Бура због плаката са старим језгром Мостара: Џамије наводно уклонила вештачка интелигенција

0

Мостар (Фото: Pixabay)

Бура због плаката са старим језгром Мостара: Џамије наводно уклонила вештачка интелигенција.

Прочитајте још:  Друкчије о Мојковачкој битки
Филозофски факултет Универзитета у Мостару уклонио је џамије које се виде иза Старог моста на промотивном плакату за летњу школу. Појединцима се учинило чак и да су аутори плаката џамије преправили у нешто што личи на куле, па чак и – цркве.

Минулих дана сарајевски медији су се расписали о “маштовитом” плакату Филозофског факултета Универзитета у Мостару, који је изазвао буру због своје “креативне” обраде познатог старог језгра Мостара. На овом плакату, направљеном као најава летње школе под називом “Методологија политичких наука: новитети и трендови”, приказан је препознатљиви Стари мост с карактеристичном позадином. Међутим, пажљивији посматрачи уочили су да је призор мало “обрађен”, па су приметили да на илустрацији недостају – минарети, то јест џамије.

“Филозофски факултет Универзитета у Мостару уклонио је џамије које се виде иза Старог моста на промотивном плакату за летњу школу”, пише у текстовима који су се бавили изгледом плаката због којих је ова образовна установа оптужена и за исламофобију.

Прочитајте још:  Украјински "патриота" ратује са заставама уместо на фронту
Уследила је хајка на факултет, који је одлучио да услед антикампање потпуно одустане од летње школе, објаснивши како је “кривац” за фотографију – вештачка интелигенција, која је аутор спорног плаката. Изгледа да је маркетинг служба овог факултета, припремајући најаву за семинар који је требало да организује с Међународним удружењем за политичке науке (ИПСА), одлучила да се послужи креативном “пречицом”, па је, судећи по објашњењу које је накнадно дао Филозофски факултет, за “корекцију” минарета крива вештачка интелигенција.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Медији су пре тога писали како је на плакату, који је објављен на званичној страници факултета као и на његовој фејсбук страници, примећена “својеврсна интервенција аутора”, која је минарете џамија иза Старог моста претворила у нешто што никако не личи на минарете. Појединцима се учинило чак и да су аутори плаката џамије преправили у нешто што личи на куле, па чак и – цркве.

Уследиле су осуде због неспојивости тог геста са хуманистичким наукама које баштини тај факултет.

“Морамо реаговати на сва њихова подметања, лажи и преваре”, казао је, између осталих, Санел Кајан, посланик у Парламенту Федерације БиХ.

Прочитајте још:  Госпођа бивша министарка, Јована Маровић: Јакове, буди Антисрбин, можда се вратим у владу!
Хистерија у Сарајеву можда је делом изазвана и због тога што се овај промотивни плакат (условно речено хрватског универзитета) појавио након недавне “контроверзе” у вези с Мостаром. Наиме, чланица Одбора за културу и образовање Европског парламента Жељана Зовко приликом представљања нематеријалне и материјалне баштине Републике Хрватске и Босне и Херцеговине у Европском парламенту, Стари мост у Мостару назвала је “хрватском културном баштином”.

Како су јавили медији, она је то урадила без помињања културне баштине БиХ. Након гнева бошњачке јавности због “спорног” плаката стигао је одговор Филозофског факултета у Мостару.

“Заговараче мржње који су ову хајку и покренули” оптужили су да су додатно подстакли атмосферу страха, неповерења и нетрпељивости међу грађанима. Због тога факултет одустаје од организације летње школе.

Прочитајте још:  Светосавска приредба: Хрватска застава, шаховница, слика Фрање Туђмана и криж
Наведено је како је “количина упућених претњи смрћу и уништењем факултета, говора мржње и контаминираност јавног простора овај догађај истиснула из академске сфере и од њега створила не само политички, већ и безбедносни проблем.

РТ Балкан

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *