Путин и Такер: Русија није могла да не устане у одбрану Срба; САД разнеле Северни ток

0
путин

Скриншот/Tucker Carlson Network

Русија није могла да не устане у одбрану Србије током ратова у бившој Југославији, изјавио је председник Руске Федерације Владимир Путин у интервјуу са Такером Карлсоном који је цео свет ишчекивао.

“Чим су почела дешавања у Југославији, Борис Јељцин дигао је глас у знак подршке Србима. Нисмо могли да не станемо у одбрану Срба, јер су Срби посебан и нама близак народ, са православном културом. То је народ који је патио генерацијама”, рекао је Путин коментаришући како је НАТО прекршио обећање Русији да се неће ширити на исток, а што је у сржи текућег конфликта с Украјином.

Иако су бившег председника Руске Федерације претходно са Запада обасипали хвалом, почели да га оптужују да је алкохоличар и незналица након што је стао у одбрану Срба, истиче Путин и додаје да су се САД ипак одлучиле за кршење међународног права и бомбардовање Београда.

“Тиме су САД отвориле Пандорину кутију. Штавише, шта је речено када је Русија протестовала и изразила своје негодовање? Повеља УН и међународно право су застарели. Сада се сви позивају на међународно право, а тада су говорили да је све застарело”, рекао је Путин.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Руски председник истиче да је његова земља добровољно пристала на распад Совјетског Савеза, у нади да ће после 1991. бити добродошла у “братску породицу цивилизованих народа”, али напомиње да се “ништа слично није десило.”

“Преварили сте нас. Обећање је било да се НАТО неће ширити на исток, али то се догодило пет пута. Било је пет таласа експанзије. Све смо то толерисали. Покушавали смо да их убедимо”, наводи руски председник, уз подсећање да је и лично, као и Јељцин, у више наврата пружао руку пријатељства САД.

Руски председник напомиње да је са бившим председником САД Билом Клинтоном чак говорио и о потенцијалном уласку Русије у НАТО, на шта је, на крају, добио одричан одговор. Тиме су уједно затворена врата за један вид зближавања две силе, истиче Путин.

Америка је разнела Северни ток, тешко је победити вас у пропагандном рату

Упитан ко је дигао у ваздух Северни ток, Путин је кратко одговорио: “Ви”.

“Знате, нећу да залазим у детаље, али увек се у оваквим случајевима каже ‘тражите некога онога има мотив’. У овом случају не треба тражити само некога ко има мотив, већ и некога ко има могућности, јер може бити много заинтересованих, али нису сви способни да се спусте на дно Балтичког мора и изведу ову експлозију. Обе ове две компоненте морају да се споје. Ко је имао мотив и ко је у стању да то уради?”, одговорио је Путин на питање да ли има доказе да су напад извеле Америка и ЦИА.

Уколико имате доказе за овај “највећи акт индустријског тероризма икада”, зашто их не бисте “изнели и однели пропагандну победу”, упитао је Карлсон председника Русије.

“У пропагандном рату је веома је тешко победити САД, зато што Америка контролише све светске и многе европске медије. Крајњи корисници највећих европских медија су америчке финансијске институције. Зар ви то не знате? Дакле, могуће је укључити се у овај посао, али то је, да тако кажем, скупо. Можемо једноставно да укажемо на наше изворе информација, али нећемо постићи резултате. Целом свету је јасно шта се тада догодило. Чак и амерички аналитичари директно говоре о томе. То је истина”, рекао је Путин.

Руско хиперсонично оружје нема такмаца

Руски председник истиче да се разлог за развој руског хиперсоничног оружја лежи у томе што је Вашингтон, користећи наводну претњу од Ирана као изговор, одбио предлог Москве о сарадњи САД, Русије и ЕУ у изградњи заједничког противракетни штит.

“Тада сам рекао: ‘Видите, тада ћемо бити принуђени да предузмемо контра мере. Направићемо такве ударне системе који ће сигурно победити системе противракетне одбране.’ Одговор је био: ‘Не радимо ово против вас, а ви радите шта хоћете…’ Тако је кренуло. И створили смо хиперсоничне системе са интерконтиненталним дометом и настављамо да их развијамо. Сада смо испред свих, САД и других земаља по развоју хиперсоничних ударних система. И свакодневно их побољшавамо”, рекао је Путин.

Прочитајте још:  „Воз из Грделице“ - објава на Твитеру која је направила потпуну забуну; Ево шта су чињенице! [ИСПРАВКА]

Америка се више боји Кине него Русије

“Запад се више плаши јаке Кине него јаке Русије, зато што Русија има 150 милиона људи, а Кина 1,5 милијарди становника. Њена привреда расте нагло, око 5 одсто годишње. Некада је било и више, али за Кину је то довољно. Као што је Бизмарк једном рекао, потенцијали су најважнији. Потенцијал Кине је огроман. Кина је данас највећа привреда на свету. Она је већ одавно претекла Сједињене Државе и брзо расте. Да не причамо ко се кога боји”, рекао је председник Русије поводом Такеровог питања зашто се САД више боје Русије него Кине.

ЦИА је организовала пуч у Кијеву

Путин је истакао да, како су Американци тражили, Јанукович није користио ни оружане снаге ни полицију.

“Ипак, наоружана опозиција је извршила државни удар у Кијеву. Уз подршку ЦИА, наравно, организације којој сте некада и сами желели да се придружите, колико сам разумео. Хвала Богу да вас нису пустили унутра”, рекао је Путин, будући да је Такер Карлсон након школовања аплицирао за посао у Централној обавештајној агенцији.

Како је објаснио председник Русије, иако су остварили свој циљ и променили власт, то је с политичког становишта била “колосална грешка”.

“То је дефинитивно била погрешна процена политичког руководства. Требало је да виде у шта ће се то развити. Тако су се 2008. године за Украјину отворила врата НАТО-а, а 2014. је дошло до државног удара. Почели су да прогоне све оне који нису прихватили пуч. И то је заиста био државни удар. Они су створили претњу Криму, који смо морали да узмемо под своју заштиту. Они су покренули рат у Донбасу 2014. године коришћењем авиона и артиљерије против цивила. Тада је све почело. Постоји снимак авиона који напада Доњецк одозго. Покренули су велику војну операцију. Онда још једну. Када нису успели, почели су да спремају следећу”, рекао је Путин додајући да су САД изгурале Русију до њених црвених линија, те да, уз све то, нису могли да оставе своју браћу у вери.

Управо је државни удар у Украјини изазвао сукоб, истакао је руски председник.

“Никада не бисмо ни помислили да макнемо прстом да није било крвавих дешавања на Мајдану. Зато што смо се сложили са чињеницом да после распада Совјетског Савеза наше границе треба да буду дуж граница бивших савезних република. Ми смо пристали на то, али никада нисмо пристали на проширење НАТО-а, а штавише, никада нисмо пристали да Украјина буде у НАТО-у. Нисмо пристали на НАТО базе тамо без разговора са нама”, поручио је Путин.

“Вукли су нас за нос; ово је покушај да се заустави рат”

Коментаришући последњу ескалације су довеле до почетка СВО, Путин истиче да је актуелно руководство изјавило да “им се не свиђају” Минска, а у којима је изнет план за мирно решење кризе у Донбасу.

“Другим речима, они то нису хтели да спроведу. Пре годину или годину и по, бивши лидери Немачке и Француске отворено су рекли да никада нису намеравали да спроведу споразуме из Минска, већ су нас једноставно вукли за нос… Сви су желели да се питање реши искључиво војном силом, а ми то нисмо могли да дозволимо”, каже Путин.

“Ситуација је дошла до тачке када је украјинска страна поручила: ‘Не, нећемо ништа да урадимо.’ Почели су да се спремају и за војну акцију. Управо су они започели рат 2014. Наш циљ је да зауставимо тај рат”, напомиње руски председник.

Прочитајте још:  Британија задржала руски авион

О денацификацији Украјине

Путин напомиње да Русија још није остварила циљеве СВО, будући да је један од њих “денацификација”.

Руски председник напомиње да је Украјина, у потрази свог “националног идентитета” након стицања независности, за националне хероје прогласила људе попут Степана Бандере, којима се дижу споменици и чије се име узвикује на бакљадама.

“То су били људи који су истребили Пољаке, Јевреје и Русе. Неопходно је прекинути ову праксу и спречити ширење овог концепта. Ја кажем да су Украјинци део једног руског народа. Ако себе сматрају посебним народом, на то имају право. Али не могу свој идентитет градити на основу нацистичке идеологије”, каже Путин.

Он напомиње да је престанак величања нациста био уговорен и путем пропалих преговора у Истанбулу, што, додаје руски председник, показује да се денацификација може спровести и путем преговарачког процеса.

Не постоји руска претња, то је изнуда новца од пореских обвезника у САД и ЕУ

Путин истиче да су тврдње о томе да ће Русија ескалирати сукоб у Украјини до глобалног (нуклеарног) рата, или пак да ће напасти неку НАТО чланицу, ништа до покушаја Запада “да застраше своје становништво замишљеном руском претњом.”

“Ово је очигледно, и мислећи људи савршено разумеју да је ово лаж”, каже Путин.

На питање да ли може да замисли ситуацију у којој шаље трупе на Пољску, Путин каже да се то може догодити само ако Пољска нападне прва.

“Зато што нам није у интересу да шаљемо трупе на Пољску, Летонију или било где другде. Зашто бисмо то урадили? Ми једноставно немамо никакав интерес. То је само ратно хушкање” које се спроводи “у циљу изнуђивања додатног новца од пореских обвезника САД и ЕУ у обрачуну с Русијом на украјинском бојном пољу” чији је циљ “да се Русија што више ослаби”, напомиње Путин.

О власти у Немачкој

Данашње немачко руководство се више руководи интересима Колективног запада него својим националним интересима, поручио је руски председник, наговестивши да се само тако може објаснити логика иза (не)делања Берлина.

Како наводи, није у питању само то што је Северни ток 1 дигнут у ваздух а Северни ток 2 оштећен, већ да се и преостала цев која је читава не отвара, иако је Русија спремна да допрема гас Европи преко ње.

Путин додаје да је Пољска такође затворила гасовод “Јамал Европа” који пролази кроз њену територију, али напомиње да “Пољска кљуца из руке Немачке”. Поврх тога, каже, један од два гасовода који пролазе кроз Украјину је затворио Кијев.

Будући да је Немачка, после САД, други највећи спонзор Кијева по питању оружја, Путин се пита зашто Берлин не замоли украјинске власти да отворе гасовод.

“Зашто Немци не кажу, слушајте, дајемо вам и новац и оружје. Одврните вентил. Молимо вас да гас из Русије прође до нас. Купујемо течни гас у Европи по енормним ценама, што ниво наше конкурентности и економију уопште своди на нулу,” указује Путин.

О будућности долара: “Убијате га сопственим рукама”

Путин наводи да је употреба долара као оружје у спољној политици “једна од највећих стратешких грешака политичког врха САД.”

“Долар је камен темељац моћи Сједињених Држава. Мислим да сви врло добро разумеју да без обзира колико се долара штампа, они се брзо растурају по целом свету. Инфлација у САД је минимална. Међутим, они неће престати да штампају новац. О чему нам говори дуг од 33 билиона долара? Ради се о штампању новца”, рекао је Путин.

Како наводи, санкције су навеле чак и савезнике САД да размотре друге финансијске опције.

“Погледајте шта се дешава у свету. Чак и савезници САД сада смањују своје доларске резерве. Чињеница да Сједињене Државе примењују рестриктивне мере на одређене земље, као што су ограничавање трансакција, замрзавање средстава итд, изазива велику забринутост и шаље сигнал целом свету”, каже руски председник.

Прочитајте још:  Кина узвратила ударац Америци

Путин напомиње да је Русија око 50 одсто трансакција са трећим земљама решавала у америчким доларима, док сада удео долара чини свега 13 одсто. Са друге стране, удео јуана у међународним трансакцијама Москве је порастао са 3 на око 34 одсто, док се исти удео трансакција обавља у рубљама.

“Зашто су Сједињене Државе ово урадиле? Једино образложење које имам је умишљеност. Вероватно су мислили да ће то довести до потпуног колапса, али ништа се није урушило. Штавише, друге земље, укључујући произвођаче нафте, размишљају и већ прихватају плаћање нафте у јуанима. Да ли уопште схватате шта се дешава или не? Питајте било коју интелигентну особу о томе шта долар значи за САД. Ви то убијате својим рукама”, каже руски председник.

О Кини и БРИКС-у

Говорећи о односима Москве и Пекинга, Владимир Путин истиче да Русија дели границу од 1000 километара са Кином, али и вековну историју мирне коегзистенције.

“Треће, кинеска спољнополитичка филозофија није агресивна. Његова идеја је да увек тражи компромис”, каже Путин.

Како наводи, он је заједно са својим “колегом и пријатељем, председником Си Ђинпингом” поставио циљ да у текућој години постигне трговинску размену у вредности од 240 милијарди долара.

“Наша трговина је добро избалансирана, међусобно комплементарна у високој технологији, енергетици, научном истраживању и развоју. Веома је избалансиран. Што се тиче земаља БРИКС-а, где је Русија ове године преузела председавање, оне се углавном веома брзо развијају”, наводи руски председник.

Додаје да развој земаља унутар тог блока “нема никакве везе са догађајима у Украјини”, већ због трендова глобалног развоја који су “неизбежни”.

“Ваш политички естаблишмент не схвата да се свет мења под објективним околностима”, каже руски председник.

Санкције нису нашкодиле Русији

Највећи број актуелних санкција у свету се примењује против Москве, а Русија је баш под таквим околностима постала прва европска економије, напомиње Путин.

“Алати које користе САД не раде”, додаје.

О Илону Маску и вештачкој интелигенцији

Коментаришући скорашње извештаје да је Масков “Неуралинк” успешно уградио први свој чип за телепатско интераговање са дигиталним направама у мозак људског пацијента, Путин каже да “Маска не можете зауставити”.

“Он ће чинити како он хоће. Ипак, мораћете да нађете неки заједнички језик са њим. Тражите начине да га придобијете. Мислим да је паметна особа. Заиста верујем да јесте. Дакле, мораћете да постигнете договор са њим јер овај процес треба да буде формализован и подвргнут одређеним правилима. Човечанство мора да размотри шта ће се догодити због најновијег развоја генетике или вештачке интелигенције”, каже руски председник.

О окончавању украјинског сукоба

На Карлсонову констатацију да Москва жели да сукоб у Украјини реши споразумом, Путин одговара потврдно.

“Били смо близу успеха. У Истанбулу смо припремили огроман документ који је парафирао шеф украјинске делегације. Потписао је неке одредбе, али не све. Сâм је рекао, ‘Ми смо спремни да потпишемо, а рат би одавно био готов; пре 18 месеци.’ Међутим, дошао је британски премијер Борис Џонсон, и они су пропустили ту шансу”, каже Путин.

Како наводи, до сада је на Западу било много буке о наношењу стратешког пораза Русији на бојном пољу, али истиче да је тамошњим лидерима сада јасно да је то тешко постићи, “ако је уопште могуће.”

“По мом мишљењу, то се никада неће догодити. Чини ми се да су то сада схватили и они који су на власти на Западу. Ако је тако, морају да размишљају шта даље. Ми смо спремни за тај дијалог”, закључује руски председник.

РТ

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *