Нови скандал у режији Дејана Ристића: Понижење српских жртава уз свесрдну помоћ Хрватске

5
ристића

„Тамо далеко..“ – Дејан Ристић у Јасеновцу – Поглед преко Саве ка Доњој Градини и Р. Српској; ФОТО: Снимак екрана

А од Дејана Ристића ништа осим скандала и понижења српских жртава! 

Програм под насловом ,,ЈАВНО СВЕДОЧЕЊЕ: Сусрет с прошлошћу – Диана Будисављевић“ ће бити реализован 13. фебруара ове године у Атријуму Народне библиотеке Србије у Београду а дан касније у Културном центру Војводине ,,Милош Црњански“ у Новом Саду.

У оквиру програма, присутнима ће се поред осталих обратити историчари Наташа Матаушић, и директор Музеја жртава геноцида Дејан Ристић.

Широј јавности али и историчарима, мало је познат лик и дјело Наташе Матаушић.

Недавно смо писали како је у циљу „обогаћивања и објективизације знања“, у организацији Музеја жртава геноцида, стотину средњошколаца из Србије, организовано од стране државе путовало у Јасеновац, заобишавши Доњу Градину што не само да није лако објаснити, него се може назвати озбиљним гријехом према жртвама.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Чију су и какву музејску поставку о Јасеновцу ученици били у прилици видјети у тамошњој галерији Јавне установе Спомен подручја Јасеновац?

Управо ону чији је аутор идејне концепције и сценарија Наташа Матаушић.

 

Постојећа музејска поставка Меморијалног музеја Спомен подручја Јасеновац отворена је 27. новембра 2006.

Непосредно по отварању, поставка је изазвала бројне контроверзе и углавном негативне коментаре, до оних да би поставка посебно задовољила и обрадовала усташе.

Детаљ изложбене поставке; ФОТО: Tanja Špoljar 2008

На дан отварања изложбе, Јулија Кош, еминентни члан јеврејске заједнице у Хрватској јавно је изјавила да би такву поставку начинили и сами усташе, да су коjим несретним случаjем побиjедили у рату и до дана отворења остали на власти.

Без обзира на безбројне критике у протеклих седамнаест година, спорна изложбена поставка до данас није промијењена.

Прочитајте још:  Синдикати Зиђина припремају масовне радничке протесте

 


Коментаришући српском тједнику „Новости“ своје судjeловање нa трибини одржаној у Осијеку o судбини кoзaрaчкe дjeцe 1942. гoдинe, Матаушићева је говорећи о логору НДХ за дјецу у Јастребарском рекла и слиједеће:

„Држaвни дjeчjи дoм у Jaстрeбaрскoм ниje биo лoгoр зa дjeцу. О дjeци се бринулo 30-aк чaсних сeстрa и мнoгoбрojни лиjeчници. Дoм су вoдилe чaснe сeстрe, углaвнoм Слoвeнкe кoje су сe, измeђу oстaлoгa, кoристилe у oнo вриjeмe приличнo уoбичajeним oдгojним мeтoдaмa кoje су дaлeкo oд суврeмeнoг пoимaњa пeдaгoгиje, мeђу кojимa je билa и шибa. (…) „

Гошћа и говорник на манифестацији поводом Дана државност Србије, препоручена нам Наташа Матаушић је члан „заједничког“ тима за израду заједничке, како сама каже „здружене“ изложбе свих Република бивше СФРЈ у Државном музеју Аушвиц – Биркенау. Она наводи да се „група експерата на пољу Холокауста сложила на свим битним и спорним тачкама наше заједничке прошлости, као што је рецимо број жртава логора Јасеновац.

Додаје да је на разини експертске групе прихваћен попис Јавне установе Спомен-подручје Јасеновац као тачан. На попису је нешто преко 83.000 имена жртава.

У интервјуу које је пренијело и сарајевско Ослобођење Матаушићева је додала:

„..говоримо отприлике о 100 тисућа људи који су смртно страдали у логору Јасеновац, сви смо се сложили око тих бројева“.

На Привредниковој трибини „Козарачка д‌јеца, по други пут жртве“, емитованој 22. септембра 2020, детаљније је представила сарадњу хрватских и српских историчара ( погледајте од 55:12 мин.).

 

Не треба изненадити да је Наташа Матаушић одабрана, и са радом „Лијечник Антун Најжар, ратни злочинац или спаситељ српске дјеце у Прихватилишту за дјецу избјеглица у Сиску“, учествовала на недавно одржаној научној конференцији коју је у Палати Србије организовао Музеј жртава геноцида.

Прочитајте још:  Хрватска академија наука усвојила документ којим тражи да Србија пре уласка у Еу одрекне "мита" о Јасеновцу!

Ово питање смо поставили након што је на маргинама прошлогодишњег засједања Међународне алијансе за сјећање на Холокауст (IHRA) које је одржано у Загребу, Дејан Ристић нашао за потребно да се у простору Хрватског државног архива сретне са директором те установе Динком Чутуром.

 

Тада смо претпоставили да ће бити занимљиво пратити ток, како се јавно похвалио Дејан Ристић, „успостављене трајне институционалне сарадње Музеја жртава геноцида у Београду и Државног архива Хрватске на реализацији најављених заједничких пројеката“.

Ристић је тада прецизирао да ће се сарадња огледати и у научним истраживањима Геноцида почињеног над Србима, Јеврејима и Ромима на подручју НДХ.

Недуго затим, оштро га је дeмaнтовао Динко Чутурa, директор Хрватског државног архива, истичући дa je Ристић у пoтпунoсти злoупoтриjeбиo његово и гoстoпримствo ХДА. Додао је како је Ристић извиjeстиo дa сe рaзгoвaрaлo o тoбoжњeм гeнoциду пoчињeнoм нaд Србимa нa тeритoриjу НДХ, иaкo o тoмe нa сaстaнку ниje билo риjeчи.

 

Једносмјерна сарадња

За оне боље упућене у тему ескалације ревизионизма и покушаја исписивања „нове историје“ из периода постојања НДХ и ере Покоља, није никаква тајна како се од стране челника кључних српских институција за изучавање Геноцида над српским народом у Другом свј. рату, снисходљивим односом настоји додворити хрватским колегама олако прелазећи црвене линије националног достојанства.

Објављено у интервјуу Дејана Ристића Гласу Српске 21. август 2023.

У том срамном делању спремно су се оградили и јавно извређали академике Василија Крестића, и Србољуба Живановића и експерта за изучавање Геноцида проф. др Гидеона Грајфа.

Горљиво се баве умањивањем броја Срба побијених у Јасеновцу, не марећи да тиме те жртве поново убијају а њихове потомке и сународнике дубоко у болно повређују.

Прочитајте још:  Југонекрофилски култ

 

 

Умјесто да њихови колеге са хрватске стране, они који припадају народу који је починио незапамћене злочине над Србима, настоје наћи храбрости, признати одговорност и показати елементрано интелектуално поштење.

Признаћете да је потпуно незамисливо да се током манифестација поводом Дана државности Р. Хрватске, у простору Хрватске народне библиотеке као говорник појави академик Василије Крестић или проф. др Милош Ковић.

 

Чија ће се лица зацрвењети на Сретење?

За претпоставити је да многима у институцијама Р. Србије нису познате неке од овдје изнесених чињеница.

То може бити утјеха али не и оправдање да се за национални празник Дан државности Србије, под покровитељством Министарства културе Србије дозволи овакав скандалозан потез директора Музеја жртава геноцида Дејана Ристића.


Душан Басташић / Јадовно

Аутор је један од оснивача и предсједник УГ Јадовно 1941. у Бањој Луци.

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

 1. Овакве радње и дела се проводе непосредно под директном контролом тзв. председника најнесрећнијег народа и државе Србије. Ко ове чињенице, а оне се не могу довести у питање никако, прећуткује и подмукло натура нове, измишљене, а при чему поништава истину о догађајима у “наказној држави тзв, хрватске” самим тим и мења карактер поменуте државе и страховит погром србског народа, мора да одговара за нови злочин према нама живим србима и за поновно убијање несрећних и зверски побијених Срба.
  Тај човек, не желим ни име да му напишем, је постављен да уништи Србски народ и све што он значи у људској историји, а то је веома велика улога коју ватикан, јевреији и западни злочинци вековима потиру, иако су свесни колико много баштине од Срба. Не бих да користим велика слова!

 2. Годинама пишем у коментарима да ви , у Србији а добрим дјелом и у Р. Српској , једноставно не разумијете ‘рвато-усташе.
  Појашњење прво : Мини-Макс је био потпуно у праву (ја устадох а они сви усташе).
  Друго појашњење : Стихови које пјева П. М. Томсон нису ни мало наивни (“стићи ће вас наша рука и у Србији).
  Вучић је обећао Колинди да јој “неће диркати гаћице” ; премијер-кa-ка је усташки потомак а овај лик је трећи на листи владајућег режима.
  И на крају , све се ово дешава под деценијском контролом Брозових служби а прије свега KOS-а.

 3. Чудесно је то колико се усташе плаше бројке од милион побијених Срба, Јевреја и Рома у јасеновачком комплексу. Ни геополитичка ситуација им не иде у прилог. Победа Русије је на прагу а Вучић, Ристић и остали издајници не прате политичка дешавања већ само своје џепове које им пуне преко наших леђа западни нацисти и демони. Њима се свакако ближи крај, а српски народ је крив у историјском смислу што је дозволио да као победници уђу у ткзв Краљевину Срба и швапских коњушара као и у комунистичку творевину звану Југославија створену од западних сатаниста. Једном ће Руси морати да отворе архиве и да свет а посебно српски народ са својим глупим братством и јединством сазна ко је био то ђубре Броз и ко га је изнедрио. Још мало прави Срби издржите до победе Русије!

  1. Слажем се , Ружице. Исто тако сам упоран и у другој тврдњи а то би била замка у коју упадамо у вези Јасеновца. Колико је Срба убијено у самом логору , тј. у ограђеном дјелу логора , је оно на чему ‘рвато-усташе инсистирају како би се замаглила чињеница да логор Јасеновац подразумјева читав систем логора и стратишта. Поред тога , занемарују се сви они Срби заклани на кућним праговима , црквама и спаљени у властитим кућама а тај број је веома близу два милиона ако се узме у обзир читава територија под Павелићем и усташама.

   1. Тачно, тај број је у односу на укупно стање србске нације тог времена катастрофалан, и директна последица тог планског сатирања Срба је немогућност биолошког опоравка.
    По територији која је била насељена Србима морало би бити бар 15 до 20 милиона и који не би
    никада више били лак плен за вековне непријатеље свега што је србско.
    Непријатељи, чини ми се, знају за ову рачуницу и управо спроводе Србоцид, кад год имају прилику и домаће помагаче-прљаве комунистичке потомке као најмлађи издајнички окот.
    Од куда толика мржња према свом роду, номинално гледано, од стране србских комуниста, сада и њихових потомака?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *