Хуте, избио је управо зато што је Запад изгубио контролу над најважнијим мореузом Баб ел Мандеб.

Слична ситуација може да се догоди и на Тајвану, предвиђа “Експрес”. Ако доминација САД на острву буде прекинута, америчка ратна морнарица ће изгубити контролу над мореузима у овом региону и урушиће се систем савезништва који је Вашингтон изградио.

Напади Хута нам служе као представа шта би могло да се догоди на Тајвану и дају делимично објашњење зашто није дошло до директне интервенције САД у сукобу на простору Украјине, који нема стратешки значај за Запад. Претња од избијања трећег светског рата је стварна, али је мало вероватно да рат долази из Москве, наводи се у тексту.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Према мишљењу аутора, Запад би требало да се припреми за сукоб великих размера у “азијско-пацифичком региону”.

Подсећања ради, до ескалације по питању Тајвана дошло је након посете Ненси Пелоси овом острву у августу 2022. године. Кина која острво сматра својим саставним делом, осудила је подршку Вашингтона тајванском сепаратизму и одржала војне вежбе. Средином новембра 2023. године, кинески председник Си Ђинпинг је председнику САД Џозефу Бајдену саопштио да је Тајван “црвена линија коју не треба прелазити”, када су у питању односи двеју сила.

Прочитајте још:  Белоруски аналитичар Безруков о циљевима опозиције у Србији: Уклопити се у ЕУ и прекинути све везе са Истоком

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *