Како је село Сарајево у Русији постало место духовног јединства руског и српског народа

0
село Сарајево у Русији

село Сарајево у Русији (фото:РТРС)

Како је село Сарајево у Русији постало место духовног јединства руског и српског народа.

Прочитајте још:  ЗАХАРОВА: Ко је прекројио Србију?
У Ивановској области у Русији налази се јединствено сарајевско село, које је некада било баштина генералисимуса Александра Васиљевича Суворова. Ово невероватно место повезује са Балканом не само име, већ и протојереј Петар, који служи у најлепшој цркви Казанске иконе Богородице коју је подигао командант. Свештеник се доследно моли за братски српски народ од НАТО бомбардовања Југославије 1999. године, пише Руска газета.

“Био сам шокиран до сржи ратом који се одиграо у Европи 1999. године” – рекао је отац Петар у интервјуу за Руску газету.

“Рођен сам у послератним годинама – 1956. Тада нам се чинило да тамо рата у Европи више не може бити. За Србе сам знао из књиге митрополита Венијамина (Федченкова). Био је поглавар белоармејске цркве, прави хришћанин. После принудног исељавања из Русије живио је у веома великом сиромаштву. Митрополит је подсетио да када су хиљаде људи који су бежали са Крима испловили са Крима 1920. године, свуда су их различито дочекали. У Грчкој нису смели да оду на копну док је владала глад. Занимљиво је да се један од грчких митрополита одазвао молби за помоћ руског свештеника Венијамина, да је наше братство литургијски однос, а све остало – извините. У Турској је било много боље, али се тамо све сводило углавном на трговину. Једино место где су Руси прихваћени као људска бића била је Србија! Тамо су их прихватили као браћу! Срби су спасили руску емиграцију. Заиста ми је одјекнуло” – истако је отац Петар.

Прочитајте још:  Русија најављује санкције Џонсону, шефовима Министарства одбране и британског Форин офиса
Протојереј је напоменуо да је након почетка НАТО бомбардовања Србије почео да се моли за српски народ.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Сваке Литургије вадимо велики комад за Русију и за нашу Цркву” – рекао је отац Петар.

“1999. године сам почео да вадим још један сличан комад за Србију. И од тада сам наставио да се молим за српски народ и за Новорусију .Мислим да све ово није било случајно. Српска делегација је стигла у Сарајево 2023. То је постало могуће захваљујући напорима директора Центра за међународну сарадњу „Руско-балкански дијалог“ Евгенија Осенкова и чел. Руско-балканског центра за пословну сарадњу и културу Михаил Јарујев Сада планирам да у цркву ставим велику иконицу и у њу поставим икону Николаја (Велимировића) српског” – навео је он.

Прочитајте још:  Пољаке припремају за рат са Русијом
Заузврат, Михаил Јарујев је скренуо пажњу дописника РГ на чињеницу да је, с једне стране, село Сарајево уско повезано са именом генералисимуса Александра Васиљевича Суворова, а с друге, ово место привлачи пажњу српска јавност.

“Важно је да се почне са рестаурацијом храма уз евентуално изводљиво учешће Србије. Својим рукама створићемо још један бисер Златног прстена Русије, учвршћујући духовне везе како унутар земље тако и са историјски блиским братским народима.  Биће нам драго свакој помоћи” – истакао је.

РТРС

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *