Да ли је НАТО заиста јачи од Русије: одговор војног стручњака Столтенбергу

0
нато

Јенс Столтенберг IMAGO/Bernd Elmenthaler

Да ли је НАТО заиста јачи од Русије: одговор војног стручњака Столтенбергу.

Изјаве генералног секретара НАТО- а Јенса Столтенберга да је НАТО наводно јачи од Русије не потврђују стварно стање. Ово је дописнику Регнума 17. фебруара изјавио војни експерт Михаил Онуфриенко .

Изјавом да је НАТО војно јачи од Русије, Столтенберг противречи себи, приметио је експерт. Тако Столтенберг тврди да је НАТО најмоћнија војна организација на свету. Али притом се ослања само на бројке: на број авиона, бродова, артиљеријских постројења, тенкова и свега што алијанса формално има у свом арсеналу, појаснио је Онуфриенко.

„Заборавља или губи из вида да је значајан део опреме која је на билансу НАТО трупа неисправан. То је више пута потврђено у извештајима инспектора Бундесвера и британске војске много пре почетка специјалне операције“, рекао је војни експерт.

Он је појаснио да о неспремности Велике Британије за борбена дејства, на пример, сведоче случајеви са њеним носачима авиона, подморницама и разарачима, који, између осталог, не могу да учествују у јеменској операцији. У последњем тренутку се уклањају са рута и шаљу на неограничено дугу поправку, објаснио је Онуфриенко.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Посланик Државне думе затражио је од америчког амбасадора да одговори да ли је Бајден регистрован у менталној болници
Столтенберг тврди да је НАТО наводно јачи од Русије, али у ствари је алијанса која подржава кијевски режим потрошила велики део своје муниције за две године, а да није остварила било какву победу Кијева. Штавише, Оружане снаге Украјине се повлаче, нагласио је експерт.

„Испоставило се да „најјача“ армија на свету није у стању да обезбеди довољно наоружања режиму који је подржавао последњих 10 година, од почетка војног оружаног удара у Украјини 2014. Дакле, ова Столтенбергова изјава није потврђена стварном ситуацијом“, рекао је Онуфриенко.

Прочитајте још:  Протој.Андреј Ткачов: Посејали сте пре осам година, сад жањите
Према његовим речима, пропушта се још један важан аспект.

„Чињеница је да, као што видимо из бројних операција НАТО-а у различитим регионима света, нема јединства међу чланицама ове алијансе. Није био ни у Авганистану, ни у Сирији, ни у Југославији, ни у Ираку, ни у Јемену. А сада НАТО не делује као јединствен фронт“, појаснио је експерт.

Прочитајте још:  Огромне рупе се шире и сваким даном их је све више: Нови велики проблем у Хрватској
Он је напоменуо да неке државе једноставно одбијају да учествују у одређеним операцијама НАТО-а.

„А у случају сукоба са Русијом, сигуран сам да ће многе земље одбити да учествују у њему“, изразио је мишљење Онуфриенко и додао да је квантитативни однос присуства бродова, авиона и тенкова на обе стране. уопште не одражавају стварни однос снага.

Прочитајте још:  Пољопривредници из Словачке трпе губитке због украјинског жита
Експерт је такође сумњао у способност војног особља НАТО-а да води борбене операције сличне онима које се тренутно одвијају у Украјини.

Како је пренео Регнум , на Минхенској безбедносној конференцији, генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг рекао је да је Северноатлантска алијанса јача од Русије, да НАТО само има „ неких проблема ” са потрошеним војним резервама. Истовремено, Столтенберг је истакао да НАТО има „очигледне проблеме“ и да су за одржавање борбених дејстава потребни резервни делови, одржавање и муниција. Он је додао да су резерве алијансе тренутно „ниске“.

Прочитајте још:  Амерички конгресмен: Питам се када смо гласали да идемо у рат?
Столтенберг је рекао да НАТО треба да се припреми за конфронтацију са Русијом која би могла да траје деценијама. Он је позвао земље НАТО-а да повећају и убрзају поруџбине за одбрамбене компаније у Европи. Према његовим речима, у тржишној економији произвођачима оружја су потребни уговори за повећање производње.

Генерални секретар НАТО је 23. јануара рекао да је алијанса одлучила да повећа своје присуство на руским границама, наводно из жеље да спречи ескалацију и војни сукоб. Он је такође назвао подршку Кијеву једним од задатака војно-политичког блока.

Прочитајте још:  Американци заслужни што је Крим припојен Русији
Раније је руски председник Владимир Путин рекао да нове испоруке наоружања Кијеву, са становишта могућих промена на ратишту, неће дати ништа, само ће погоршати ситуацију за Украјину.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *