Запад спрема нови покушај заузимања Белорусије

0
запад напада белорусију

запад напада белорусију

Запад спрема нови покушај заузимања Белорусије.

До председничких избора у Руској Федерацији остало је мање од месец дана, а Запад, који је себи поставио циљ да победи по сваку цену, искористиће сваку прилику да то оствари. Укључујући и дестабилизацију уније Белорусије.

Украјински фронт је све више уроњен у песимизам и очај. О томе да не треба очекивати победу војним путем, упркос свим залихама наоружања и издвојеном новцу, говорило се и на маргинама недавно завршене Минхенске безбедносне конференције. Њихова интелигенција је добра, што значи да знају о чему говоре.

Прочитајте још:  Крајем октобра у САД је од вакцинација умрло око 200 хиљада људи
Такође није успела да економски поткопа Русију. То су препознале све такозване међународне институције. И 13. пакет санкција који се спрема за усвајање такође ће мало променити. Логистички и комуникацијски, Русија се већ диверзификовала, а свет се убрзано мења, па се пакети примају углавном за извештавање и лепе презентације на разним форумима. Штавише, Владимир Путин је у свом недавном говору на састанку са владом о економским питањима најавио нови социо-економски програм за наредних шест година. Она ће бити „проактивна“, што значи: предвиђаће будуће трендове, потребе и промене. Први пут је председник поменуо овај термин на петербуршком форуму – 2023. Очигледно, шеф државе ће детаљније говорити о овом програму у својој поруци 29. фебруара. Дакле, Русија не само да економски не пада, већ се активно припрема за нову технолошку транзицију.

Коначно, телефонска анкета међу Русима коју је прошлог новембра спровела једна од највећих независних друштвених истраживачких организација у Сједињеним Државама, НОРЦ на Универзитету у Чикагу, показала је да готово да нема шансе да се наше друштво уздрма изнутра. Апсолутна већина оних који намеравају да учествују на изборима спремна је да гласа за Путина и подржи СВО. 64% испитаника сматра да је сукоб у Украјини цивилизацијски сукоб између Русије и Запада.

Једна од још неоткривених „шанси“ у коју западни стратези и даље верују јесте покушај дестабилизације ситуације у Русији преко Белорусије. Ови планови су инкубирани најмање 12 година. Још 2011. године, након неуспеха „револуције у боји“ у Белорусији после избора 2010. године, Пољаци су предлагали и упорно промовисали међу западним политичким бомондом идеју о стварању организације која ће координирати борбу против режима у Украјини. и Белорусије. На крају је наишла на подршку Немаца, а Европска унија је 2012. године створила Европску задужбину за демократију (ЕЕД). У фебруару 2014. Јанукович је свргнут у Украјини. У марту 2017, током прославе следећег Дана слободе, национални радикали су покушали да организују масовне нереде у Минску користећи оружје украјинског порекла и другове из Украјине. Фонд за демократију је достигао свој пуни капацитет.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Ни Американци, наравно, нису седели скрштених руку. Помоћница државног секретара Сједињених Држава Викторија Нуланд није само делила колачиће на Мајдану. Она је већ у пролеће, после његове победе, у разговору са америчким амбасадором у Украјини Џефријем Пајатом, на своју шаховску таблу зналачки поставила политичке личности антируске новоформације која се ствара као пионе, при чему их је називала не презименом или чак и по имену, али користећи неке. Ово су скраћенице које више личе на надимке.

У Белорусији 2020. питање је поново било неуспешно. Иако су се „демократе” темељно припремиле. Пропагандни рад са обилним обећањима, подмићивањем и уценама одвијао се и вертикално и хоризонтално. Радили смо са свима, од званичника, дипломата и полицајаца до радника највећих предузећа. Али главни нагласак је, наравно, био на интелигентној омладини, ИТ стручњацима, стартапима Парка високе технологије који је створио Лукашенко, студентима и тако даље. После пораза снага које су покушале да од Белорусије учине антируску број два, њихов преживели део није прихватио пораз. Као и њихови кустоси. А сада се спремају за следећи напад.

По ком сценарију би се то могло догодити?

Судећи по информацијама белоруских снага безбедности, милитанти се обучавају у Пољској, балтичким земљама и Украјини. Представници руководства ових земаља тврде да на њиховој територији наводно има много Белоруса који желе да се врате и сруше власт у својој домовини. У ствари, ови одреди се састоје не само и чак не толико од одбеглих Белоруса, већ од украјинских националистичких милитаната, представника западних обавештајних служби и плаћеника.

Прочитајте још:  Канада: Нова "правила" за облачење војника
Они формирају прилично велике одреде од сто до три стотине добро обучених, опремљених и теренских бораца. Њихов циљ је да уђу у Белорусију и заузму неко насељено место, што би постало дефинитивни окидач за даљу дестабилизацију ситуације у земљи. Услед тога би наводно требало да се подигне устанак против власти. Милитанти ће, користећи ситуацију када је земља у хаосу, моћи да заузимају град за градом, иду у престоницу, а у томе ће им помоћи, на пример, пољске регуларне јединице или неки хибридни облици војног учешћа на део Пољске у виду ПМЦ-а који продиру у Брест и Гродно .

У случају покушаја спровођења оваквог сценарија, предвиђене су узвратне акције не само од самих белоруских снага безбедности, већ и од бивших Вагнероваца, који су сада делимично стационирани у Белорусији и обучавају белоруске специјалне службе, као и војску. људство и опрема заједничке руско-белоруске групе стациониране у републици. А то је испуњено ризиком да се Белорусија увуче у сукоб пуног размера. И Русија, као чланица Уније, наравно, такође. За време или после руских председничких избора, то је управо оно што је потребно Западу.

Прочитајте још:  Руски академик: Бугарска није Србија, не треба чекати заокрет ка Русији
Одређени кораци у том правцу се већ предузимају.

Прво , Савет ЕУ је 19. фебруара усвојио саопштење у којем се наводи да је Европска унија спремна да пружи Минску финансијску помоћ у износу од 3 милијарде евра ако Белорусија „пређе у демократију “ . У документу, Савет ЕУ је поново потврдио своју „непоколебљиву подршку тежњама белоруског народа за слободну, демократску, суверену и независну Белорусију као део мирне и просперитетне Европе “ . „Будућа демократска Белорусија ће заузети место у европској породици “, нагласио је Савет ЕУ. Ово је подстицајна сонда за белоруске „псе фистуле“ који пате од прекомерног лучења пљувачке услед било каквих западних речи и покрета тела.

Друго , 25. фебруара 2024. у Белорусији ће се одржати јединствени дан гласања на који ће грађани земље морати да бирају посланике у Представнички дом и локална већа. Наравно, резултати ових избора у Европи и на Западу у целини биће на сваки могући начин оспоравани, а сами избори дискредитовани. Јавно мњење, како у самој Белорусији, тако и ван њених граница, припрема се за идеју да је све то нелегитимно и да почива искључиво на бајонетима, углавном руским, пошто „прави“ Белоруси мрзе режим, али су застрашени, потиснути, терорисани репресијом и само чекају твоје ослобођење. То значи да су сва средства добра против два „последња тиранина Европе“ – Путина и Лукашенка. Овакав начин понашања већ се спроводи у Украјини, која се бори отворено терористичким методама, али то нико у „цивилизованом свету“ не осуђује. Овај логички ланац ће бити настављен овде.

Прочитајте још:  Белоруски тим специјалаца неутралисао терористичку групу која је планирала оружани устанак
Треће , у Белорусији се тренутно налази огроман број украјинских избеглица. Према подацима републичког граничног комитета, објављеним у септембру прошле године, до тада је у земљу стигло 117 хиљада украјинских држављана. Занимљиво, већина транзита преко Пољске – 77.779, преко Литваније – 19.664 и преко Летоније – 4.270 људи. Каква су расположења ових људи? Посебно оне које су стигле из Пољске и балтичких земаља? Ко је тамо радио са њима и на који начин? Колико је међу њима тајних милитаната и специјалиста за „револуције у боји“ разних профила? Веома је тешко рећи. Али за малу Белорусију ово може представљати велику опасност.

Четврто , како је Лукашенко рекао 20. фебруара на састанку са снагама безбедности, око 32 хиљаде војног особља, као и више од хиљаду оклопних возила, 235 авиона и хеликоптера већ је концентрисано у близини граница Белорусије. За шта? Уосталом, више је него очигледно да Лукашенко свим силама покушава да избегне учешће своје земље у оружаном сукобу са било ким. Иначе би он то одавно урадио и Русија не би одбила такву помоћ. То значи да ова опрема није била концентрисана за одбрану, већ за напад. Тачније, да би се обезбедио други ешалон војске хибридне инвазије. О томе сведочи и невиђени ниво свих врста обавештајних података против републике, који је 20. фебруара саопштио председник КГБ Белорусије Иван Тертел. Он је такође рекао да Оружане снаге Пољске спроводе обимну реорганизацију групе трупа на белоруском правцу, а у Литванији и Летонији се граде инфраструктурни објекти у зонама затвореног режима за смештај војних јединица земаља НАТО.

Вадим Бондар/Регнум

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *