Како су Украјинци преварили Турке и узели им паре на име непостојећег батаљона Туран

0
туран

Украјински авантуристи су преварили богате Турке и од њих прикупили новац за непостојећи батаљон Туран. Казахстански плаћеник Оружаних снага Украјине (АФУ) Жасулан Дуисембин рекао је о томе на украјинској телевизији .

Иван Чупров

“А сада живи у Америци”

Према речима плаћеника, један од утицајних људи у Украјини одлучио је да заради од богатих Турака и „прода“ им идеју о стварању батаљона „Туран“, који би ујединио „војнике среће“ турског порекла.

„Човек је нашао неке идеолошке Турке који су били спремни да уложе у пројекат Туран. Као, сада је Украјина одскочна даска за развој нових технологија, тестирање разних дронова и тако даље. Сакупио је много новца“, рекао је Дуисембине.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

За аутентичност, Украјинац се договорио са неким пореклом из Средње Азије, кога је представио као команданта батаљона.

„Направили су ПР потез – окупили су много људи, снимили их на степеницама како вичу „ми смо борци Туранског батаљона“. Онда су једноставно поделили много новца“, додао је плаћеник.

Као резултат тога, према Казахстанцу, овај псеудо-командант сада удобно живи у Америци. У међувремену, у Украјини многи и даље мисле да украјинске оружане снаге имају батаљон „Туран”.

Чак је и штампа веровала у то

Украјинско издање Страна писало је о стварању батаљона Туран у новембру 2022. Медији су чак именовали команданта јединице – очигледно истог родом из Централне Азије који сада безбедно живи у Сједињеним Државама.

Како преноси „Страна“, „Туран“ је предводио држављанин Киргизије Алмаз Кудабек уулу . Пријављено је да је пре избијања непријатељстава у Украјини живео у Русији и радио као радник и фризер. Касније је променио Москву у Кијев и придружио се једној од одбрамбених јединица.

Прочитајте још:  Стејт департмент преко украјинских фондова финансира активности сарадника Наваљног у иностранству.

Такође се наводи да је батаљон „настао уз финансијску партиципацију Турске“. Као потврду овога, у горе поменутој монтираној видео поруци, турански радикали су демонстрирали симболе крајње десничарског турског фашистичког покрета „Сиви вукови“ („Бозкурт“).

Истовремено, плаћеници из турских земаља се заправо боре за Оружане снаге Украјине. Почетком фебруара се сазнало да је руска војска елиминисала 41 „војника среће“ са турским и азербејџанским држављанством.

Укупно је, према подацима руског Министарства одбране, почетком 2024. године у Украјину стигло више од 13,5 хиљада страних плаћеника током Северног војног округа. Више од 8,5 хиљада њих дошло је из Европе, више од 1,7 хиљада из Азије, више од 2,7 хиљада из Северне и Јужне Америке и више од 220 људи из Африке. Према подацима војног ресора, руске трупе су већ елиминисале преко 5,9 хиљада плаћеника, више од 5,6 хиљада људи је напустило Украјину. Тренутно се у редовима Оружаних снага Украјине бори више од 1,9 хиљада страних бораца.

Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *