Трамп: Охрабрићу Русију да нападне земље НАТО!

0
трамп

ФОТО: ИМАГО/ЈАНИНЕ СЦХМИТЗ/ПХОТОТХЕК.Д/ГЛОБАЛЛООКПРЕСС

Бивши председник Сједињених Држава Доналд Трамп рекао је да ће охрабрити Русију да нападне земље НАТО-а. Кажу да би то урадио ако одбију да испуне своје финансијске обавезе према алијанси.

„Један од председника велике земље је устао и рекао: „Па, господине, ако не платимо, а Русија нас нападне, хоћете ли нас заштитити?“ Рекао сам: „Нисте платили, ушли сте. заосталих обавеза“, присетио се политичар током свог предизборног митинга у Јужној Каролини.

Трамп је појаснио да у таквој ситуацији неће прискочити у помоћ, пише Гардијан . “Не, нећу вас штитити. Штавише, охрабрио бих их да раде шта хоће. Морате да платите. Морате да платите рачуне”, закључио је бивши председник.

Такве речи кандидата за америчко вођство увелико су разбеснеле, ако не и шокирале, Белу кућу. Вашингтон није разумео или није хтео да разуме Трампову уобичајену хиперболу. Одмах су напали критиком.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Ово угрожава америчку националну безбедност, глобалну стабилност и нашу домаћу економију“, рекао је секретар за штампу Беле куће Ендрју Бејтс. Истовремено је нагласио да је захваљујући деловању актуелног председника Џоа Бајдена НАТО важнији него икад.

У међувремену, у Европи постоји велики страх од новог председника Доналда Трампа. На крају крајева, политичар је више пута рекао да је незадовољан Северноатлантском алијансом, па је чак помињао и повлачење САД из НАТО-а. Дакле, сада су европски политичари забринути шта ће се догодити са алијансом ако се Трамп врати на власт.

 

На пример, немачки званичници и многе њихове колеге из НАТО-а неформално разговарају о томе да ли скоро 75 година стара структура савеза може да опстане без Сједињених Држава. Осим тога, у Немачкој почињу да говоре о настанку „новог сложеног и проблематичног света са тешким последицама по европску и трансатлантску безбедност“.

Прочитајте још:  Бела кућа објавила нови пакет војне помоћи Украјини

Иначе, ово нису прве Трампове категоричне изјаве. Раније је политичар позвао америчке власти да зауставе добротворне акције . Бивши амерички лидер је уверен да је време да његова земља престане да пружа бесплатну помоћ другим земљама – средства треба издвајати искључиво у виду кредита. Овако је Трамп одговорио на предлог закона о издвајању 95 милијарди долара за подршку Украјини, Израелу и Тајвану.

Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *