Лавров: Јачање потенцијала и улоге БРИКС-а у светским пословима је наш приоритет

0
брикс-а

Kay Nietfeld/dpa / www.globallookpress.com

Јачање потенцијала и улоге БРИКС-а у светским пословима је наш приоритет. У оквиру асоцијације врши се равноправна интеракција између земаља које представљају различите економске и политичке системе, религије и макрорегионе, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров за бразилски лист “Глобо”.

“Међународни престиж БРИКС-а стално расте, а улазак пет нових чланица од 1. јануара ове године је доказ за то. БРИКС је један од стубова мултиполарног света. У програму за 2024. планирано је више од 200 догађаја. Омогућићемо интеграцију нових учесника у рад удружења”, казао је Лавров, одговарајући на питање колико је БРИКС важан за Русију у њеној спољној политици и у њеној визији глобалне геополитике.

Говорећи о Специјалној војној операцији и окончању сукоба, Лавров је казао да су циљеви СВО демилитаризација и денацификација Украјине, отклањање претњи безбедности Русије које долазе са њене територије.

“Циљеве и задатке СВО изнео је председник Руске Федерације Владимир Путин. За одрживо и праведно решење украјинске кризе, морају се решити њени основни узроци. Запад мора престати да пумпа Украјину оружјем, а Кијев мора да престане да се бори”, указао је шеф руске дипломатије.

Како је додао, Украјина мора да се врати неутралном, несврстаном и ненуклеарном статусу, као и да поштује права и слободе грађана, истакнувши да је неопходно узети у обзир нове територијалне реалности и ситуацију “на терену”.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Ни Кијев ни Запад не показују политичку вољу да реше конфликт. Немамо избора, СВО ће се наставити док се не остваре њени циљеви”, јасно је поручио Лавров.

Г20 првобитно створен као економски формат

Прочитајте још:  Хитлеровско наслеђе у европској коалицији

Група Г20 последњих година бави се дијалогом о реформи и рестаурацији глобалних економских институција, а позитивна динамика тог форума је у великој мери последица тога што земље са тржиштима у успону показују независност и инсистирају на праведном разматрању својих интереса, казао је Лавров.

“Г20 је првобитно створен као економски формат. Та одлука је подстакнута чињеницом да су се САД 2008. године суочиле са акутном финансијском кризом. Тада су највеће економије могле да развију ефикасна решења. Истовремено је постало јасно да се не може ослонити на један центар економске моћи”, напоменуо је.

Он је додао да декларација усвојена након самита у Делхију 2023, поставља приоритете земаља у развоју, а велико достигнуће је било приступање Г20 у Афричку унију.

Према његовим речима, агенда бразилског председавања том асоцијацијом је у складу са руским плановима за БРИКС, где Русија председава 2024, а фокус на превазилажењу изазова имплементације Циљева одрживог развоја је потпуно оправдан.

“Неопходно је развити уравнотежена решења о енергетској транзицији, дигиталној трансформацији, обнављању ланаца снабдевања, приступу енергетским ресурсима и храни. Важно је да се земље Г20 обавежу да неће користити економију као оружје и да ће се уздржати од нелојалне конкуренције”, указао је.

О изборима у Америци

Говорећи о предстојећим изборима у Америци, Лавров је рекао да владајућа елита САД, без обзира на партијску припадност, посматра Русију као противника и претњу.

“Током четири године у Белој кући, бивши председник није учинио ништа да побољша руско-америчке односе. Немамо илузија и не очекујемо да ће се антируски курс Сједињених Држава променити у догледно време. Спремни смо да радимо са сваким лидером коме амерички народ верује”, напоменуо је.

Прочитајте још:  Руски „Посејдон” може у потпуности да уништи обалне градове Британије

Како је истакао, Русији није важна фигура политичара, већ какву политику он води у односу на Русију, како је недавно изјавио руски председник у интервјуу америчком водитељу Такеру Карлсону.

РТ

БОНУС ВИДЕО:

 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *