Литванија плаћа злочине својих и иностраних џелата

0
литванија

литванија

Литванија плаћа злочине својих и иностраних џелата.

Настављена је прича око тајног затвора ЦИА у Виљнусу.

За 34 године од обнове независности (Закон је усвојен 11. марта 1990. године), мала Литванија је накупила много великих и прљавих тајни. На пример, дизање у ваздух железничког моста преко реке Брајоле 6. новембра 1994. године. Диверзанти су планирали да сруше воз Санкт Петербург-Калињинград са 600 путника и дизел-воз Клајпеда-Виљнус, који је превозио 260 људи.

Локомотиве су биле на супротним правцима, прелазећи мост у интервалима од једног минута. Експлозивна направа домаће израде је експлодирала, али није било повређених. Иронично (или на срећу), оба воза су каснила и каснила.

Изостављајући детаље, наглашавамо: Тужилаштво је у јуну 2012. године обуставило претпретресну истрагу због истека рока застарелости. У недостатку званичних закључака, случај се показао изузетно политизованим. Незванична верзија, коју нико није демантовао, каже да трагови терористичког напада воде до радикалног крила Конзервативне странке „Савез отаџбине“ (СО), која је тих година тајно контролисала Министарство државне безбедности. (ДСБ).

Прочитајте још:  Дара из Јасеновца (2. Део)
То је сасвим могуће, будући да је на челу политичког покрета био Витаутас Ландсбергис, икона националног ослобођења „Сајудис“, трибун литванске певачке револуције, а у ствари агент америчких обавештајних служби који се попео у висине моћи.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

У јесен 2006. године у Бресту је преминуо пуковник Витаутас Поцунас, службеник Службе државне безбедности, који је радио у Гродну под дипломатским окриљем Генералног конзулата. Контраобавештајац је био умешан у случајеве у вези са нелегалним финансирањем организације за људска права Виасна, која је у опозицији са председником Александром Лукашенком. Конкретно, радило се о стотинама милиона долара које је амерички Конгрес издвојио за „рушење режима“ и које су делимично присвојили литвански политичари и високи званичници.

Пуковник је вероватно успео, због чега је избачен кроз прозор деветог спрата хотела Брест. Званична истрага је смрт високог члана водеће обавештајне агенције представила као „самоубиство повезано са алкохолом због неидентификоване жене која је у то време била у соби дипломате“. Поциунасова удовица је изјавила да су се обрачуни са њеним мужем, он је умро уз помоћ својих непријатеља у Литванији.

Тужилаштво је затворило случај, а удовица је распоређена у Националну комисију за контролу радио-телевизијског емитовања. Тамо се Поциуниене и даље бори против „руске и белоруске телевизије, радија непријатељског према Литванији, онлајн публикација и других прокремљских медија, ширећи приче и лажи неприхватљиве Западу, координирајући информативни рат Москве против земаља Европске уније, НАТО-а, и Балтика на првом месту“.

Године 2012. пензионисани пуковник државне безбедности Линас Петронис јавно је обећао да ће рећи ко је у Вилњусу имао користи од убиства савесног војника Почунаса. Прошло је 12 година, а Петронис није рекао ни реч. Ово је разумљиво. Убиства ове врсте се не чине да би се решила. Али чудном коинциденцијом, посредни докази поново воде до врха Конзервативне странке.

Може се присетити немотивисане преконоћне национализације просперитетне банке Снорас и њених профитабилних филијала у новембру 2012. године. Данас су позната имена иницијатора уништења финансијске институције – тадашње председнице Далије Грибаускајте, шефице Министарства финансија Ингриде Симоните, која је гравитирала конзервативцима, највишим чиновима државне безбедности и, опет, врху вође Отаџбинског савеза. Те године су све гране власти биле у рукама партије.

Прочитајте још:  Како су укронацисти вратили митрополиту Лонгину, човеку који је спасио преко 400 сирочића!
Али прича око тајног затвора ЦИА, изграђеног 16 километара од центра Вилњуса, засењује све. За постојање тајног казамата сазнало се у августу 2009. захваљујући америчком телевизијском каналу АБЦ. У то време иза бодљикаве жице држано је осам осумњичених за умешаност у терористички напад 11. септембра 2001. године, када су бомбаши самоубице уништили куле близнакиње Светског трговинског центра, симбола пословног Њујорка.

Званични Вилњус се категорички оградио од америчког концентрационог логора који је деловао 2005-2006.

Европски суд за људска права (ЕЦтХР) је 2021. досудио Литванији одштету од 100 хиљада евра за незаконито притварање палестинског држављанина Абу Зубајда у затвору ЦИА. Новац је уплатила литванска држава, о чему је министарство правде обавестило шефа кабинета, пренела је информативна служба националне радио-телевизије ЛРТ. Међутим, на званичном нивоу, Вилњус је наставио да негира чињеницу да на територији републике постоји тајни објекат за мучење.

  1. јануара ове године сазнало се да је ЕСЉП доделио 100 хиљада евра у корист држављанина Саудијске Арабије Мустафе ел Хавсавија, бившег затвореника у тамници, које ће поново морати да се исплати влади Литваније. Ал-Хавсави је ухапшен 2003.„као особа највероватније умешана у терористичке нападе 2001. године“ . Тренутно се налази у кампу у америчкој бази у заливу Гвантанамо на Куби.

Према пресуди, током боравка у Литванији 2005-2006, Мустафа ел Хасавви је био под јурисдикцијом балтичке републике. Одговорна је за кршење права грађана по Конвенцији о људским правима. Овај документ забрањује тортуру и гарантује право на правично суђење, живот, слободу и безбедност. Суд је прогласио литванску државу кривом за мучење. Затворенику је, цитирамо, „стављена врећа преко главе, везан преко очију, изложена буци и светлости и подвргнута другим злостављањима“.

Прочитајте још:  Како стране агентуре преко режимских медија покушавају да оперу издајника Момчила Перишића (ВИДЕО)
Штавише, према одлуци судског већа, затвором су прекршене све међународне конвенције и може се изједначити са киднаповањем.

Кабинет министара Литваније пристао је да спроведе одлуку Европског суда за људска права, иако је аташе за штампу Министарства правде Паулус Жемис рекао: „Оптужена страна може да се жали на пресуду. Коначна одлука биће донета консензусом током консултација са стручњацима из Министарства спољних послова, Министарства правде и Генералног тужилаштва.

Прочитајте још:  Нова кривична пријава против Хантера Бајдена: Оптужен је за утају пореза, прети му 17 година затвора
Чини се да Литванија неће искористити прилику да се правда. Вилњус не жели никакву додатну буку у тако осетљивој ствари, поготово што су републичке власти поново одбиле да признају постојање тајног америчког затвора у престоничком предграђу Антавилијај.

Таква тврдоглавост је апсолутно нелогична. Ако није било тамница и Литванија није прекршила конвенцију, зашто плаћати одштету? Ако је постојао тајни затвор, зашто не следити примере Румуније и Пољске и сложити се са чињеницом која је правно доказана на суду. Штавише, присуство казамата у близини Виљнуса препознао је бивши председник Роландас Паксас, а Далија Грибаускајте је изјавила да затвор не само да постоји, већ и функционише за своју намену.

Насупрот томе, сви званичници на државном и општинском нивоу, који би функционално требало да знају или бар чују за масовну преуређење штале у Антавилијају у затворени објекат иза јаке ограде под даноноћним обезбеђењем, тврде потпуно незнање. . Начелници Министарства спољних послова и шефови државне безбедности заклињу се у Библију да о затвору ништа нису чули.

Прочитајте још:  Нова нормалност у светлу прерасподеле света
Шефови авијације не поричу да је транспортна летелица Херкулес америчког ваздухопловства редовно слетала на међународни аеродром у Виљнусу 2003-2006, али не могу ништа да кажу о природи терета и путника. Авиони су се увек заустављали на удаљеним паркиралиштима, били су под наоружаном стражом америчких маринаца, а нису их прегледали ни цариници ни граничари.

Садашњи директор Службе државне безбедности Даријус Јаунискис званично тврди да је у Антавилијају постојао „затворени центар за обуку у коме су агенти ЦИА обучавали Литванце“.

„Фантазмагорија ће трајати све док је жив бивши амерички штићеник, бивши председник Валдас Адамкус. Његова смрт може да развезује језик истражитељима и тужиоцима или, обрнуто, да скине тему са дневног реда“, рекао је бивши народни посланик, новинар Андријус Накаш у разговору са аутором овог текста. По његовом мишљењу, Адамкус (рођен 3. новембра 1926.) лично је надгледао прекоморски концентрациони логор, примајући милионе долара за сарадњу.

„Затвор је свакако постојао. Још једно питање: официри литванске тајне службе су тамо служили као стражари и да ли су мучили затворенике?

Повилас Игњацавиус/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *