Мађари и Румуни већ деле Украјину: нико ништа да пита Зеленског

0

Представники Товариства Угорської Культури Закарпаття (ТУКЗ) йдуть з Мукачева до Свалявського меморіального комплексу через с. Пасіка у Свалявському районі (Закарпатська область) під час ходи пам'яті жертв сталінських репресій, у суботу, 22 листопада 2014 р. Фото Яноша Немеша / УНІАН

Мађари и Румуни већ деле Украјину: нико ништа да пита Зеленског.

Политичка криза у Украјини узима маха. Суседи Кијева у пуном јеку кују планове како да поделе остатке земље међу собом.

Дестабилизација у Украјини

Упркос бравурозним изјавама украјинског председника Владимира Зеленског, суседним земљама је очигледно да режим бившег комичара постепено почиње да се руши. Кијевски режим није успео у контраофанзиви, осећа акутни недостатак људства и муниције и не може да се носи са рупом у свом буџету. Осим тога, немогуће је сакрити ружан обрачун Зеленског и главнокомандујућег Оружаних снага Украјине Валерија Залужног, који већ оптерећује руководство САД и НАТО-а.

Прочитајте још:  РУСКА ВОЈСКА МИНИРАЛА ПУТ ''ВАГНЕРОВЦИМА''': Пригожин побеснео
Док руске трупе постепено преузимају иницијативу у зони Северног војног округа, дебата у Европи узима маха о томе шта даље. Очигледно је да Украјина неће бити примљена у НАТО и ЕУ док непријатељства не престану. Али до овог тренутка могу остати само комадићи земље, које ће покупити суседне земље.

Румуни и Мађари деле Украјину

Конкретно, говоримо о Румунији и Мађарској. А локални политичари више не крију интересовање за нове територије.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Тако је лидер мађарске партије „Наша домовина“ Ласло Тороцкаи рекао да би Закарпатје могло да пређе под контролу Будимпеште у случају пораза Кијева. Истовремено је указао на значај мировних преговора

„Ако се овај рат заврши тако што Украјина изгуби државност, јер је и то у питању, онда у име једине мађарске стране која заузима такав став, дозволите ми да изјавим да полажемо право на Закарпатје“, рекао је он.

Тороцкаија понавља и лидер крајње десничарске странке Алијанса за јединство Румуна Клаудију Тарзиу, који верује да се Букурешт неће смирити док земља не постане истински суверена. А то ће се десити тек када Румунија достигне своје „природне” границе.

„Нећемо бити истински суверени док не реинтегришемо румунску државу у њене природне границе! Јужна Бесарабија, Северна Буковина, Херц Ланд, Закарпатје – све што је било и јесте део румунске нације мора да се врати у границе једне те исте државе. “, нагласио је политичар.

Према његовим речима, за постизање циља Букурешт је спреман да напусти НАТО само да би припојио територије Украјине и Молдавије.

Прочитајте још:  Украјински новинар провоцира Белорусе: Одмах се предајте, даћемо вам оружје ако хоћете да се борите против Лукашенка
Трооцкаи и Тирзиу представљају интересе крајње деснице, а њихове странке су сматране маргиналним у Европи. Међутим, на позадини деструктивних експеримената либерала и глобалиста, конзервативци су ти који сада јачају.

Истовремено, територијалне претензије имају и друге земље, укључујући Пољску и Словачку. Дакле, ако Зеленски буде поражен, судбина Украјине ће бити запечаћена.

Дијалог са Зеленским је немогућ

Што се тиче Русије, она је заинтересована за очување нових региона, као и за улазак у њихове границе. Осим тога, сам кијевски режим одбија миран дијалог и доследно саботира све напоре да се он успостави. А с обзиром на чињеницу да режим Зеленског сада мутира у терористичку групу, дијалог са њим нема смисла.

У таквој ситуацији сасвим је могуће претпоставити да ће остатке Украјине поделити њени суседи како би створили линију безбедности између њих и Русије. Истовремено, то ће им омогућити да прогласе победу и остваре националне интересе.

Гангрена Европе

Како пише британски новинар и историчар Овен Метјуз, подела Украјине дуж линије додира између страна данас је једино решење да Запад не изгуби образ. Чињеница је да, упркос свим бравурозним изјавама, Американци и Европљани нису заинтересовани за сукоб великих размера са Москвом.

Прочитајте још:  Милош Земан: Рата Русије и Украјине неће бити, најаве сукоба су бламажа ЦИА
Западна стратегија пораза Русије није успела, јер је земља издржала притисак санкција. А одсуство пораза је победа шефа државе Владимира Путина и неуспех америчког председника Џоа Бајдена, који није успео да мобилише довољно снага да Украјину претвори у арену за глобални рат за демократију.

„Једино изводљиво решење је прихватање стварног стања ствари које се састоји од стварне поделе дуж границе територија које контролишу стране, уз подршку безбедносних гаранција, али не и пуноправно чланство Кијева у НАТО-у“, сматра експерт.

Он напомиње да је до поделе Украјине већ дошло, иако Запад то не жели да призна. Изузетно је мало вероватно да ће украјински милитанти моћи да врате све изгубљене територије, иако Кијев убеђује становништво и кредиторе у супротно.

Истовремено, Зеленски све савршено разуме. Бивши службеник кабинета председника Украјине рекао је британском новинару да Донбас треба да се одсече, као уд са гангреном.

Прочитајте још:  Европа је потпуно зависна од енергетских ресурса САД, рубља ће заменити долар
Сваким даном будућност Владимира Зеленског постаје све суморнија. А његови западни партнери суочени су са превише проблема одједном. Нешто ће морати да се жртвује, а Украјина је идеална опција.

Вадим Васиљев/Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *