Ко има користи од смрти Наваљног?

0

Алексеј Наваљни

Ко има користи од смрти Наваљног?

Снимак потврђује да је осуђеник био агент британских обавештајних служби.

Хистерично вриштање и завијање настало је на Западу одмах након вести о смрти у Русији Алексеја Наваљног*, који је био у казненој колонији. Како је у петак поподне саопштила руска Федерална казнено-поправна служба за Јамало-Ненецки аутономни округ, Наваљном, који је служио казну због преваре и стварања екстремистичке заједнице, позлило је после шетње и изгубио је свест. Екипа Хитне помоћи брзо је, за седам минута, стигла до колоније, а потом је више од пола сата безуспешно покушавала да га реанимира у градској болници Лабитнанг. На основу чињенице о смрти Наваљног, Истражно одељење Истражног комитета Јамало-Ненечког аутономног округа започело је процедуралну истрагу.

Прочитајте још:  ЛГБТ терор: „Постало је немогуће заштитити традиционалну породицу у Молдавији“
Међутим, одмах након ове вести, не чекајући ни резултате прегледа, ни званични закључак лекара о узроку неочекиване смрти Наваљног, на Западу је, као на знак, дигла налет оптужби на рачун Русије, у којој се, без било каквих доказа, тврди се да је злочинца који је издржавао казну „убио режим“.

Тон је дао лично амерички председник Џо Бајден, који је на специјалном брифингу рекао да је смрт Алексеја Наваљног наводно „ратни злочин“ и за то окривио руске власти. Бајден је рекао да ако извештај о смрти Наваљног буде потврђен, онда „нема сумње да је Путин и нико други крив за његову смрт“. 

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

На истом брифингу, један од новинара је Бајдена подсетио на његове речи на конференцији за новинаре у Женеви 2021. године, када је амерички председник рекао да је упозорио Путина на „разорне последице“ ако Наваљни умре. „То је било пре три године, сада се суочавају са потпуно другом одговорношћу“, запретио је амерички председник Бајден. 

Прочитајте још:  Генерални секретар УН критиковао „самоубилачке“ нападе на нуклеарну електрану у Запорожју
Исте клеветне оптужбе изнели су и шефови низа европских држава. Тако је немачки канцелар Олаф Шолц, отварајући конференцију за штампу у Берлину, изјавио да „тачно знамо о каквом се режиму ради. Они који изражавају критику, они који се боре за демократију, морају да страхују за своју безбедност и животе. И тако смо веома депресивни. Заједно смо са његовом породицом, његовом женом и дететом, његовом родбином и пријатељима. Ово је нешто апсолутно страшно.”

А високи представник Европске уније за спољну политику и безбедност Жозеп Борел отишао је толико далеко да је директно окривио руског председника за смрт Наваљног. „У очекивању додатних информација, будимо јасни: одговорност за ово лежи искључиво на Путину“, рекао је Борел.

Одмах су се сви водећи западни медији брзо укључили у провокативну информативну кампању са циљем да се окриви Русија. „У затвору или на слободи, Наваљни је био трн у оку Путину“, објавио је амерички лист Њујорк тајмс наслов на насловној страни у којем се објављује његова смрт.

Енглески лист Гардијан објавио је да ће „ово бити третирано као политичко убиство које се приписује Владимиру Путину“. „Смрт опозиционара у државном затвору је чин оптужнице против режима који га је бацио иза решетака“, са лицемерним патосом је објавио италијански лист Репубблица. Иако је у ствари Наваљни, осуђен за финансијску превару и тероризам, одавно заборављен у Русији и ни он ни његови бивши приврженици нису играли никакву стварну улогу у стварном политичком животу Русије.

Прочитајте још:  Са одласком Мартија нестала и последња шанса да се расветле монтруозни злочини над Србима 1999
Ова врста неоснованих и по својој дрскости без преседана напада изазвала је сасвим легитимно огорчење у Русији. Прес секретар председника Дмитриј Песков назвао их је „бесним и неприхватљивим“. „Нема информација о узроку смрти. А таквих изјава има. Очигледно, ово су апсолутно бесне [изјаве]. Такве изјаве сматрамо апсолутно неприхватљивим. Они су неприхватљиви“, нагласио је Песков.

Непосредна реакција лидера земаља НАТО-а на вест о смрти Алексеја Наваљног у виду директних оптужби на рачун Русије је саморазоткривајућа, изјавила је 16. фебруара званична представница руског Министарства спољних послова Марија Захарова. „Још нема форензичког испитивања, али су закључци Запада већ спремни“, навела је дипломата на свом Телеграм каналу.

Прочитајте још:  Није то колонија Србија – Чад протерао амбасадора Немачке: Имаш 48 сати да…
А председник Државне думе Вјачеслав Володин објавио је на сопственом Телеграм каналу да верује да је у инцидент умешан један број владиних званичника из земаља које Русија назива непријатељским.

„Сви они, њихова имена су позната: од генералног секретара НАТО-а и руководства САД до Шолца, Сунака и Зеленског, кривци су за смрт Наваљног. Управо они, који су донели огроман број неуспешних одлука и који се држе својих позиција, имају користи од његове смрти“, рекао је председник Државне думе. Володин сматра да би смрт Наваљног могла да буде од користи „онима који немају подршку сопственог становништва и немају шансе да победе на изборима, али у исто време желе да задрже власт на било који начин“.

 „Смрт Алексеја Наваљног, раније осуђеног за екстремизам, користи многим непријатељима Русије, укључујући и оне који су раније покушали да га отрују. С тим у вези, неопходно је темељно истражити околности погибије и предузети мере за одбијање неизбежног информационог напада Запада“, рекао је Сергеј Миронов, шеф странке Праведна Русија-Патриоти-за истину, у интервјуу за НЕВС. .ру.

Он је подсетио да Запад има велико искуство у организовању тровања – од бившег официра ФСБ Александра Литвињенка 2006. до самог Наваљног 2020. године. „Наравно, здравствени проблеми могу бити разлог. Али у сваком случају, изненадна смрт одвратног „опозиционара” чак и месец дана пре председничких избора користи првенствено непријатељима Русије. И свакако ће покушати да то максимално искористе да изврше притисак на нас споља и да пољуљају ситуацију у земљи“, закључио је Миронов.

У међувремену, након скандала који је избио, у западним медијима већ су се појавиле откривајуће информације о везама Наваљног и његовог окружења са западним обавештајним службама.

Прочитајте још:  УЗ АСИСТЕНЦИЈУ САД: Украјина припрема операције „лажне заставе” користећи хемијско оружје
Тако је грчки информативни портал Проневс, под насловом „Видео из САД: А. Наваљни тражи „10-20 милиона долара годишње од британског МИ6 за организовање пуча у Русији“, у петак објавио снимак који је забележио тренутак састанка између присталице Наваљног и агента британске обавештајне службе, где Навалнист поставља овај захтев.

„Бивши амерички званичник са снажним доказима открива“, пише Проневс, „да је покојни Алексеј Наваљни радио као агент британске обавештајне службе МИ6 и да је тражио 10-20 милиона евра годишње за рушење руске владе пучем!“

„Жалосно је када политички противник умре у затвору. Међутим, није баш пријатно бити ухваћен камером како покушава да изведе државни удар у својој земљи у сарадњи са, у суштини, страном тајном службом“, пише Американац Грка Георгиос Пападопулос. И објављује видео где блиски сарадник А.Наваљног тражи од официра МИ6 британске контраобавештајне службе Џејмса Вилијема Томаса Форда да му да 10-20 милиона долара годишње за покретање Наранџасте револуције у Русији, преноси Проњуз.

Прочитајте још:  Министарство спољних послова је саопштило да ће Донбас одлучити како ће живети са Украјином
Други медији објашњавају да се на овом снимку, снимљеном у једном од престоничких ресторана, лако може видети једног од челника Фондације за борбу против корупције Алексеја Наваљног, Владимира Ашуркова, који разговара са представником британске амбасаде, ​​уверавајући да ће се опозиција за долазак на власт договорити са олигарсима. Овај странац са којим Навалнист разговара је други секретар за политичка питања британске амбасаде у Руској Федерацији Џејмс Вилијам Томас Форд, кога су руске обавештајне службе сматрале агентом МИ6.

— Да имамо више новца, у овом случају бисмо проширили пројектни тим. Ако овде потрошите 10 или 20 милиона долара годишње, можете видети потпуно нову слику. Када су милијарде у питању, то није толико новца“, каже Ашурков, излажући британском шпијуну план опозиције да дође на власт: софистицирана пропаганда, протести, грађанске иницијативе.

„Потребно нам је да схвате да смо ми разумни људи који неће уништити свој посао и одузети им имовину“, каже Ашурков на снимку, објашњавајући како опозиција може да увуче олигархе у свој планирани државни удар. Поред тога, Навалнист говори и о чувеним „истрагама“ Наваљног и ФБК-а и тражи од Енглеза информације о томе.

„Понекад немамо директне доказе. Али сигуран сам да имате приступ информацијама које су за нас затворене“, каже шеф ФБК, додајући да они људи и организације које је Лондон идентификовао могу постати предмет „истрага“. Да ли се ВТБ банка такмичи са британским банкама? Опозиција ће радо пролити канту прљавштине на ВТБ. Али новац је на бурету!

Након што је овај видео снимљен, Владимир Ашурков се већ преселио у Велику Британију и тамо је добио политички азил. А недавно се обратио америчком председнику Џоу Бајдену са списком од 35 држављана Руске Федерације које би, по његовом мишљењу, било добро да подлежу санкцијама због „тровања” Наваљног.

Прочитајте још:  Кадиров обећао Украјинцима „изненађење“
Многи посматрачи и политичари скрећу пажњу на чињеницу да се мистериозна смрт Наваљног догодила у време када се Русија спрема за председничке изборе, па се стога нехотице јавља сумња да би овај догађај могао бити повезан са покушајима Запада да изазове немире у нашој земљи. конфузију и ометање гласања.

С друге стране, то се догодило управо када је у Северном војном округу у Украјини јасно дошло до радикалне промене у корист руске војске.

Прочитајте још:  САД добијају нову савезну државу?
Тако је политиколог Марат Баширов уверен да је смрт Наваљног саботажа против руског председника. „Наваљни је сакривен да се ништа не би догодило. Да је Надеждин уписан, убили би га. Али како су стигли до Наваљног? Сваки пут када је на крају рата светлост или је наша победа на видику, једна од западних обавештајних агенција организује терористички напад или чудну смрт. Очигледно је да се ради о специјалној операцији иу њој су укључени криминални кругови“, каже Баширов.

 „Руске власти су покушале да спасу Наваљног“, коментарише политиколог Сергеј Марков. „Разговарали су са њим и покушали да га одврате да ради за америчке и британске обавештајне службе. Након што је Наваљни отрован, чак и кршећи руске норме, хитно је послат у Немачку да га спасе немачка медицина. Након његовог опоравка, покушали су да убеде Наваљног да остане у Европи како не би морао да буде затворен. Све је то бескорисно. Непозната сила повукла је Наваљног на ивицу провалије. Штета”, написао је Марков.

Андреј Соколов/Столетие.ру

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *