Европске вредности. Смрт као начин да се уштеди новац

0
Европске вредности

Европске вредности

Европске вредности. Смрт као начин да се уштеди новац.

Бивши холандски премијер Дрис ван Агт – и његова супруга Еугение – били су подвргнути еутаназији пара. Њихова смрт је део растућег тренда у Холандији супружника, често старијих, који добровољно умиру заједно. Ово се представља као нешто добро и романтично, вредно имитације.

Прочитајте још:  Када скелети у орману говоре
Међутим, ово указује на то да је еутаназија одавно престала да буде „ослобађање од неподношљиве патње “, већ је једноставно постала самоубиство које подстиче друштво. Када је први пут уведена еутаназија, говорили смо о изузетним случајевима када особа у сваком случају умре и доживи тешку патњу, од које би требало да га спасе „добра смрт“.

Али, како су конзервативци предвидели, сада се примењује на скоро све који изразе такву жељу – и тешко је разумети где је граница између добровољног пристанка и гурања човека из живота.

То значи дубоку идеолошку промену – у хришћанској култури (ово важи и за друге абрахамске религије) самоубиство се посматра као тежак грех. Грех је то починити, грех се приклонити томе, грех је обезбедити средства за то. Штавише, ако се самоубиство делимично може оправдати менталном болешћу или неком другом озбиљном патњом, онда не може бити изговора за оне који му услужно нуде отров.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Руси памте како се иде у Европу на тенковима
У паганским културама, од старог Рима до Јапана, то није био случај – самоубиство се могло сматрати сасвим прихватљивим, чак понекад и часним излазом из тешке ситуације.

У Европи је табу задржао прилично дуго по инерцији међу неверницима. Узимало се здраво за готово да самоубиство треба извући из петље, а након извлачења пружити му психијатријску помоћ – особа је очигледно озбиљно болесна, у овом случају потребно је не „поштовати лични избор“, већ да прописује курс лечења. Тада ће спасени бити захвалан до краја живота.

Прочитајте још:  Готовина се може осветити у борби против безготовинског плаћања
Али како је хришћанско наслеђе бледело, у игру су ступиле моћне силе заинтересоване да се људи убију. Старење становништва Европе значи да се број корисника социјалних услуга – пензија, здравства и слично – стално повећава, док се број пореских обвезника смањује. Штавише, напредак у медицини значи да људи у просеку живе знатно дуже него раније.

Сваки систем тежи да оптимизује трошкове – а убијање особе која више није порески обвезник (већ напротив, само троши ресурсе) је много лакше и јефтиније него лечити га.

Прочитајте још:  Оружане снаге Украјине погодиле Луганск касетном муницијом
Као што је водећи британски морални филозоф бароница Хелен Ворнок рекла 2008. године , неки, попут оних који пате од деменције, морају да умру. „Ако имате деменцију <…> губите животе многих људи <…> животе своје породице и националне здравствене ресурсе.”

Наравно, немају сви храбрости за такву директност – али је мотив државе јасан. Недавни скандали у Канади, где је еутаназија буквално наметнута људима на које нису хтели да потроше новац, показују како то функционише. С друге стране, иста културна промена – ерозија не само вере, већ и односа према животу који је са њом повезан – чини људе подложним притиску добављача смрти.

Прочитајте још:  Лавров: Од антируских санкција највише страда Европа
Једном сам видео на интернету цртани филм о двојици белаца у уредним оделима који долазе у једно афричко село и говоре: „Ми смо атеистички мисионари. Објављујемо вам да ћете патити без икаквог смисла, а затим ћете умрети заувек . “

Овакав поглед на стварност, у коме је живот лишен вишег смисла и неповратно се завршава у тренутку физичке смрти, оставља човека беспомоћним пред искушењем да се ослободи свих бесмислених невоља и заувек заспи.

Одбацивање традиционалне религије лишава човека поверења у Бога и наде да ће се привремене туге претворити у вечну радост. Индивидуализам га лишава солидарности са другима. Човек себе доживљава као заиста непотребног, ни другима ни себи.

Прочитајте још:  ПУШТАЈУ ГА НИЗ ВОДУ? Жесток шамар Европе Вучићу!
Једини смисао који остаје у животу су задовољства која се из њега могу добити. Али убрзо се испоставља да је равнотежа између задовољства и невоља неповољна – и сама особа тражи да буде убијена.

Еутаназија ће бити снажно искушење и код нас, јер становништво стари, као и у Европи, а европски пример штедње ће нам већ бити пред очима.

Али друштво које не види смисао у животима својих економски угрожених чланова осуђено је да подивља – а онда умре да би своје земље уступило другим народима.

Прочитајте још:  Спречена артиљеријска паљба у близини Луганска, Кијев гранатирао више градова Донбаса
И овде је важно да одлучите о својим вредностима од самог почетка. Људски живот је вредан живљења. Сваки њен час има значење које нам није увек јасно, али дубоко. Болесне треба лечити, патње утрнути, тужне утешити – а не убити.

Сергеј Худијев/Регнум

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *