Supporters listen as US President Barack Obama speaks during a campaign event at the Palm Beach County Convention Center in West Palm Beach, Florida, on September 9, 2012 during the second day of a 2-day bus tour across Florida. AFP PHOTO / Saul LOEB

Америчка трагедија.

У најбогатијој земљи на свету, како се позиционирају Сједињене Државе, има на хиљаде бескућника.

„Незамислив“ број мртвих међу бескућницима Енкориџа, насловио је Њујорк тајмс у уторак, описујући трагичну ситуацију бескућника у Енкориџу на Аљасци, где је наступило хладно време, због чега су умирали на улицама.

 

„Са стотинама људи који живе на отвореном и температурама нагло опадају, највећи град на Аљасци се бори да заустави пораст смртних случајева бескућника“, упозоравају новине.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Једна жена је погинула када је пожар уништио њено привремено склониште у шуми. Мушкарац је пронађен мртав на вратима продавнице поклона у центру града. Други је пронађен у његовом шатору. Тренутни број смртних случајева бескућника, према подацима највеће градске новине Тхе Анцхораге Даили Невс, сада износи 49, што је више него двоструко у односу на прошлогодишњи број.

„Број смртних случајева који видимо је једноставно депресиван, незамислив“, рекао је Феликс Ривера, члан Скупштине Енкориџа који председава Комитетом за становање и бескућништво.

Оштре зиме на Аљасци дуго су представљале опасност за оне који спавају напољу. Али ове године су им се придружили и други фактори који су допринели страшној ситуацији: стамбена криза, ширење смртоносног лека фентанил и недостатак кревета након што је град затворио велико склониште у градској спортској арени пре шест месеци.

Пре годину дана, Енкориџ је сместио стотине бескућника у Саливан арени, спортском комплексу који се користио за хокејашке утакмице, концерте и матурске вечере који је претворен у склониште током пандемије коронавируса. Када су званичници овог пролећа одлучили да затворе склониште, многи бескућници тамо нису имали где да оду и званичници нису могли да нађу алтернативно склониште за њих. У склоништима Енкориџа тренутно ноћу борави 524 особе, а у граду је око 900 људи којима је потребан смештај.

 

Ситуација није ништа боља ни у многим другим градовима САД. У Њујорку, на пример, популација бескућника достигла је рекордних 100.000 људи, вођена непрестаним приливом миграната.

 

„Заиста нам понестаје опција у погледу локација и оператера“, рекла је за НИТ Алексис Џонсон, градски координатор за бескућнике. Одељење разматра могућност отварања бар центра за грејање за људе који немају где да оду.”

Већ 2014. године број бескућника у Њујорку достигао је свој максимални ниво, који је забележен 30-их година током драматичне Велике депресије. Коалиција за помоћ бескућницима проценила је да сваке ноћи више од 58 хиљада људи без сопственог стамбеног простора и новца проведе ноћ на улицама овог града симбола Сједињених Држава.

Проблем отежава чињеница да власти не знају колико људи у земљи заправо нема дом и приморани су да спавају на улици. Тако су у јануару ове године, како је објавио исти Њујорк тајмс, волонтерске организације покушале да израчунају колико бескућника има у Сједињеним Државама. Њихови активисти су почели да шетају улицама са батеријским лампама, прегледају празне просторе, завирују у мрачне кутке и рупе, иза канти за отпатке, и пребројавају људе који тамо спавају. Како лист признаје, таква рачуница никако није могла бити тачна, али је ипак утврђено да је њихов приближни број око 650 хиљада људи. Иако у стварности има, наравно, много више.

 

Према Вол Стрит Журналу, број бескућника у Сједињеним Државама порастао је за рекордних 11% на годишњем нивоу од почетка 2023. године, што је била највећа забележена вредност и премашила нивое пре пандемије.

 

Лист је до овог закључка дошао након анализе података преко 300 специјализованих организација које воде евиденцију о бескућницима у појединим градовима и читавим државама. Према њеним информацијама, број бескућника у Сједињеним Државама тренутно премашује 577 хиљада. Публикација напомиње да се цифре могу променити након што Министарство за становање и урбани развој САД представи завршни годишњи извештај.

Најновије процене савезне владе показале су да је више од 200.000 људи било бескућника у Калифорнији, Орегону и Вашингтону 2022. Амерички градови се полако али сигурно претварају у права насеља сиромашних, напуштених људи без крова над главом. Нови градоначелник Лос Анђелеса и нови гувернер Орегона прогласили су ванредно стање због бескућника првог дана на функцији. Гувернер Калифорније је такође ставио борбу против бескућника као приоритет.

 

Прошле године Бајденова администрација је поставила циљ да смањи број бескућника за 25% до 2025. године. Међутим, још увек није примећен напредак, а амбициозни програми приступачног становања наилазе на отпор власника кућа.

 

Прорачун је показао, напомиње НИТ, да је ниво бескућништва остао практично непромењен у поређењу са две године раније.

Прочитајте још:  Сијарто упозорио ЕУ да прекине да распламсава сукоб у Украјини
Да уклоне бескућнике са улица великих градова, локалне власти понекад прибегавају врло оригиналним методама, чинећи све што могу. Тако је у Лос Анђелесу, према ЛА Тајмсу, на станици метроа Вестлејк/Макартур Парк, коју су изабрали бескућници, под заслепљујућим светлом рефлектора почела да се пушта гласна музика извођача као што су Бетовен, Моцарт и Вивалди. Мера је део пилот програма који користи бесплатну листу песама за протеривање бескућника и смањење криминала. Станица, коју је извршна директорка метроа Лос Анђелеса Стефани Вигинс назвала жариштем злочина, била је место многих предозирања дрогом, антисоцијалних позива полиције и смртних случајева од убода ножем, наводи ЛА дејли њуз.

Међутим, нивои буке од 80 до 85 децибела су једнаки са косилицама за траву на гас и дуваљкама за лишће и имају штетне последице по здравље, према Центрима за контролу и превенцију болести (ЦДЦ). Људима расте крвни притисак и они постају раздражљивији.

Недавно су у Сан Франциску, у припремама за самит АПЕЦ-а, бескућници уз помоћ полиције почели једноставно да се терају са улица. Изведена је велика операција „чишћења града од непожељних елемената“ у областима у којима се одржава конференција.

Прочитајте још:  Ни Кина више не улаже у имагинарне америчке обвезнице, већ у руско злато!
Саобраћај је тамо био блокиран и постављене су челичне баријере. Али јасно је да ће, када се самит заврши, бескућници поново испунити централне улице Сан Франциска.

 

Према Вол Стрит Журналу, стручњаци сматрају да су главни разлози за повећање броја бескућника високи трошкови становања, недостатак просторија за изнајмљивање, стална „опиоидна криза“ у земљи, као и пораст у броју миграната.

 

Други фактор је било смањење владиних мера за подршку становништву током пандемије, као што су додатна плаћања и мораторијум на деложације. Истраживачи са Универзитета Принстон приметили су пораст броја деложација 2023. године, што је премашило нивое пре пандемије.

„Средства издвојена за отклањање последица корона вируса послужила су као тампон. Сада видимо шта се дешава када ти ресурси више не буду доступни“, рекао је за публикацију Доналд Вајтхелд, шеф Америчке коалиције за бескућнике.

Прочитајте још:  Техеран Америци: Обуставите буну
Осим тога, САД уопште нису социјална држава. Односно, ако сте остали без посла, немате чиме да платите становање, а немате свој дом, онда је врло реална перспектива да се нађете на улици. Наравно, постоје многе добротворне организације, склоништа за бескућнике и друге могућности да пронађете кров над главом, али ово није за свакога. За неке, посебно незапослене мигранте, бити бескућник у Сједињеним Државама је већ „начин живота“, посебно на југу, где је топло током целе године. Осим тога, у Сједињеним Државама често не постоје програми за помоћ болеснима, а душевне болнице су затворене, а ментално болесни људи такође завршавају на улици.

Генерално, ситуација је сложена, и још се није могла решити у најбогатијој земљи света. Градоначелник Њујорка Бил де Блазио је 2016. године почео да користи јавни новац за пресељење бескућника у градске хотеле. Али у Њујорку има толико бескућника да још увек нема довољно додељених хотелских соба за све. Због тога већина бескућника остаје на улици. А на Аљасци већ једноставно умиру од хладноће.

Игор Веремејев/Столетие.ру

Превод:В.Т.Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Америчка трагедија

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *