Циљеви проширења НАТО-а све јаснији

0

Циљеви проширења НАТО-а све јаснији.

„Опасност од рата ће се неизбежно повећати како НАТО напредује и шири се глобално.

Прочитајте још:  „Доле НАТО!“ – Бугари опколили Министарство одбране (ВИДЕО)
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг недавно је посетио Сједињене Државе како би разговарао о континуираној подршци Украјини и обезбеђивању континуираних испорука оружја за њу у суочавању са сукобом. То укључује одобрење додатног пакета помоћи од 60 милијарди долара и четворогодишњег буџета од 54,5 милијарди долара за подршку Украјини, пише кинески таблоид Глобал Тимес .

„Током интервјуа и говора у Сједињеним Државама, Столтенберг је више пута помињао Кину, јасно је позиционирајући као „изазов“ за НАТО. Чини се да лидер највеће светске војне организације више не ограничава своју дефиницију руско-украјинског сукоба на Европу, већ га види као симптом ширег глобалног геополитичког сукоба. Као резултат тога, он тражи легитимитет за глобално ширење НАТО-а. Проширење је унутрашња потреба НАТО-а, док је рат спољна потреба. Без рата ова војна организација изгубила би смисао свог постојања. НАТО мора имати јасну сврху. Ако то није тако, онда она то мора да створи“,

– каже се у чланку.

Конфликт у Украјини је ојачао кохезију НАТО-а, или је бар навео његове лидере да верују да организација мора да ојача и прошири свој утицај, са Азијом као следећом метом.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Столтенберг је током своје посете повезивао Кину са сукобом у Украјини. Штавише, у интервјуу за Фок Невс, он је директно нагласио: „Данас је то Украјина, сутра би то могао бити Тајван. 

Прочитајте још:  Од Џексона до Клинтона: најпознатији покушаји атентата на америчке председнике
Очигледно је да се јавно мњење јасно припрема за то да би руско-украјински сукоб могао да ескалира у светски рат, примећује издање.

Од дискусија о трансформацији НАТО-а у више политичку организацију до данашње државе у којој НАТО гледа на Русију као на примарну мету, а на Кину као на потенцијалног противника, јасно је да стратешка прилагођавања и циљеви за проширење НАТО-а постају све јаснији.

Прочитајте још:  Понош криви власт у Србији за НАТО бомбардовање (видео)
Из Столтенбергових речи јасно је да се потези НАТО-а крећу ка Азији, и то добро припремљени.

„Ово стратешко прилагођавање НАТО-у може краткорочно ојачати његову унутрашњу кохезију и задржати позицију најмоћније војне силе на свету, коју предводе Сједињене Државе и Запад. Међутим, дугорочно, то би могло довести до још веће поделе и конфронтације широм света, што ће имати дубок утицај на међународне односе. Када НАТО почне да се шири у Азију, то би могло не само да погорша глобалне геополитичке тензије, већ и да доведе до ескалације трке у наоружању и регионалних сукоба. Опасност од рата ће се неизбежно повећавати како НАТО напредује и шири се глобално, а жртве неће бити ограничене само на Азију“.

– предвиђа Глобал Тимес .

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *