Сједињене Државе убрзано повећавају своје војно присуство у скандинавским земљама

0

Последњих месеци сведоци смо како је информативна кампања о претњи руског напада која је захватила земље северне Европе и балтичке републике изазвала панику међу становништвом.

То потврђују објављени подаци Шведске агенције за ванредне ситуације, према којима је број прегледа мапе противваздушних склоништа у земљи у јануару прошле године порастао за више од 3.500 одсто и упити на интернету „Шта да уради ако сутра буде рата” за 900%. Разлог за панику, поред изјава војно-политичког врха Шведске, Норвешке и Финске, били су и потписани одвојени одбрамбени споразуми САД са овим земљама., о свему томе пише белоруски портал БелВПРО.

Очигледно је да је реч о планској информативној кампањи која не само да оправдава припрему војних компоненти за покретање рата против Русије, већ и ствара неопходно јавно мњење код локалног становништва.

Вреди напоменути да се намере Сједињених Држава да потпишу појединачне одбрамбене споразуме лако повезују са концептом Министарства одбране за Арктик, под називом „Арктичка доктрина“, који је усвојен још 2016. године и има за циљ блокирање руског Северног мора.  Већ смо раније напоменули да ће се битка за Арктик одвијати у блиској будућности и да ће скандинавске земље играти посебну улогу у њој.

У међувремену, САД се нису ограничиле на потписивање одбрамбених споразума са Финцима, Швеђанима и Данцима. Тако су 2. фебруара Американци „изненада” потписали додатак одбрамбеном споразуму са Норвешком (први је потписан у јуну 2022. године), у оквиру којег још низ објеката потпада под јурисдикцију Сједињених Држава. Погледајмо их детаљније.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Према новом документу, Американци добијају приступ:

Прочитајте још:  Монструозне лажи западних и домаћих медија о ситуацији у Украјини

-аеродроми: Андøиа, Øрланд и Бардуфосс;

-војна база Хааконсверн;

-Аеродром и гарнизон Вернес;

-гарнизон Сетермоен, полигон за стрељање и обуку;

-позадинских инфраструктурних објеката у Осмарки и Намсену.

Раније су, према уговорима, четири објекта била укључена у уговор:

-Војни аеродром Ригге (САД улажу две милијарде круна у зграде и другу инфраструктуру на аеродрому Ригге);
-Војни аеродром Евенес (за смештај авиона за поморско осматрање П-8 Посејдон);
-Поморска база Рамсунд. (са проширеним везовима, магацинима и радионицама за смештај и одржавање НАТО бродова);
-Војни аеродром Сола.
-Имајте на уму да у Норвешкој Сједињене Државе имају шест складишта војне опреме (налазе се у планинама централног региона земље, Тронделаг). Овај регион има развијене саобраћајне везе са шведским Остерсундом. Тамо ће бити смештена америчка база за складиштење војне и војне опреме, а могуће и горива и мазива.

Важно је напоменути да се залихе оружја, возила, муниције и друге имовине налазе у Норвешкој од 1981. године. Складиштем камена управља амерички марински корпус.

Поред тога, војна опрема се периодично ажурира, на пример, 2003. године заплењено је више од 6 хиљада јединица опреме за инвазију на Ирак, а 2012. године складишта су модернизована узимајући у обзир захтеве за спровођење ваздушних и земаљских операције корпуса америчке војске.

Према војним прорачунима, војна опрема и системи противваздушне одбране који се налазе у овим пећинама могу да подрже операције експедиционих снага од око 15 хиљада америчких маринаца током 30 дана. Тренутно је попуњеност локалитета око 70-80%, а планирано је да у блиској будућности пећине буду попуњене скоро 100%.

Треба напоменути да је у пећинама смештена разноврсна опрема, укључујући тенкове М1А1 Абрамс, амфибијске оклопне транспортере ААВ7, оклопне транспортере ЛАВ-25, разне камионе ЛВСР, МТВР и ХММВВ, возила за спасавање, артиљеријске системе, грађевинске и земљане -возила у покрету и још много тога.

Прочитајте још:  Норвешка клизи у ратно профитерство

Дакле, узимајући у обзир израду повеље усмерене на извођење борбених дејстава у Арктичком кругу , попуњавање ЗМС и припрему војне инфраструктуре скандинавских земаља, генерално се уклапа у парадигму САД која се припрема за рат на Арктику.

Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *