Војни Шенген

Војни Шенген

„Војни Шенген“на Балкану?

Трбухозборци западних амбасада у Београду изашли су са идејом „војног Шенгена“ на тзв. Западном Балкану. Како су ту сви у НАТО, осим Босне и Херцеговине, Косова и остатка Србије, а те територије су у Шенгенском споразуму и још са отвореним и међусобним „питањима безбедности“, а тако близу руско-украјинском ратишту, требало би њихове одбрамбене политике координисати, наравно уз сарадњу у цивилној заштити итд.

Координатор би, разуме се, био НАТО. Идеја није толико нова и још је питање колико су Тамо Где Треба залегли иза ње, али занимљиво је да је управо сада пуштена у оптицај. Када се тако што чини увек се „опипава пулс“ јавности и сужава маневарски простор преговарачима, у овом случају само једном од њих. Ако се игра заиста и одигра, лако је наместити да је резултат win-win.

Прочитајте још:  Русија: Турски војници били су са 'терористичким групама' када их је гађала сиријска армија
Док ово пишем немачки министар одбране Писторијус годишњицу Рамбујеа обележава радно на Андрићевом венцу. Његова посета, излишно је наглашавати, била је темељно припремљена, чак изненађујуће темељно за данашње дипломатске стандарде. Да ли је у вези са „војним Шенгеном“? Министрова маршрута се заиста поклапа са њим. Било или не „војног Шенгена“, изгледа сигурно да ће милитаризација Балкана, израњављеног, добрим делом расељеног и сиромашног, упркос томе да се убрза у наредном периоду.

Александар Живковић/Журнал.ме

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *