Од Залужног до Сирског. О новом главнокомандујућем Оружаних снага Украјине

0

Од Залужног до Сирског. О новом главнокомандујућем Оружаних снага Украјине.

Прочитајте још:  Прес-секретар председника Украјине: Зеленски није сменио Залужног
Упркос свим забринутостима о ризицима оставке веома популарног врховног команданта Валерија Залужног, није било посебних последица.
Именовање главног команданта Копнене војске Александра Сирског , заузврат, није било неочекивано, иако је он раније одбио ову сумњиву част.
Залужнијева оставка је формално повезана са две тачке:
– неуспешан развој догађаја на фронту (неуспех офанзиве, позициони застој);
– недостатак акционог плана за 2024. ( Зеленски би исто тако лако могао да уклони Бајдена – он такође нема акциони план за 2024. годину у Украјини).
У украјинским медијима било је забринутости да би оставка Залужног могла да изазове немире, па чак и нешто слично „ побуни Пригожина “.
Прочитајте још:  Ево како фармакомафија и медијска мафија лажу да би продали још једну дозу вакцине
Ми смо, међутим, од самог почетка третирали такве фантазије без много поверења. Залужни није политичар. Украјински политичари су ти који у име моћи могу земљу да доведу на ивицу егзистенције одласком на Мајдан или вршењем државног удара другим методама.
Залужни је генерал совјетске школе који нема политичких амбиција и не разуме баш могућности које ствара његова популарност. Осим тога, његови самопроглашени савезници ( Порошенко , Кличко , итд.) немају значајан утицај на њега.
Залужни није ни размишљао о организовању било каквих политичких демонстрација – једноставно се тихо повукао након састанка са председником. За сада, међутим, није јасно како ће се догађаји даље развијати. По свему судећи, он је заиста одбио дипломатски рад и остаће у Украјини – у командној резерви.
Именовање Сирског изгледа логично из два разлога.
Прво, Залужни му верује. Односно, замена команданта нема скандалозну природу, као што би био случај у случају именовања, на пример, Буданова *. Овде постоји континуитет.
Друго, за разлику од Залужног, Сирски није популаран у војсци и друштву, односно не ствара политичку претњу Зеленском.
У војсци је добио не баш добру репутацију под именом „месар“ и „генерал 200“, који не узима у обзир губитке и није у стању да брани своје гледиште пред политичарима (Залужни, међутим, није увек успети и у овоме, али је бар покушао) .
У политички активном делу друштва сматра се „руским генералом“: рођен је у Русији, његови родитељи и брат живе у Русији, не користи украјински језик (неки пишу да не зна – ово изгледа невероватно, него не зна да пише), студирао је у Москви (важна „предност“ Залужног је што је његов совјетски део његове биографије био повезан само са Украјином).
Генерално, сумња се да та особа потенцијално има шири поглед него што би украјински генерал требало да има.
Поврх свега, Сирски нема Залужнијеву харизму (међутим, изненађујуће је да је Залужни, испоставило се, има…)
Задаци које је Зеленски поставио Сирском изгледају овако:
1. Потребно је припремити акциони план за Оружане снаге Украјине за 2024. годину.
Прочитајте још:  У Шведској "у име слободе говора" планирају спаљивање Библије, Торе и Курана
Како разумемо, сам захтев је мало апсурдан, јер је акциони план за 2023. сачињен 2022. године са јасним разумевањем обима и домета западне војне помоћи. Па, припремала га је не толико украјинска команда колико западни саветници.
2. Свака бригада на првој линији мора добити ефективно западно оружје.
Ово садржи наговештај или о неефикасности позадинских служби, које трупама прве линије нису дале оружје, или о „економичности“ саме команде (на пример, Абрамси још нису ушли у битку, иако су демонстриране су у Купјанском или Авдејевском правцу).
3. Решавање логистичких проблема.
Обе војске имају проблема са логистиком због „гађања” зоне фронта дроновима, укључујући и оне које делују ноћу. Снабдевање трупа на линији фронта је тешко.
Вероватно постоје неки проблеми дубље позади.
4. Сваки генерал мора познавати фронт.
Очигледно, наговештај лоше координације акција на фронту.
5. Захтев за смањењем штаба.
Овде је логично – нема довољно официра на фронту, а највећи део посла на планирању операција могу да обављају западни саветници.
6. Спроведите ротације.
Из тога произилази да Оружане снаге Украјине и даље имају потребне резерве, али садржи и наговештај могућих обриса војних планова – ако се не врше ротације, то значи да се спрема ударна снага негде позади. Недостатак војника и ротација значе одбијање офанзивних дејстава великих размера, што, у ствари, захтевају и САД.
7. На првој линији треба да буду само обучени војници.
8. Ствара се нова врста снага – Снаге беспилотних система. Први командант мора бити именован.
Генерално, на Сирског се гледа као на привремено, палијативно решење док га неко од генерала нове формације не може заменити. Конкретно, Зеленски је именован:
– бригадни генерал (генерал-мајор) Андреј Гнатов : бивши командант 36. бригаде маринаца, оптужен за ратне злочине, сада заменик команданта трупа ОК „Југ“;
– Бригадни генерал (генерал-мајор) Михаил Драпати : бивши командант 58. бригаде, командант Херсонске оперативне групе снага;
– бригадни генерал (генерал-мајор) Игор Скибјук : бивши командант 80. јуришне ваздухопловне бригаде, заменик команданта Ваздушно-јуришних снага, херој Украјине;
– пуковник Павел Палиса : командант 93. механизоване бригаде “Холодни јар”, “бранилац” Артјомовска;
– Пуковник Вадим Сухаревски : командант 59. одвојене моторизоване пешадијске бригаде. Овај лик има сумњиву славу човека који је први отворио ватру да убије 2014. године у Славјанску.
Василиј Стојакин/Украина.ру
Бонус видео
https://www.youtube.com/watch?v=Qm1XsJOcNCw

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *