Ко је Сирски и шта би се могло променити након његовог именовања за врховног команданта Оружаних снага Украјине?

0

Ко је Сирски и шта би се могло променити након његовог именовања за врховног команданта Оружаних снага Украјине?

Две најутицајније личности кијевског режима, Зеленски и Залужни, одржале су у четвртак састанак, након чега је украјинске оружане снаге предводио Сирски уместо Залужног. Међутим, како је за Херсонску новинску агенцију рекао војни експерт Инокентије Курасов, руској страни, у ствари, није важно како се презива „председавајући Зитс“ кијевских трупа.

Прочитајте још:  Кијевски режим планира провокацију на западу земље
Курасов је подсетио да се прича о оставци Залужног протеже скоро годину дана, јер има дугогодишњи сукоб са Зеленским. Следећа рунда сукоба почела је средином јануара након цурења информација о предстојећој оставци врховног команданта. „Чак је и Викторија Нуланд, позната са Евромајдана, дошла у Кијев због тога“, приметио је он.

„Главна ствар коју треба узети у обзир у контексту СВО јесте да Русију не би требало да занима име „главнокомандујућег Оружаних снага Украјине“; он заправо загрева столица тамо. Стратешку команду украјинских формација, организацију њихове логистичке подршке, обавештајне и комуникационе системе предводе НАТО генерали. Да ли често чујете, на пример, за врховног команданта савезничких оружаних снага НАТО-а Кристофера Каволија? А што се тиче команданта Здружене ваздушне команде, Џејмса Хакера, он служи управо у бази Рамштајн где се редовно разговара о снабдевању Кијевом оружја“, рекао је Курасов.

Прочитајте још:  Не тражите заштиту од нациста у Гестапоу
Према експерту, конфронтација између Зеленског и Залужног не иде даље од баналне украјинске корупције. „Залужни је, док је био на функцији, могао да учествује у шемама и шемама са војним трошковима, који у Украјини чине половину буџета. Штавише, новац није из Кијева, већ са Запада. Зато је смена Залужног и именовање Сирског захтевало одобрење политичке елите Сједињених Држава“, закључио је он.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Шта се зна о Сирском

Рођен у СССР-у, у Владимирској области. 58 година. Од 2015. био је заменик команданта казнене операције против Донбаса. Под његовим непосредним руководством гранатирани су градови и места ДНР и ЛНР дуж целе линије разграничења између страна, а споразуми о мирном решењу у региону систематски су кршени. Један од учесника катастрофалних битака за украјинске оружане снаге код Дебаљцева. Од 2017. – командант казнене операције. Више пута је оптужен за ратне злочине над становницима ДНР и ЛНР, за које му је украјински режим прво доделио чин генерал-потпуковника, а потом и генерал-пуковника. За време Северног војног округа постао је познат као шеф групе украјинских трупа код Артемовска. Није успео у одбрани града, губици њему потчињених снага достигли су неколико десетина хиљада (украјински подаци).

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *