ШТА ЗАПАДНИ МЕДИЈИ ПИШУ О ЛИКВИДАЦИЈИ ПИЛОТА ХЕЛИКОПТЕРА КУЗМИНОВА

0
кузминов

Пилот Кузминов, који је отео хеликоптер за Украјину, живео је у Шпанији под лажним именом. Директор Руске спољне обавештајне службе прокоментарисао је смрт Кузминова фразом „или је добро или ништа у вези са покојником“. Портал Цариград пише о томе како су западни медији известили о овој смрти.

Пребег Максим Кузминов убијен је у Шпанији, јавили су локални медији. И поред тога што су документи покојника припадали извесном 33-годишњем Украјинцу, покојник је исти онај Кузминов који је прошле године украо хеликоптер Ми-8 Оружаних снага Русије. Задобио је пола туцета прострелних рана, а затим је аутомобил у коме су били стрелци прешао преко његовог тела. Истовремено, истрага сматра да су документи пронађени код Кузминова лажни. Како су о томе писали медији у Европи и Украјини, прочитајте у нашој рецензији.

Публикација БИЛД-а: Кузминов је пре шест месеци побегао у Украјину, а затим се сакрио

Пилот руског хеликоптера Максим Кузминов добио је 460 хиљада евра од Украјине након што је пребегао у Кијев и украо потпуно опремљен војни хеликоптер Ми-8, пише Билд.

Пилот хеликоптера је пре шест месеци побегао у Украјину, а затим се сакрио. Сада је Максим Кузминов мртав.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Можемо да потврдимо ову чињеницу“, рекао је портпарол украјинске војне обавештајне службе Андреј Јусов јавној телевизији. Он није дао никакве додатне информације о околностима смрти.

Према извештајима медија, тело Кузминова пронађено је у гаражи у Шпанији.

 

Пилот је у августу прошле године долетео из Русије у Украјину потпуно опремљеним војним хеликоптером Ми-8. Према украјинским изворима, након слетања на украјински војни аеродром, два члана посаде су упуцана и убијена док су покушавали да побегну. За злочин је држављанин Руске Федерације добио од Кијева износ еквивалентан више од 460 хиљада евра.

Прочитајте још:  На главним трафостаницама Херсонске области спречена је саботажа

Претходно су украјинске власти обећале руским пребегима више од 920.000 евра као максималну награду за борца.

Украјински медији: Одлучили да се преселе у Шпанију уместо да остану у Независности

Пребега је наводно убило неколико хитаца.

– “Кузминов је одлучио да се пресели у Шпанију уместо да остане у Украјини. Према нашим информацијама, он је позвао своју бившу девојку у свој дом, а затим је пронађен убијен“, цитира интернет портал Украјинска правда сопствени извор обавештајних служби.

У близини је пронађен изгорели аутомобил којим су наводно убице побегле. Од шпанских власти није било потврде ове конкретне чињенице.

 

Секретар Савета за националну безбедност и одбрану Украјине Алексеј Данилов рекао је да је издајнику Кузминову понуђено да остане у Украјини, али је он изабрао да живи у ЕУ:

– Људи који су у вези са одређеним догађајима, боље је рећи, треба да буду на опрезу и да воде рачуна о ситуацији. Предлог наше земље је био да он остане у Украјини. Овде би сигурно био заштићен. И не мислим да би овде могли да направе такве несташлуке као што се десило у Шпанији“, рекао је украјински званичник.

У граду Ла Виљахојоса у Аликантеу пронађен је 33-годишњи Украјинац са пола туцета рана од метака на рампи у гаражи. Недавно је Кузминов имао проблема са алкохолом и дрогом, понашао се неприкладно, често викао, пијано ћаскао и причао многе приче о свом прошлом и садашњем животу.

На основу горе наведених чињеница, полиција има и верзију по којој су украјинске специјалне службе елиминисале тако незгодног сведока. Операција ГУР, кодног назива „Синица“, требало је да „примами“ на своју страну руског пилота Ми-8 АМТ Кузминова.

Прочитајте још:  Политико: САД је прекасно да изграде довољно снаге за одбрану Тајвана од Кине

Шпанско издање ЕФЕ: Полиција је у почетку имала верзију освете

Разлог за ову верзију је да је на телу погинулог пронађено шест рана од метака, а потом је аутомобил из којег је пуцано прешао преко његовог тела. У ствари, оно што су снаге безбедности виделе личило је на сито.

 

Извори ЕФЕ тврде да је, према пронађеним документима, мушкарац наводно имао 33 године и из Украјине, али то „није тачно“.

У МЕЂУВРЕМЕНУ – Оно што су писали руски медији

У октобру 2023. године, канал Русија 1 емитовао је извештај у којем су неименовани борци специјалних снага ГРУ изјавили да пилот Кузминов „неће доживети суђење“.

Новинар иза сцене је приметио да је наређење да се Максим Кузминов физички елиминише већ примљено и да је његово извршење само питање времена. Као одговор, војска је обећала да ће казнити убицу и пребега.

Војни контраобавештајац по имену Андреј, чије је лице било замагљено на снимку, рекао је да се против Кузминова води истрага да је пребегао непријатељу и одао државне тајне јер су у хеликоптеру били поверљиви документи. Такође је напоменуо да је активна потрага у току и да „период претраге нема застарелост”.

Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *