Совјетски људи су мењали СССР за Коца-Колу. И урадили су праву ствар

0
СССР Кока Кола

СССР Кока Кола

Совјетски људи су мењали СССР за Кока-Колу. И урадили су праву ствар.

Као и сви нормални људи, Такер Карлсон не једе МцДоналд’с производе осим ако је то апсолутно неопходно. Али десила се екстремна потреба.

Потребно је некако на врло приступачан начин објаснити масовном америчком грађанину да његова земља клизи у понор светског нуклеарног рата. Најпопуларнији амерички политичар Доналд Трамп више пута је изјављивао о неизбежности апокалиптичног исхода (ако се не заустави конфронтација са Русијом).

Да би покушао да спасе своју земљу (а уједно и цео свет), најпопуларнији амерички телевизијски новинар и Трампов савезник морао је да поједе пљескавицу. И урадио је то у снежној (како би требало) Москви. Московски хамбургер из јавног угоститељства са именом које је било чудно и руском уху показао се ништа лошијим од америчког хамбургера. Кромпир, узгајан, према Карлсону, у чувеним пространствима кромпира Сибира, показао се ништа лошијим. Карлсон је све ово известио у посебно снимљеном видео-снимку.

Прочитајте још:  Зашто Русија има користи од подршке Бајденовој трансродној застави
Међутим, дегустација коле коју је купио није уврштена у снимак и остала је без коментара.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Скептици ће вероватно рећи да је то зато што пиће домаће производње не може да се пореди са оригиналом. Бар неки Московљани, који пажљиво чувају совјетске потрошачке традиције, купују „праву“ кока-колу половну у продавницама оријенталних слаткиша, заверенички намигујући живописним азијским трговцима.

Не могу ни да замислим шта би Трамп рекао да му је Карлсон донео из Москве црвену флашу направљену чак не у Ирану, већ директно у Авганистану, којим владају талибани – организација, иначе, призната као терористичка у Руској Федерацији. Али у Москви можете купити нешто овако.

Прочитајте још:  Ваксерски лобиста Бајден и даље лаже: Нема изговора да неко буде невакцинисан. Ово је и даље пандемија невакцинисаних
Након што је пробао руски бургер, Такер се препустио породичним успоменама. Испоставило се да је његов отац био присутан на отварању првог московског Мекдоналдса на Пушкинском тргу.

„ Мој отац је био тамо “, рекао је Карлсон. —  Радио је у влади САД и дошао у Русију… Добро се сећам овог пута, био сам на факултету. То се сматрало тријумфом Запада над Истоком“.

Ово је био тријумф. У америчком ресторану брзе хране, совјетски људи су формирали линију која је по дужини парирала линији у Лењиновом маузолеју.

У патриотском новинарству уобичајено је да се суграђанима окриви перестројканска суморност – заменили су велику моћ за колу, хамбургер и жваке са фармеркама. Оставимо по страни како ова оптужба звучи понижавајуће за саму власт. Нека мртви сахрањују своје мртве.

Прочитајте још:  Пентагон је саопштио да је приликом прерачунавања војне помоћи пронађено 6 милијарди долара за Оружане снаге Украјине
Рецимо од данас: заменили су такву „моћ“ за Цоца-Цолу и урадили праву ствар.

Касни совјетски уметници су имали посебан жанр – ту је наш човек. Иностранство. Класичан пример је монолог „Франсоа“ Алберта Левина у извођењу Владимира Винокура. Совјетски радник „ради размене искуства“ долази у Француску и дели своје утиске:

„ Ниси ни мајстор на Франсоаовој фарми. Био сам у твојој радњи преко пута твоје куће. Ипак, ту су и деликатеси: топљени сир, џигерица и динстано месо. И што је најважније, нема реда! Зашто не зовеш? Ох, а ви такође имате 80 врста пива? А имамо само једно – разблажено „Жигулевское ” …” И тако даље.

Прочитајте још:  Американци опет провоцирају: Наставићемо са посетама Тајвану
Аутор текста се, иначе, средином деведесетих преселио у Њујорк, где без реда има топљеног сира, џигерице и 80 врста пива.

А сада један Американац одлази у француски супермаркет у Москви, снима обиље сирева, кобасица и пива на полицама и, одлазећи са колицима пуним намирница, изјављује: „ Посета руском хипермаркету и прилика да погледајте какве су цене и како људи живе.” , радикализује вас против нашег руководства. Барем сам тако осећао – радикализацију .”

Чујеш ли то, зар не? Американац постаје радикализован против своје владе тако што свраћа на топљени сир, џигерицу и пиво у првом московском супермаркету на који наиђе. Шта је ово ако не тријумф над Западом?

Прочитајте још:  Венецуела – Гвајана: хоће ли избити нови рат у Америци?
Наравно, не смемо пасти у понос и мислити да је победа у историјском обрачуну по рођењу у нашем џепу. Као, ми смо Руси и имамо среће. Бог се противи гордима.

Да, можемо да претрпимо пораз на бојном пољу, као што смо га претрпели од Монгола у степама код Калки-Калмиуса, и да напустимо Севастопољ, као што смо то учинили 1855. или 1942. године. Наше елите се могу поколебати и завести, као у фебруару 1917. Чак и наш народ, иако је имао свој део невоља, као у октобру 1917. године, може да се исцрпи невољама и поверује страним агентима који су уместо ових невоља обећали брзо и једноставно царство Божије на земљи. Све ово, авај, не може се у потпуности искључити, само да би се одржао у доброј форми.

Има једну ствар коју нећемо поновити – нећемо продати своје првородство за колу, џигерицу и чорба од сочива.

Прочитајте још:  Содомитске Америчке Државе
Историја нам говори да ако Руси нешто заиста желе, они ће то и добити. “И нећемо стајати иза цене.”

Огромна континентална сила без излаза на топло море одједном је пожелела да изгради флоту. И она га је изградила, урезавши прозоре у све жељене водене површине. Желела је да степу, коју је хиљадама година опекло сунце, претвори у житницу, ковачницу и лечилиште. И она је населила и унапредила Новоросију. Разорена ратом без преседана у историји човечанства, одлучила је да предњачи најбогатијим људима на планети на путу ка космичкој бесконачности. Бар шест месеци, бар месец дана. И она је напредовала.

Стварање потрошачке економије у Русији био је исти историјски изазов, који су Руси схватили озбиљно, млади и стари. И они су то урадили.

Прочитајте још:  Молдовагаз је обећао да ће уложити напоре да испуни обавезе према Гаспрому
Совјетска сфера услуга и трговине није била ни нула, негативна вредност. Био је то ледени понор, простор без ваздуха. Нешто између мочвара на којима је изграђен Санкт Петербург, Дивљег поља, које је претворено у Новоросију, и орбите око Земље насељене нашим сателитима и орбиталним станицама.

А оног дана када је Русија устала против Запада, стављајући своју будућност на коцку, када је водећи брод Црноморске флоте потонуо на дно, а трупе имале проблеме са свемирским комуникацијама и извиђањем, наша услужна и трговинска сфера постала је то стезаљка, та челична кука на коју се можемо ослонити и стати до своје пуне висине.

Прочитајте још:  И Буш побрљавио: Брутална инвазија на Ирак… хоћу рећи, Украјину
Карлсон је одлетео. Али супермаркет је остао. Брза храна је ту да остане. Тржни центар остаје. Остаје фитнес центар. И све док ови стубови потрошачке економије стоје од шокираног Кремља до зидина непомичне Кине, можемо бити сигурни: ниједан магарац натоварен хамбургерима неће победити нашу тврђаву Русију.

Александар Васиљев/Регнум

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *