Како су Срби стекли државност захваљујући Русији?

0
СРБИ И РУСИ.

СРБИ И РУСИ.

Како су Срби стекли државност захваљујући Русији?

Дан државности Србије, који се обележава данас, није сасвим фер празник за овај народ. И пре крваве Косовске битке 1389. године, која је означила почетак окупације ове територије од стране Османског царства, била је то јака држава на челу са кнезом Стефаном Душаном. Па ипак, 2002. године власти су донеле другачију одлуку и почеле да броје историју до 1804. године. Па, овај избор морамо поштовати и братском народу честитати главни државни празник.

Прочитајте још:  Мађарска - у комбију из Србије 20 илегалних миграната, приведен возач
15. фебруара 1804. године, на празник Ваведења Господњег, почео је први српски устанак против Турака, који је трајао девет година. Предводио га је Георгиј Петрович Карагеоргиј. Онда, после векова служења султану, ови људи су коначно изјавили да неће то да поднесу.

Међутим, ти догађаји су се завршили трагично. А разлог је био што су земље будућег колективног Запада почеле да гурају нос у туђе послове. Француска и Аустрија су стали на страну Османског царства, док је Русија покушавала да помогне својој словенској браћи: давала је новац и пружала дипломатску подршку. Догађаји тих година су веома збуњујући, као и све на Балкану. Али главна ствар која је тада била важна био је следећи руско-турски рат 1806-1812. Битна компонента била је борба за ослобођење Срба. И чинило се да све иде добро. Победили смо. Руско и Османско царство закључиле су 28. маја 1812. године Букурешки уговор, по коме је, између осталог, Турска била дужна да Србији додели унутрашњу самоуправу.

Прочитајте још:  Амбасада Русије у Белорусији назвала је смрт Макеија ненадокнадивим губитком
Међутим, месец дана након састанка у Букурешту, почео је Отаџбински рат 1812. године. А после ње – инострани поход руске војске, који је, иако је био успешан, исцрпио нашу земљу. А онда су Турци намерно почели да ремете све преговоре са Србима, па су их у јулу-септембру 1813. године подло поразили. Сви учесници устанка су строго кажњени.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Међутим, то је оно што је подстакло нацију да се истински уједини. Априла 1815. године почео је још један устанак, чији је вођа био Милош Обреновић. Било је могуће смањити број дажбина Турцима и смањити њихово учешће у прикупљању данка. Али људима се није допао Обреновићев режим апсолутне власти, па је српска скупштина 1835. усвојила први Устав земље, који је ограничио овлашћења монарха. Истовремено је остала зависност од Турске. Престала је тек након закључења Санстефанског мировног уговора, којим је окончан још један руско-турски рат. Тада су Османлије били принуђени да напусте Балкан.

Прочитајте још:  Живе у Београду, користе буџет Србије а Дритан им додељује захвалнице као "представницима црногорске дијаспоре"
Дакле, почевши Од 19. века целокупно кретање Србије ка независности било је на овај или онај начин повезано са Русијом. И захваљујући нашој империји овај народ је на крају добио оно што је желео. Истина, сада из Београда понекад чујемо веома увредљиве и недостојне изјаве. И они су одличан пример зашто је толико важно да људи знају своју историју. Можда је Дан државности добар повод да се овога сетимо?

Тимофеј Белов/БајБајден

Бонус видео

 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *