ЗАРАД ПОЛИТИЧКИХ ПОЕНА: Тужитељка Савовић директно крши Устав и законе које треба да брани

0
савовић

Тужитељка Савовић директно крши Устав и законе које треба да брани

Имајући у виду да се у делу медија пласирају непотпуне информације са произвољним тумачењима, Више јавно тужилаштво у Београду обавештава јавност да је Главни јавни тужилац Ненад Стефановић поднео пријаве против јавног тужиоца Бојане Савовић дисциплинском тужиоцу Високог савета тужилаштва због кршења одредби Закона о јавном тужилштву и Етичког кодекса јавних тужилаца и заменика јавних тужилаца.

Пријаве су поднете јер је Савовић у више наврата током изборне кампање за изборе одржане 17. децембра 2023. године на јавним скуповима испред иницијативе „Проглас“ износила свој политички став, односно своје политичко опредељење, што представља дисциплински прекршај, односно кршење начела непристрасности и угрожавање поверења у јавно тужилаштво.

Поред тога је 13. децембра 2023. грубо вређала једног колегу, иначе заменика главног јавног тужиоца што је супротно Етичком кодексу. Одредба члана 115. ст. 1. Закона о јавном тужилаштву, тачка 11 као дисциплински прекршај предвиђа кршење начела непристрасности и угрожавање поверења у јавно тужилаштво.

Закон о јавном тужилаштву у члану 54 који носи наслов “Забрана политичког деловања” у ставу 2 наводи да је јавни тужилац дужан да се уздржава од јавног изражавања политичких ставова и учествовања у јавним расправама политичког карактера, осим ако се ради о питањима која се тичу јавног тужилаштва, уставности и законитости, људских права и основних слобода, а став 3 каже да је носилац јавнотужилачке функције дужан да се уздржава од учествовања у политичким активностима политичких субјеката.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Начело непристрасности је дефинисано и Етичким кодексом јавних тужилаца и заменика јавних тужилаца под бројем 3, чији став 4 предвиђа да је јавни тужилац дужан да се уздржи од јавног изношења политичких ставова и учествовања у расправама политичког карактера, осим када се ради о питањима која се тичу јавног тужилаштва, владавине права и људских права, а став 5 да је јавни тужилац дужан да се уздржи од присуствовања и учествовања у политичким скуповима и кампањама. Суштина ових забрана и ограничења која предвиђају Етички кодекс и Закон о јавном тужилаштву је у томе да јавни тужилац мора у јавности да буде аполитичан. Другим речима, јавни тужилац мора да се уздржи од свих активности којима се крши начело непристрасности.

Прочитајте још:  Тужилаштво у Србији, и хијерархија, и самосталност (ВИДЕО)

Поред осталог, Бојана Савовић је пријављена јер је 25. новембра 2023. године на трибини “Иницијативе ПроГлас” у Пожеги, изјавила: “Идеја ПроГласа је да се свако активира колико може, да прикупи доказе о крађама и уценама, да подржи колегу на послу, да подржи свог комшију, као што је случај у Баваништу. Дакле постоје начини да свако од нас уради нешто за друштво у коме живи”. Подсећамо да су поједини медији известили да су том приликом земљорадници у протесту својим тракторима блокирали возила у којима су се налазили активисти СНС испред куће организатора протеста у Баваништу, а у присуству народних посланика опозиционих странака.

Наводи Бојане Савовић су, према ставу Стефановића, неприхватљиви са више аспеката: најпре, она, иако је јавни тужилац, јавно открива своје политичко опредељење, те имплицитно позива грађане да ураде исто што је урађено Баваништу: да излазе на улице, нарочито када су у питању политички скупови, као и да узимају правду у своје руке – што је недопустиво за једног носиоца правосудне функције. Такође је 13. децембра 2023. године око 9 часова у просторијама Вишег јавног тужилаштва у Београду, очигледно прекршила обавезу правилног поступања према колеги, заменику главног јавног тужиоца ВЈТ у Београду Миодрагу Марковићу, када му се на крају разговора у вези са њеним уписом и исписом са посла, обратила се повишеним гласом, следећим речима: „Никад ти се више нећу јавити, стварно сте јадни и бедни на шта пристајете, продали сте се за 20.000 већу плату и службени ауто, никад ти се више нећу јавити, ми овде треба да радимо још 20 година, срамота је шта радиш, роваш по Милениним предметима, мени пишеш анонимне пријаве за кућу, нећеш имати коме добар дан да кажеш, нико ти се овде више неће јављати, шутираће те ногом у дупе кад те буду видели”, а затим напустила кабинет.

Прочитајте још:  Од сутра преко границе могу само камиони, забрана међуградског саобраћаја

Све време док је разговор трајао у кабинету био присутан тужилачки помоћник у Вишем јавном тужилаштву у Београду, који је чуо све изречено, Етички кодекс јавних тужилаца и заменика јавних тужилаца предвиђа осам начела којих су јавни тужиоци дужни да се придржавају у свом раду и свакодневном животу. Начело број 8 – Лични интегритет у свом ставу 3 предвиђа да је јавни тужилац дужан да се према другом јавном тужиоцу ( као и према запосленима у јавном тужилаштву, припадницима других правосудних професија, полиције, безбедносних и других јавних служби ) опходи са уважавањем и поштовањем.

Даље, пријављена је и јер је 11. децембра 2023. године, на трибини тзв. “иницијативе ПроГлас” у Шапцу изјавила, поред осталог, следеће: “ПроГлас је рекао нешто што сви ми који стојимо иза њега видимо. Рекао је: цар је го. Ово ништа не ваља и мора нешто под хитно да се мења. Не желимо да живимо у друштву насиља, да сваки дан у скупштини, на телевизији, у ријалити програмима гледамо насиље. Не желимо насиље у школама, саобраћају, нашим домовима. Само у овој години је убијено 27 жена, жртава породичног насиља. Ми не желимо такво друштво”: као и следеће: “Финансијску пљачку коју су извели над нама бих им некако и опростила. Али никако не смемо да им опростимо вредносну пљачку – тај суноврат вредности који су нам наметнули”, а у потпису “Тужитељка Бојана Савовић вечерас са Шапчанима. #ProGlas” што је објављено на профилу “ПроГласа” на друштвеној мрежи “X“.

Бојана Савовић је пријављена и јер је у интервју НИН-у од 11. јануара 2024. године, под насловом “Највише ме брину размере моралног посрнућа друштва” прекршила начело непристрасности и угрозила поверење грађана у јавно тужилаштво, на тај начин што је, између осталог, изјавила: “Друштво у коме је тужилаштво заиста самостално и у коме нисмо ни дошли у ситуацију да нам било који тужилац буде личност године… то на жалост више говори о стању друштва у коме живимо него о мом херојству”… да је забрињава колико смо као друштво морално посрнули, уз цитат “колико је људи спремно да учествује у превари, да мења податке у бирачким списковима, да уноси и брише адресе пребивалишта, да организује превоз и довођење људи да гласа тамо где не живи…“

Прочитајте још:  Србима су укинута основна људска права, од данас више нисмо власници сопственог тела! Скупштина усвојила закон којим је омогућена обавезна вакцинација

Такође је пријављена јер је 14. децембра 2023. године у Београду, на политичком скупу, завршном митингу тзв. “Иницијативе ПроГлас”, поред осталог, изјавила да је грађанима претходних година наметана непристојност, мржња, самољубље и зато се грађани неће више повлачити пред људима који су гори од њих и спремни на све. Позвала је грађане да се пробуде из колективне коме и укључе у своје животе, те да људи око ње и грађани који су дошли на овај скуп неће престати да се боре и поручила да је “ово тек почетак”.

ВИШЕ ЈАВНО ТУЖИЛАШТВО У БЕОГРАДУ

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *