Апел Епархије рашко-призренске: Кад наш народ страда, Црква има дужност да дигне глас

0

(Фото: Весна Веизовић / Васељенска)

Осећамо пастирску дужност и потребу да охрабримо наш верни народ који је сваким даном све више изложен отвореној репресији шиптарских терориста као никада до сада од завршетка оружаног сукоба 1999, поручила је Епархија рашко-призренска.

Указују да се институционални терор Приштине спроводи на разне начине, пред светом као под видом поштовања закона, а заправо са циљем да се српски народ подстакне на исељавање и напуштање простора на којима вековима живи.

“Очигледно, за власти у Приштини, Срби су били и остали грађани другог реда и то се види на сваком кораку без обзира на лицемерна позивања на Устав и законе Косова, по којима би ваљда сви грађани требало да имају иста права, а најугроженији посебно заштићени”, наводи се у саопштењу.

Напомиње се да таква ситуација краткорочно може да користи властима у Приштини, али дугорочно све заједно држи као таоце нестабилности, неизвесности и тешке економске ситуације.

“Дубоко осећајући и проживљавајући страдање свог народа који нам се свакодневно обраћа за помоћ, упућујемо овај апел – не косовским властима, јер очигледно немају спремности да створе нормалне услове за живот нашег народа и изграде визију друштва у коме би сви људи без обзира на етничко порекло и веру живели мирно и сигурно; нити међународним представницима, који и поред званичног става да се свима мора омогућити нормалан и равноправан живот, исувише гласно толеришу насиље приштинских власти, посебно косовске полиције, већ самом нашем верном народу са којим је Српска Православна Црква вековима делила све невоље у току османске окупације, у време страдања у првом и другом светском рату, у време комунистичке власти као и у току свих новијих збивања, посебно од 1999. до данас”, наводи се.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  ПОПИС ЈЕ ФАЛСИФИКОВАН: Лажу, има нас милион и по мање! Вучић није увео санкције, али их спроводи!

Подсећа се да су косовске власти на све што је Црква чинила последњих 25 година одговориле притисцима, негирајући јој идентитет, основне верске и имовинске слободе.

“Улога Цркве није да се бави политиком, али када њен народ страда од неправде, она има дужност да подигне свој глас против терора. Ми нисмо у позицији да одлучујемо о политичким решењима, али имамо дужност да без обзира у каквом друштву живели, да чинимо све што до нас стоји да се поштује достојанство свих људи, њихова људска и верска права и слободе”, поручује се.

Апелују на спрски народ да у овим тренуцима покаже достојанство, храброст, снагу, народно јединство и трпљење.

“Вековима смо управо на овим еванђелским принципима и верности Богу и нашем светосавском предању сачували и веру, и језик и своје име и сећање, окупљајући се у нашим светињама, остајући верни завету Светога Кнеза Лазара који је од универзалног значаја за све у свету – ‘да је за малена земаљско царство, а небеско од сада и довека’. Ово није само обична фраза, већ дубока истина”, каже се у саопштењу.

Епархија позива народ да не допусти да буду застрашени, јер свако насиље долази из страха и несигурности, сваки страх и брига из недостатка вере у Бога.

“Арогантно понашање власти у Приштини израз пре свега кукавичлука и слепе мржње, јер лако је спроводити терор над онима који нису заштићени и који на Косову и Метохији живе као живи таоци. Управо стога не смемо да попустимо пред уценама, већ да се за своја права боримо мирно, достојанствено, остајући пре свега одани Богу и привржени овом чудесном простору, где вековима живимо и опстајемо”, поручује Епархија.

Прочитајте још:  Хоћемо ли коначно исправити историјску неправду и одужити се српским жртвама: Усвајање резолуције о геноциду над Србима у НДХ

Даље се позива народ да уз своју Цркву, као верна деца Светог Саве, Светог кнеза Лазара, бројних светитеља који су постојали и живели на КиМ очувају и сачувају присебност, мир и чврсто поверење у Бога да нас неће оставити.

“Стално се, зато браћо и сестре, присећајмо молитвених прозби нашег светог Патријарха Павла који је у своје време прогона наше Цркве и сам носио крст са својим верним народом на Косову и Метохији као Епископ рашко-призренски и молио се Господу:

‘Господе, како је много непријатеља који војују против нас и говоре: нема им помоћи ни од Бога ни од људи. Господе ти нам ружи руку своју да останемо народ Твој и по вери и по делима. Ако морамо да страдамо, нека то буде на путу правде Твоје и истине твоје, и не допусти да буде због неправде наше или мржње према било коме. Исто тако се молимо и за непријатеље, да их Господ човекољубиви одврати од насиља над православним народом нашим, да нам не руше храмове и гробове, децу не убијају и народ не прогоне, него да се и они обрате на пут покајања, правде и спасења'”, поручује се на крају.

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *