Сијарто: Последња нада су УН, Европска унија уместо да смирује тензије она финансира ратове

0
сијарто

Петер Сијарто ((Фото/ EPA-EFE/ Mauricio Duenas Castaneda))

Најважнији међународни задатак тренутно је да се избегне ескалација рата у Украјини и на Блиском истоку, изјавио је данас мађарски министар спољних послова Петер Сијарто, упозоравајући да би, уколико се било који од тих сукоба прошири на друге земље, могао лако довести до трећег светског рата

Неколико међународних организација није успело када је реч о стварању мира последњих година, рекао је Сијарто, који се налази у посети Њујорку, у објави на друштвеној мрежи Фејсбук.

 

Европска унија и друге организације, према његовим речима, показале су се неефикасним у померању рата у Украјини ка миру у последње две године.

Уместо мира, ту су испоруке оружја које продужавају сукоб и доводе до више жртава, додао је Сијарто, преноси Мит.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

У међувремену, Сијарто је рекао да је глобална борба против тероризма задобила “велики ударац” прошлог октобра када је Хамас лансирао хиљаде ракета на Израел.

 

Он је рекао да је успех израелских противтерористичких операција глобални интерес, истичући важност заштите цивила и ослобађања талаца.

“Уједињене нације представљају последњу наду за спречавање ескалације у Украјини и на Блиском истоку”, оценио је Сијарто додајући да је уверио генералног секретара УН Атониа Гутереша да ће Мађарска у циљу успостављања мира пружити сву подршку УН.

Сијарто је подсетио да је Мађарска крајем јануара уплатила последњу рату свог доприноса као држава чланица за ову годину, што је, као је истакао, чини једном од земаља која обезбеђује ефикасно функционисање организације, што се, према његовим речима не може рећи за све чланице, напомињући да постоји “богата и моћна земља” која буџету УН дугује стотине милиона долара.

Прочитајте још:  Ризик од рецесије еврозоне расте на 60 одсто

Према речима Сијарта, УН су кључна организација, јер су обезбедиле платформу за комуникацију чак и између нација које су у међусобном рату.

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *