Темерин: Први вртић у Србији који је започео накарадни програм учења деце ЛГБТ “вредностима” и родној равноправности!

2

Уз покровитељство Европске уније у Темерину је и званично започео програм рада у вртићу  где ће се деца учити свим оним накарадним “вредностима” ЛГБТ и џендер идеологије. 

У предшколској установи ,,Вељко Влаховић” у Темерину су деца званично укључена у пројекат ,,Genderbest – Изградња родне равноправности од самог почетка” у којем се деца уче да могу да се заљубљују у децу истог пола, да дечаци када порасту могу да затрудне, сви могу да имају двојицу тата или две маме, да у тоалету дечаци могу да буду девојчице итд.

Шта тачно стоји у програму у који су ова деца укључена прочитајте у прилогу:

Предшколска установа “Вељко Влаховић” Темерин, од прошле године, учествује као партнер у пројекту у оквиру Еразмус + програма. Пројекат носи назив “Изградња родне равноправности од самог почетка”. Пројекат је међународног карактера и реализује се у три државе: Србији, Италији и Словачкој и кофинансира га Европска униија.

Преиспитивање родних стереотипа од раних година један је од кључних циљева Стратегије родне равноправности ЕУ 2020–2025 и први циљ СДГ УН-а 2030 (Циљ 5). Укључивање перспективе родне равноправности у кључне активности, процесе и политике види се као најефикаснији начин за постизање постављених циљева ЕУ и УН. Оквирне препоруке ЕУ за квалитет предшколског васпитања и образовања (ПВО) пружају свеобухватне смернице за све области ПВО којима се треба бавити да би се постигао општи квалитет ПВО. Партнери сматрају да је омогућавање пружаоцима ПВО-а да прате и процењују како је родна равноправност укључена у сваку од области најбољи начин за унапређење родне равноправности у раним годинама.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Родитељи се хватали за главу од обавеза око школе: Kо је крив за то?

ЦИЉЕВИ

Главни циљ је да се подржи предшколско васпитање и образовање, васпитачи, руководиоци предшколских установа и други пружаоци обуке да побољшају родну и родну равноправност дигиталног приступа у ПВО окружењима у свим аспектима који обезбеђују инклузивни квалитет ПВО у складу са Оквирним препорукама квалитета ЕУ, истовремено их оснажујући да прате и (само)евалуирају имплементацију у ПВО. Специфични циљеви су:

Побољшати компетенције професионалаца у ПВО-у и другог помоћног особља да самопроцене своје родно пристрасне предрасуде и дискриминаторне ставове и праксе;

Развити алате и водиче за политике и праксе којима се смањују родни и родно повезани јазови у употреби дигиталних средстава у ПВО у 5 области квалитета према ЕУ Оквирним препорукама за квалитет;

Створити и ојачати заједницу за учење васпитача, родитеља, цивилног друштва и других заинтересованих страна који могу ефикасно да прате, (само)процењују родну и родно повезану дигиталну употребу и планирају мере за њено смањење.
АКТИВНОСТИ

Пројекат предвиђа израду 3 врсте алата:

-Алат за (само)процену родних личних предрасуда, стереотипа и (не)свесних пристрасности који утичу на праксу васпитача и другог особља ПВО-а у њиховој интеракцији са малом децом

-Збирку примера најбоље праксе у постизању родне равноправности и приступа и коришћења дигиталних алата у ПВО-у

-Приручник за праћење и евалуацију родне равноправности у ПВО-у

-Поред тога, партнери ће обучити 20 будућих тренера за ПВО васпитаче и друге професионалце да користе ове алате, који ће, заузврат, делити информације и подржавати најмање 15 васпитача и других професионалаца из најмање 5 предшколских установа у свакој земљи пројекта. Развијени алати ће бити тестирани у најмање 5 предшколских установа по земљи пројекта, а научене лекције ће бити укључене у коначну верзију алата.

Прочитајте још:  За Државу - опасна су деца

РЕЗУЛТАТИ

Активности ће довести до:

Унапређених вештина професионалаца у ПВО у превазилажењу недостатака код коришћења родних и родно-сродних дигиталних алата у свим областима које одређују инклузивни квалитет ПВО-а у складу са препорукама Оквира квалитета ЕУ у најмање 5 предшколских установа/институција по земљи партнера (Србија, Словачка и Италија)

Повећане компетенције и самопоуздање васпитача, професионалаца у ПВО, стручних тимова за подршку и тима сарадника за подршку у пилот установама/установама ПВО-а за праћење и процену промене ставова деце о друштвеним и породичним улогама дечака и девојчица, мушких и женских чланова породице.

Предшколски стручњаци у пилот установама/установама за ПВО имају алате и самопоуздање да (само)процене родне стереотипе у себи и са родитељима и породицама мале деце (укључујући оне са здравственим проблемима и различитим способностима, из сиромашних, руралних и ромских средина који имају различите ставове према улогама дечака и девојчица и мушких и женских чланова породице).

ПАРТНЕРИ

Координатор пројекта: Помоћ деци Удружење грађана | Београд Србија

FORMA.Azione srl | Перуђа – Италија

Школа Докоран – Wide Open School | Зиар Над Хроном – Словачка

Предшколска установа „Вељко Влаховић“ | Темерин – Србија

Васељенска

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

2 утиска на “Темерин: Први вртић у Србији који је започео накарадни програм учења деце ЛГБТ “вредностима” и родној равноправности!

 1. Ustanova treba da menja ime, ni slučajno ne treba dozvoliti da se zove po našem iskrenom, hrabrom junaku Veljku Vlahovicu. Ne treba ponizavati jednu ljudsku veličinu na ovaj način.
  Ako je ovo istina i ako se ovo dozvolilo neka odgovaraju pred Bogom svi oni koji su ovo odobrili.
  Svako ima pravo na svoje opredeljenje nakon punoletna, a ranije ste kaznjivi po Zakonu.
  Nemojte nametati ono što ne priliči našem mentalitet i ideologiji…Ako vas se svidja sta rade susedi, Britanija i ostali, srećan vam put…
  Ne truje nasu decu…
  Povucite najveću grešku koja je napravljena i idpravljajte je.

 2. Не треба да одговарају пред Богом него пред судом.
  Ускраћивање и ограничавање родитељских права је кривично дело.
  И ниједан други родитељ или Бог отац не може уместо мене одлучити јесте ли или није родна равноправност која разбија мој рад и родбину – јесте ли или није то оно што ја хоћу за своје дете.
  И где су ти експерти, едукатори, добро ли се прикристе?
  А ти директорко темеринског обданишта погледај мало свој род и своју родбину. Имало би се шта научити и поправити. Мани се родне равноправности, НЕ У ТЕМЕРИНУ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *