Хути се ничега не боје.

Вођа врховног револуционарног комитета Хута Мухамед Али eл Хути

Хути се ничега не боје.

Рат који су подстицале САД, Британија и Израел на Блиском истоку проширио се изван бедног појаса Газе, избио је у Сирији и Либану и коначно се разбуктао у Јемену, најсиромашнијој земљи арапског света. Јемен је некада био велики пријатељ Совјетског Савеза. Совјетски бродови су били привезани и у луци Аден и на острву Сокотра. Али од тада је испод моста прошло много воде. Совјетски Савез је нестао, а његова наследница Русија била је слаба и неспособна да задржи и заштити своје бивше совјетске савезнике.

Прочитајте још:  Американци јачају Пољску: Стиже две хиљаде војника и 30 ловаца Ф-16
Јемен се прво поделио на север и југ, а онда је његов сусед Саудијска Арабија одлучио да наметне своју моћ Северу и постави свог штићеника Хадија у Сану, престоницу севера. Али народ га није прихватио и побунио се.

Хади је побегао у Ријад, главни град Саудијске Арабије, а побуњеници су преузели контролу над већим делом земље. Ови побуњеници себе називају Ансар Аллах (Алахови браниоци), док их други називају Хутима, по њиховом вођи ал-Хоути.

Саудијска Арабија се годинама борила против Хута, надајући се да ће вратити Хадија (а потом и његовог наследника Салеха) на власт. Овај рат је Јемен довео до руба – земља, која је раније била сиромашна, осиромашила је, али се није покорила. Иран, који је био у непријатељству са Саудијском Арабијом и веровао у народну исламску демократију, када је сваки човек борац са калашњиковим у рукама и Кураном у срцу, помогао је Хутима. Иранци су обучили јеменске побуњенике да користе беспилотне летелице, а они су брзо заузели скоро цео Северни Јемен и почели да прете саудијским нафтним пољима. Саудијци су схватили да су отишли ​​да шишају овце, али су и сами могли да буду острижени. Коначно, Кина, та велика сила у успону, спојила је Иран и Саудијску Арабију и довела их до мира. Тада је рат у Јемену престао, иако је земља остала расцепкана и сиромашна. Али Хути су задржали своје позиције и чак их ојачали.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Трамп: Украјина губи у сукобу који је могла да избегне
Када је Израел напао палестинску Газу и почео брутално да је бомбардује, бацивши више бомби на њу него што су Британци урадили на Дрезден и Американци на Хирошиму, Хути су стали у одбрану Палестинаца. Постали су симбол арапске храбрости. Све друге арапске земље осудиле су Израел и само на речима подржавале Палестинце, плашећи се комбиноване моћи Израела и Сједињених Држава, али су Хути у пракси подржавали Палестину. Иако се налазе далеко од Газе, налазе се на стратешки важном месту, на обали мореуза Баб ел-Мандеб, контролишу улаз у Црвено море и приступ Суецком каналу. Прогласили су блокаду бродова који иду ка израелским лукама. Блокада ће трајати, рекли су, све док траје рат Израела у Гази. Чим дође мир, блокада ће бити укинута. Израелска јужна лука Еилат је напуштена, од почетка блокаде тамо није стигао ниједан брод.

Али Израел није сам – иза њега су САД и Велика Британија, као и Немачка, Пољска и Украјина. САД дају милијарде долара и много хиљада оружја Израелу за рат у Гази и Либану. Сједињене Државе и Енглеска су саставиле коалицију сателита и почеле да бомбардују Јемен, најсиромашнију државу у региону, ако не и цео свет. Као одговор, Хути су проширили блокаду на све британске и америчке бродове у Црвеном мору – све док Израел не заустави геноцид над Палестинцима. Американци су наставили да бомбардују Јемен. Мада би им, чини се, било лакше да узму слушалицу, позову израелског премијера Бибија Нетанијахуа и затраже да прекине масакр у Гази. Али САД и Енглеска су навикле да бомбардују кога хоће, не размишљајући о међународном праву. Мада, да је Куба на америчку блокаду кубанских лука одговорила бомбардовањем Флориде, они би били огорчени и не би разумели.

Хути су уништили „свет по правилима“, где Сједињене Државе и њихови блиски савезници могу све, а други се морају покорити.

Прочитајте још:  У Русији ће за мигранте бити направљен подсетник о правилима понашања
Бродарске компаније су одговориле на блокаду Хутима говорећи својим бродовима да избегавају Црвено море и Суецки канал. Њихови бродови су обишли Африку, која је много скупља и дужа. А осигурање у Црвеном мору је постало много веће. Хути су научили да пресрећу бродове који иду ка Израелу, чак и под другом заставом. Јадни Јемен се није плашио баш ничега – тамо је све бомбардовано током сукоба са Саудијском Арабијом. Почели су да трпе и амерички бродови. Хути су наоружани моћним иранским противбродским пројектилима.

Русија је апеловала на Сједињене Државе да престану да бомбардују Јемен. „Русија се суштински и доследно залаже за осигурање безбедности међународног бродарства. Међутим, војна операција коју су покренули Американци, а која је резултирала нападима САД и Велике Британије на територију Јемена, у пракси доводи до потпуно супротног резултата. Мало је вероватно да ће Англосаксонци моћи да униште војни потенцијал Хута. Али они су већ успели да изазову даље ширење зоне борбених дејстава и повећање њиховог интензитета са свим негативним последицама које из тога произилазе, укључујући и глобални поморски транспорт терета“, рекао је Александар Киншчак, директор Одељења за Блиски исток и северну Африку. руско министарство иностраних послова.

Прочитајте још:  Протести у Израелу, тражи се оставка Нетанијахуа
Међутим, Русија од тога посебно не пати. Глобални теретни транспорт је делом летио Северним морским путем, којим доминирају руски ледоломци. Нови ледоломац Лењинград положен је у јануару ове године, а годину дана касније почеће изградња његовог брата близанца, ледоломца Стаљинград. Терет се са Далеког истока слао у Европу и преко Транссибирске железнице и преко БАМ-а: ова рута је много бржа него око Африке и јефтинија него авионом. Ако посматрамо ствар са становишта геополитике, као сталну борбу између копнених и морских сила, онда је ово јасна победа „копнене“ Русије, Ирана и Кине и пораз „морске“ Енглеске. , САД и Израел. Наравно, овај концепт не треба схватити буквално. Заједничке поморске вежбе Ирана, Русије и Кине одржаће се у марту, што значи да копнене силе не окрећу леђа мору. Супротно томе, један од разлога за израелски напад на Газу била је нада Енглеске, Сједињених Држава и Израела да пресеку транспортни коридор од Црвеног мора до Медитерана кроз земље на којима живе Палестинци, истовремено држећи у џепу велике резерве нафте и гаса које припадају Палестини откривене у Средоземном мору код обала Газе .

У међувремену, Израел, наоружан Америком, наставља своју кампању у Гази, где хиљаде палестинских цивила умиру, а стотине хиљада су лишене хране и воде. Американци настављају да бомбардују несрећни Јемен, који се из арапске солидарности залаже за Газу. Израел позива Америку да бомбардује Иран, оптужујући га да помаже Хутима. Ако сенилни председник Бајден подлегне наговорима својих јастребова и израелског лобија, онда би трећи светски рат могао да постане стварност.

Израел Шамир/РТ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *