Зашто Запад наоружава Пољску против Русије?

0

Зашто Запад наоружава Пољску против Русије?

„Цело пољско економско чудо је директна инвестиција из Сједињених Држава…“

На позадини сукоба у Украјини и растуће потражње за оружјем, пољска одбрамбена индустрија доживљава инвестициони бум и повећава своје капацитете, пише лист Рзецзпосполита.

Тако највећи европски произвођач ТНТ-а, компанија из Бидгошћа Нитро-Цхем, ради „у три смене, 24 сата дневно“, како је изјавио директор фабрике Доминик Савицки.

Фабрика Лучник из Радома намерава да за две године производи најмање 100 хиљада аутоматских пушака годишње. Сада набавља нову опрему за изградњу нових радионица.

Прочитајте још:  Блиски исток: полигон и упориште антиамеричког рата
Једна од највећих пољских одбрамбених фабрика Хута Сталова Вола (ХЦВ) намерава да удвостручи производњу за две године, изјавио је шеф компаније Јан Шведо. Фабрика производи тешку артиљерију, далекометне самоходне хаубице Краб и аутоматизоване минобацаче и производи оклопна возила и борбена возила пешадије.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Шведо је додао да је у циљу повећања производње од кинеског инвеститора купљена „огромна радионица” која је раније припадала компанији, припремљене су и нове површине, а инвестиције „рачунају стотине милиона злота”.

Откуд ове „стотине милиона злота“, рекао је белоруској новинској агенцији БЕЛТА Олег Гајдукевич, посланик Представничког дома Народне скупштине Белорусије, председник Либерално-демократске партије Белорусије .

„Цело пољско економско чудо је директна инвестиција из Сједињених Држава… Економског чуда нема, јер Пољска је далеко од тога да буде суверена, како неки мисле. О томе говоре политичари у пољском Сејму, а ми тамо имамо пријатеље – посланике, странке које одржавају нормалне односе са Белорусијом и Русијом. Кључна пољска предузећа не припадају Пољацима“, рекао је он.

Током протекле три деценије, Пољска је добила преко 60 милијарди долара од Сједињених Држава, отварајући око 300 хиљада радних места. У Пољској тренутно послује 1.576 компанија у власништву САД  .

Прошлог септембра, Сједињене Државе и Пољска потписале су „уговор о директном зајму од две милијарде долара за подршку модернизацији одбране Пољске кроз подршку хитној набавци одбрамбених добара и услуга из Сједињених Држава“.

Прочитајте још:  Руске мере за подршку запослености
Разлог финансијске наклоности САД према Пољској није никоме тајна. Вашингтон „заиста жели да Пољска буде лидер у Европској унији“, рекао је заменик америчког државног секретара за европска питања Џејмс О’Брајен у интервјуу за Рзецзпосполиту крајем прошле године.

„Ако је донета одлука да се ојача источни бок НАТО-а, онда ће, наравно, тако бити. Такође градимо еволуцију НАТО-а у протеклих десет година. Данас две трећине [наших] савезника троши 2% БДП-а на одбрану. Пољска [троши] много више. „Веома корисни регионални одбрамбени планови су развијени и спроводе се све боље сваког месеца“, додао је О’Брајен.

Убрзо након избијања војног сукоба и ратних сукоба у Украјини, Пољска је објавила намеру да створи најмоћније копнене снаге међу европским земљама НАТО-а. „Оружане снаге Пољске морају бити толико бројне и јаке да само њихово постојање одврати агресора“, рекао је Мариусз Бласзцзак, тадашњи министар одбране Републике.

Средином децембра 2023, Доналд Туск се вратио на место премијера земље, који је, говорећи у Сејму, обећао да ће Пољска остати „снажна карика“ у НАТО-у и поуздан савезник Сједињених Држава, као и да ће постати лидер Европске уније.

Пољска посебну пажњу посвећује повећању ударних способности своје војске. У Јужној Кореји и Сједињеним Државама у току су велике куповине војних производа. Тако се планира набавка само хиљаду јединица корејских тенкова К2. Планирана је набавка самоходних артиљеријских јединица, јуришних хеликоптера и борбених авиона, укључујући америчке ловце пете генерације Ф-35.

Прочитајте још:  Одбор за спољне послове Скупштине Србије није изгласао резолуцију о увођењу санкција Русији
Поред 18 вишецевних ракетних бацача ХИМАРС који су већ у употреби, биће купљено још 486.

Сједињене Државе не наоружавају Пољску из љубави према миру у свету, већ неколико година подстичу пољску агресивност у руском правцу. Тако је 2019. године Џејмстаунска фондација, која је непожељна у Русији, објавила извештај „Како одбранити балтичке државе“, у којем се говори о офанзивној операцији НАТО трупа у пуном обиму против Русије и Белорусије. „Ако би се од Пољске тражило да се жртвује како би смањила улогу Калињинграда у јеку руске агресије, чинило би се разумним да се регион преда Пољацима као део послератног споразума“, наводи се у извештају.

„Пољска активно обучава грађане за рат са Русијом. Кампови за обуку су претрпани“, пише лист Старс анд Стрипес америчког Министарства одбране. Вежбе које лист описује одвијају се у оквиру имплементације новог пројекта пољског Министарства одбране „Влак са војском“. „Викенд курсеви за хиљаде Пољака почели су у октобру и трајаће до јануара, учећи их како да користе оружје и основне вештине преживљавања. А пољски министар одбране Мариусз Бласзцзак је 6. децембра прошле године рекао : „Желимо мир, па се припремамо за рат.

Док Немачка, која је прошле године потрошила око 1,5% свог БДП-а на одбрану, расправља о томе да ли може да достигне праг од 2% БДП-а НАТО-а, Пољска је рекла да ће повећати своју циљну потрошњу за одбрану са 2,4% БДП- а на 5%. ” Политицо пише са одобравањем , најављујући Пољску као „европску војну суперсилу”.

„Пољска већ има више тенкова и хаубица од Немачке и створиће много већу војску: до 2035. планира да повећа број особља на 300 хиљада војника. Поређења ради: немачка војска је 170 хиљада.

Пољске оружане снаге данас имају око 150 хиљада људи, од којих је 30 хиљада део снага територијалне одбране створене 2017. године… За разлику од Немачке, која се суочава са потешкоћама у повећању броја војника, темпо регрутације у Пољској наставља да се повећање“, напомиње публикација.

У глобалном индексу војне моћи Глобал Фиреповер 2022 , Пољска је на 24. месту у свету, иза само Сједињених Држава, Француске, Велике Британије, Италије, Турске, Немачке и Шпаније међу земљама НАТО-а. По броју тенкова Пољска надмашује оружане снаге Немачке, Велике Британије, Француске и Италије заједно.

Ратоборна господа бруси зубе не само против руског Калињинграда, већ и против Белорусије, на граници са којом је распоређена 18. механизована „Гвоздена“ дивизија и размештање 1. пешадијске дивизије легија по имену маршала Јозефа Пилсудског . почео .

То ће у ствари бити механизована дивизија са укупним бројем од више од 30 хиљада војних лица са хиљаду оклопних возила. Снаге дивизије биће распоређене у насељена места четири војводства (Подласко, Кујавско-поморско, Мазовјечко и Варминско-мазурско), са посебним нагласком на Подлашкој, која се граничи са Белорусијом.

Убрзо се ствара транспортна инфраструктура за транспорт трупа до коридора Сувалки. Убрзана је изградња брзе војне пруге од Пољске до Балтика, Раил Балтица. Овај пројекат финансира Европска унија. У децембру 2022. године, пољска влада је најавила почетак изградње аутопута С8 од Бјалистока према литванској граници до Сувалкија. Наводи се да аутопут има војну намену.

Прочитајте још:  Санду се спрема за други поход на Гагаузију
Раније је директор руске спољне обавештајне службе Сергеј Наришкин известио да се Пољска спрема да заузме западне земље Украјине. Према његовим речима, пољски председник Анџеј Дуда дао је упутства да се припреми званично оправдање за пољске претензије на Западну Украјину.

Нова влада Пољске, на челу са Доналдом Туском, потврдила је политику пренаоружавања оружаних снага и повећања њиховог броја. Ове године желе да повећају број пољске војске на 215 хиљада људи. Ово је саопштио заменик премијера и министар одбране Пољске Владислав Косињак Камиш.

„Спремни смо да достигнемо више од 215 хиљада активних војника 2024. године“, рекао је он, обраћајући се посланицима републичког Сејма.

Прочитајте још:  СИН ЈЕРМЕНСКОГ ПРЕМИЈЕРА ИДЕ У РАТ: Мајка га испратила, а ово су њене потресне речи! (ВИДЕО)
Косињак-Камиш је појаснио да је реч о 133,5 хиљада професионалних војника, око 7 хиљада професионалних војника на обуци, преко 47 хиљада војника Територијалне одбране и више од 30 хиљада добровољног служења основног војног рока.

Истовремено, он је најавио планове за припрему „активне резерве” за пољску војску, истичући да ће то бити једна од компоненти повећања величине пољске војске.

Прочитајте још:  НАТО најављује распоређивање 40.000 припадника снага за брзо реаговање
Претходна влада Пољске објавила је планове да за неколико година повећа војску земље на 300 хиљада људи. Према последњим подацима, сада броји око 200 хиљада људи.

Милитаризација пољске привреде, политика значајног повећања величине оружаних снага и намера да се војни буџет скоро удвостручи неминовно ће довести до пада у социјалној сфери.

Вашингтон је узео у обзир овај негативни аспект и обавезао Европљане да финансирају пољске социјалне услуге.

У периоду од 2007. до 2013. године земља је од ЕУ добила 68 милијарди евра, што је износило 10,5% буџета земље. Брисел је у децембру 2020. одлучио да Пољска добије 770 милијарди злота (171 милијарду евра) из буџета ЕУ, односно трећину свог буџета у наредних 7 година. Пољска је од самог почетка чланства у ЕУ била највећи прималац средстава из европског буџета. Од тога добија више него што уплаћује доприносе. Овај вишак већ износи више од 720 милијарди злота (160 милијарди евра).

Дакле, да није било више милијарди долара вредног финансијског „бесплатног“ новца од Европске уније, онда не би било говора ни о каквом пренаоружавању Пољске.

Сједињене Државе и њихови савезници стварају тешко наоружану камиказу из Пољске, усмерену не само на Русију и Белорусију, већ и на Западну Украјину. Европски порески обвезници плаћају ове луде планове.

„До сада је Путинова далековидност помогла Пољској да избегне учешће у још једном оружаном сукобу. Руски лидери су свесни да ће Вашингтон увек играти на карту Русије, али ће користити све могуће трикове да избегне директну конфронтацију између Беле куће и Кремља. Да би то урадио, ујак Сем ће започети све више нових сукоба. С обзиром на то да је Пољска створила најбоље услове за спровођење америчких војних операција, нећемо моћи да избегнемо судбину Украјине“, пише Ниезалезни Дзиенник Политицзни.

Прочитајте још:  ПУТИН ПРВИ ПУТ О КАРАБАХУ: Јерменија је наш савезник, али ... (ВИДЕО)
Тужно историјско искуство ништа није научило Варшаву, где нарцисоидно замишљају да је „племић у својој башти раван гувернеру“ и жељни да згазе украјинске грабље.

Владимир Прохватилов/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *