Света жртва. Наваљни у западним медијима

0
наваљни

Алексеј Наваљни

Света жртва. Наваљни у западним медијима.

Федерална казнено-поправна служба Јамало-Ненечког аутономног округа објавила је данас смрт осуђеног блогера Алексеја Наваљног*, који се налазио у поправној колонији „Поларни вук“. Како су реаговали западни медији, у материјалу Минске Правде.

Прочитајте још:  Русија позива укронацисте да предају оружје и напусте Мариупољ
Заправо, у насловима западних медија нема сензационалних изјава. Напротив, сви су једногласно узели стих из старе песме: „Мачка је напустила мачиће – крив је Путин…“

Дер Шпигл (Немачка)

„У Берлину је канцелар Олаф Шолц изразио шок због вести о смрти Наваљног. Критичар Кремља је очигледно „платио животом своју храброст“, рекао је Шолц.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Ел Паис (Шпанија)

„Смрт активисте поклапа се са почетком предизборне трке за председничке изборе, који ће се одржати од 15. до 17. марта.

ЦНН (САД)

„Смрт отвореног критичара Кремља пријавила је руска казнено-поправна служба. <…> По повратку, Наваљни је брзо ухапшен под оптужбама које је одбацио као политички мотивисане.”

Британски Тхе Гуардиан , позивајући се на Ројтерс , генерално је навео да је Запад већ дошао до сопствених закључака, упркос изјави представнице руског министарства спољних послова Марије Захарове да резултати форензичког испитивања још нису доступни.

Нису остали по страни ни европски политичари, који су традиционално више заинтересовани за проблеме Русије него за своје.

„Путинова Русија је измислила оптужбе против њега, отровала га, послала у арктичку казнену колонију и сада је трагично мртав. Путин мора да одговара за оно што се догодило – нико не треба да сумња у страшну природу овог режима“, написао је британски политичар Дејвид Камерон на друштвеној мрежи Кс (бивши Твитер).

Шеф Европског савета Шарл Мишел рекао је да ЕУ сматра да су руске власти искључиво одговорне за смрт Алексеја Наваљног.

Британски премијер Риши Сунак истакао је да су он и његова супруга уз народ Русије, за који је ово „огромна трагедија“.

Прочитајте још:  ЦЕО ТЕКСТ ПРЕДЛОГА РЕЗОЛУЦИЈЕ О ПРИДРУЖИВАЊУ БРИКС-у
У САД су такође успели да дођу до сопствених закључака:

Амерички државни секретар Ентони Блинкен рекао је да “Русија сноси одговорност” за оно што се догодило. Поред тога, према речима државног секретара, државе ће „о томе разговарати са многим другим земљама које су забринуте за судбину Алексеја Наваљног…“

„Ако се ово потврди, ово је ужасна трагедија […] Поставља стварна и очигледна питања о томе шта се тачно догодило“, рекао је саветник Беле куће за националну безбедност Џејк Саливан .

Прочитајте још:  РУСИЈА: ЗАБРАНA СУРОГАТ МАТЕРИНСТВА ЗА СТРАНЦЕ
Неуобичајене су реакције и западних медија, који се најчешће држе исте тактике. Тако су у материјалу британског Скај њуза навели да је смрт Наваљног кориснија опозицији него председнику Руске Федерације.

„Смрт Наваљног је кориснија опозицији и онима који се противе Путину, јер му наноси већу репутацију“, наводи се у чланку Скај њуза.

Кирил Калецич/Минска правда

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *