Веровали или не! Србија жели да купи део лука Пиреј и Солун

0
србија

Србија жели да купи део лука Пиреј и Солун

Србија жели да купи део лука Пиреј и Солун

Председник Србије Александар Вучић изјавио је јуче после састанка с премијером Грчке Киријакосом Мицотакисом да је саговорнику рекао да је Србија чврсто опредељена за убрзање европског пута ка ЕУ, али да очекује од Европе и јасне сигнале подршке на том путу. Захвалио је Грчкој на тој подршци, наводећи да то није само формална реченица коју политичари изговарају као поштапалицу, већ је од суштинског значаја за нашу земљу. Истакао је да је Грчка један од значајних и највећих искрених подржавалаца Србије на њеном европском путу и напоменуо да се током разговора поставило питање има ли Србија неке друге алтернативе, неке друге путеве и жели ли Србија да буде део ЕУ, али и жели ли Европа да Србија буде део ЕУ.

„Разговарали смо о нечему што ми називамо агендом Експо 2027. године. Рекао сам премијеру Мицотакису да је наш циљ и остварив сан да крај 2027. дочекамо са укупном вредношћу бруто домаћег производа од 100 милијарди евра”, рекао је Вучић, који је свечано дочекао Мицотакиса испред Палате „Србија”. Подсетио је да је пре само 10 година укупна вредност БДП-а Србије била 32 милијарде евра, док је данас 69,5 милијарди. Вучић је пожелео добродошлицу свим грчким фирмама које хоће да зараде новац у Србији, а које могу нашој земљи да помогну. „Парадоксално звучи, али Србија нема проблема с новцем. Ми имамо проблема с капацитетима како да изградимо, како да направимо све оно за шта смо новац обезбедили”, рекао је председник Србије и додао да је зато замолио премијера Мицотакиса да онај део грчких компанија које могу, поред онога што раде у Грчкој и неким другим земљама, „пошаљу у Србију и да нам помогну у остваривању и ових наших снова, али и у остваривању важних задатака који су пред нама”.

Нагласио је да су Србија и Грчка увек подржавале територијални интегритет једна друге, као и да верује да ће тако бити и у будућности. Срећан је, како каже, што Србија и Грчка негују добре пријатељске и братске односе и што је с Мицотакисом разговарао о свим аспектима билатералне сарадње. Подсетио је да ове године две земље обележавају 145 годишњицу од успостављања дипломатских односа и да ће ово бити важна година огромног раста наших економских односа и трговинске сарадње, али и година у којој ће се одржати четврти савет за сарадњу.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Мицотакис је истакао да став грчке владе према Косову и Метохији остаје непромењен и изразио уверење да су европско посредовање и дијалог једини пут за нормализацију односа између две стране што би значајно помогло и стабилности у региону. Навео је да га је председник Србије упутио у дешавања која се тичу дијалога с Приштином. Додао је да Грчка са забринутошћу посматра и прати дешавања током последњих месеци. Мицотакис је поручио и да Грчка снажно подржава Србију на европском путу и да је много пута разговарао у Бриселу о питању европског проширења. „За Србију и за западни Балкан постоји европска будућност, а будућност за нас не постоји без западног Балкана и без Србије”, рекао је Мицотакис и додао да Београд треба да искористи позитивне околности у читавој европској процедури.

Прочитајте још:  Свој са својима: ПСГ примљен у Либералну интернационалу

Истакао је да је Грчка најстабилнији партнер Србије када је реч о ЕУ. „Убрзавајући реформе које вршите у својој земљи, ви ћете се приближити ЕУ и верујем да 2024. може да се оствари значајан напредак”, оценио је грчки премијер. Додао је да је с председником Вучићем разговарао и о другим питањима која се тичу међународне безбедности, о Блиском истоку, као и да о Украјини имају заједничке ставове и воде се међународним правом. „Желим да наш разговор ојача нашу стратешку сарадњу и да направимо један велики корак на заједничком путу”, поручио је Мицотакис.

Вучић је рекао да је с грчким премијером разговарао и о сарадњи у енергетском сектору – енергетици, нафтоводу, гасоводу, куповини гаса, обновљивим изворима енергије, ветропарковима, батеријским парковима. Тема разговора били су и сарадња електропривреда две земље, транспорт и инфраструктура. „Градимо брзу пругу Београд–Ниш, остаје да се то премости кроз територију Северне Македоније. Грчка завршава брзу пругу до границе са Северном Македонијом. То нам је важно и због наших туриста којима ће Солун да буде близу”, рекао је Вучић. „Важно нам је да користимо капацитете и Солуна и Пиреја, да купимо део луке, немамо проблем да закупљујемо луке. Када повећамо аутомобилску производњу, с рудницима, железаром, то ће нам бити потребно. Од Црне Горе смо тражили приступ Луке Бар, али нам је потребан и бржи извоз у свет”, рекао је Вучић, преноси Танјуг.

Навео је да је „Србија економски мала, али већа него све остале земље на западном Балкану”. „У привлачењу страних инвестиција чинимо 62, извозу 54 одсто западног Балкана, у БДП-у смо 50 одсто. Чини ми се да то говори о важности Србије. Знамо колико је то мање од Грчке”, рекао је председник Србије. Додао је да су разговарали и о туризму и туристичком повезивању. „Грчка је Србима друга кућа”, рекао је председник Србије. Захвалио је Мицотакису на свему и нагласио да ће 2024. година бити велика година успеха и раста у односима Београда и Атине.

Премијер Грчке је рекао да је у Београд дошао с четири министра и великим бројем представника грчке пословне заједнице како би Србија и Грчка унапредиле економске односе у конкретним секторима и пројектима, а посебно у областима енергетике и транспорта. Нагласио је да су наше земље блиске не само географски већ и што су заједно корачале кроз све историјске периоде. „Ова заједничка билатерална сарадња има стратешки карактер. Имамо заједничку декларацију коју смо потписали у Атини, неколико месеци након што сам ја постао премијер, на Трећем високом савету за сарадњу”, нагласио је Мицотакис. Навео је да је с председником Србије разговарао и о осавремењавању линије која повезује Солун и Београд, као и о завршетку коридора који ће кретати из Пиреја и завршавати се у Будимпешти.

Мицотакис је истакао да се сарадња Грчке и Србије проширује и на енергетски сектор, безбедност и диверсификацију снабдевања. Навео је да би Србија са своје стране Грчкој могла да уступи велике складишне центре које поседује, што према његовој оцени представља само један од начина сарадње две земље. „Ми имамо изузетно знање зато што је више од 50 одсто наше електричне енергије из обновљивих извора, а наш циљ је да проширимо то према северу. Желимо да и у Србији уведемо ту ’зелену струју’, односно зелену енергију из обновљивих извора и да пренесемо и техничко знање, али и инвестиције”, рекао је Мицотакис.

Прочитајте још:  Алтернатива за Русију: Вучић моли Иран за азотно ђубриво

Пожелео је срећу за Експо 2027, који ће се први пут одржати у Београду, додајући да је ту кандидатуру Атина веома подржала, као и да је Грчка спремна да помогне у организацији догађаја. Вучић је поручио на отварању Српско-грчког пословног форума у Палати „Србија”, којем је присуствовао и Мицотакис, да су грчке компаније добродошле у Србији и позвао финансијске институције из Грчке, а посебно банке, да поново покажу интерес за српско тржиште. „Мораћемо да радимо више и да се боримо за сваку и грчку и српску компанију, да се боримо и за наш улазак на грчко тржиште у различитим областима, али да привлачимо што је могуће више грчких компанија овде.” Навео је да је Србија раније имала проблем са НПЛ-овима, то јест проблематичним кредитима с грчким банкама од чак око 30 одсто и додао да су та времена давно иза нас.

„Ово што смо ми предвидели да радимо, то се неће завршити 2027. То ће бити само један замајац. Само један замајац где ће апетити постајати све већи. Када изградимо један ауто-пут, увек бисмо почињали нова два. Када изградимо пет, увек почињемо нових 10. Томе нема краја”, рекао је Вучић и додао: „Ја ћу да будем сасвим отворен према вама, иако ће се наљутити многи из грађевинског сектора у Србији. Ми немамо довољно капацитета да то изградимо. Када дамо нашим компанијама да граде одређене секције ауто-пута, увек имам велику наду, огромна очекивања, али и страх, хоћемо ли да стигнемо, хоћемо ли да завршимо на време. Сад смо у трци с временом и не смемо да се играмо.”

Додао је да Србија све то успева да уради уз високу стопу раста. „Били смо по томе број један у Европи у ковид години, чини ми се с минималним минусом од 0,7 одсто. И тада је тај, рекао бих, убрзани развој додатно кренуо. У наредним годинама желимо да чак и прогнозе Међународног монетарног фонда превазиђемо”, рекао је председник Србије. Председник је додао да неопходна инфраструктура за одржавање Експа 2027. мора да буде завршена до 1. децембра 2026. „До тога нам је остало мало више од две и по године. Морамо да радимо даноноћно. И зато је потребна и ваша подршка и ваша помоћ”, истакао је Вучић.

Нагласио је да су у плану још десетине великих инфраструктурних инвестиција за које још увек нису урађени ни пројекте, а који морају бити завршени. Како је казао, у Србији је тренутно присутан велики број радника, али да га посебно радује што се први пут из иностранства враћају и грађани Србије. Вучић је нагласио да Грчка има већи бруто домаћи производ него Србија и додао да су људи у Србији свесни колико је оспособљена када су у питању инфраструктурни пројекти. „Чудесно је погледати како изгледа око Атине. Честитам вам на овоме што сада радите у Солуну, око метроа. Очекујем да добијем позив за отварање метроа у Солуну и мислим да ће то бити један од најлепших у Европи”, оценио је Вучић.

Прочитајте још:  Не лечимо се зато што немамо паре

Изнео је очекивање да до краја 2028. или 2029. године и Београд отвори прву линију метроа. Потребно је, додао је, урадити још доста тога пре следеће седнице Високог савета и по питању трговине, али и транспорта и логистике. „Укупан део транспорта, транспортне индустрије у ЕУ је на нивоу пет одсто БДП-а, а у Србији је на свега 3,8-3,9 одсто. Ми морамо да подигнемо наше логистичке и транспортне капацитете у целини. Такође је потребно да разговарамо и о енергетици, али и о путној, железничкој инфраструктури”, истакао је Вучић. Оценио је и да сарадња у туризму може бити унапређена. „Морамо да урадимо више како бисмо привукли грчке туристе, не само у Београд већ и на Копаоник, Златибор, наше планинске центре”, казао је председник Србије. Према његовим речима, неће бити задовољан уколико трговинска размена између Србије и Грчке буде милијарду или милијарду и по евра.

Премијер Мицотакис је изјавио на Српско-грчком пословном форуму да види да Србија има амбициозне привредне циљеве које жели да оствари до 2027. године и да је уверен да ће грчке компаније постати део успеха који ће српска привреда остварити. „Наше присуство на овом форуму доказ је да је пријатељство Србије и Грчке чврсто укорењено и да имамо прилику да направимо велики скок у нашим економским односима. Робна размена наше две земље је 750 милиона евра, а можемо и много боље”, поручио је Мицотакис. Затражио је од грчких компанија које су присутне на форуму да с посебном пажњом испрате велики напредак који је Србија остварила у протеклим годинама.

„Србија има амбициозне планове – жели да достигне 100 милијарди долара БДП-а до 2027. године. Реч је о изградњи инфраструктуре, енергетици, управљању отпадом”, истакао је Мицотакис и додао: „Циљ је благостање за све. Србија је моћна извозна земља. Велику пажњу придајемо и коридорима који повезују Србију и Грчку преко Северне Македоније. Желимо да већи део тог извоза пролази кроз Грчку и битно нам је да унапредимо железничку мрежу.” Нагласио је и да његова земља може снабдевати Србију природним гасом, да може да користи овдашње капацитете за њихово складиштење и помогне нашој земљи у транзиционом периоду.

Председник честитао Стубу победу на изборима у Финској

Председник Србије Александар Вучић честитао је Александру Стубу победу на председничким изборима у Финској. „Честитам старом пријатељу Александру Стубу на победи на председничким изборима у Финској. Уверен сам да ће Ваше значајно политичко искуство допринети даљој изградњи боље будућности Ваше земље и Европе у целини”, написао је Вучић на свом налогу на мрежи „Икс”.

Дачић: Посета важан импулс за унапређење односа

Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић испратио је јуче на Аеродрому „Никола Тесла” премијера Грчке Киријакоса Мицотакиса, који је боравио у дводневној посети Србији. „Драги пријатељу Мицотакисе, Ваша посета дала је важан импулс за унапређење наших билатералних односа и продубљивање сарадње у бројним областима, који ће додатно учврстити пријатељство Србије и Грчке! Било нам је задовољство да Вас угостимо! Срећан пут и свако добро”, написао је Дачић на свом инстаграм налогу.

Политика

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *