Осуђен бивши званичник ФБИ, узимао новац од Албанаца

0
фби

фби

Осуђен бивши званичник ФБИ, узимао новац од Албанаца.

Бивши високорангирани званичник ФБИ Чарлс Мекгонигал (55) осуђен је на две године и четири месеца затвора јер је узео више стотина хиљада долара од бизнисмена повезаног са албанском владом, преноси “Фокс Њуз”.

Прочитајте још:  Шиптари заокружују Велику Албанију
Тужиоци су навели да је Мекгонигал 2017. године тражио и добио око 225.000 долара од човека који је радио за албанску обавештајну агенцију како би помогао интересе Албанаца у Сједињеним Државама.

Мекгонигал је оптужен за прикривање својих веза са бившим албанским званичником, натурализованим америчким држављанином који је живио у Њу Џерсију.

Прочитајте још:  И Дритан хоће у "Отворени Балкан"
Он је признао да је позајмио 225.000 долара за “покретање консултантског бизниса након што се повукао из ФБИ”.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Тужиоци су навели да је Мекгонигал 2017. одлетео у Албанију са својим “меценом” и састао се са бившим албанским министром енергетике и премијером, кога је “упозорио да избјегава да додјељује дозволе за бушење нафтних поља у Албанији руским компанијама”.

“Злоупотреба поверења јавности је посебно забрињавајућа када је, као овде, мотивација била чиста похлепа, а окривљени је службеник задужен за спровођење закона које је флагрантно кршио”, наводи се у извештају тужиоца.

Прочитајте још:  „Politico“ о тајним операцијама ЦИА у Украјини
Пре изрицања казне, Мекгонигал је изразио кајање због “грешака”, рекавши да је издао поверење својих најмилијих.

Амерички окружни судија Колин Колар-Котели је рекла Мекгонигалу да се чини да је “изгубио морални компас” на крају угледне каријере у ФБИ, када је био на једној од највиших функција националне безбедности у савезној влади.

Прочитајте још:  Бегај тражи од Ватикана да призна лажну државу
Мекгонигал је надгледао операције националне безбедности за ФБИ у Њујорку скоро две године пре него што је отишао у пензију 2018. године.

Њему је удружена казна за други одвојени случај за који је осуђен у Њујорку, па ће у затвору провести укупно шест и по година.

Прочитајте још:  Милановић о могућности да Андреј Пленковић постане нови секретар НАТО: "Он живи да се негде препаркира"
Савезни судија у Њујорку у децембру га је осудио на четири године и два месеца затвора због намере да прекрши санкције Русији тако што је отишао да ради за руског олигарха

Олега Дерипаске кога је својевремено истраживао, а који је под америчким санкцијама.

Прочитајте још:  Северна Македонија по мери Бугара и Албанаца: мења устав девети пут од независности
ФБИ је морао да прегледа многе друге истраге како би утврдио да ли је Мекгонигал компромитовао било коју од њих током свог мандата.

“Оптужени је радио на неким од најосетљивијих и најзначајнијих ствари којима се бавио ФБИ. Његов недостатак кредибилитета, могао би их све угрозити”, навели су тужиоци.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *