Све по налогу из Давоса! У Србији за 11 година чак милион свиња мање!

0

Pixabay

У Србији је настављен тренд пада сточарства, што се види из прошлогодишњег пописа пољопривреде чији су први резултати недавно представљени. Пала је и потрошња свих врста меса која је 90-тих година прошлог века била 65 килограма по глави становника, а сада је око 42 килограма. Иако је свињско месо у Србији доминантно у потрошњи, све је мање и грла свиња. Тако је њихов број за 11 година смањен за чак милион.

И онда реците да се то није радило плански.

Према првим резултатима пописа пољопривреде из 2023, број свиња у Србији је 2.263.705, што је 30,7 одсто мање у односу на анкету о структури пољопривредних газдинстава из 2018.

Укупан број свиња на попису пољопривреде из 2012. био је 3.403.288, што значи да је за 11 година њихов број смањен за 1.139.583.

У истом периоду, број говеда је са 908.990 смањен на 725 408.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

То је отворило питање како спречити даље смањење сточног фонда.

Стручњаци наводе да је држава последњих година повећавала посебно субвенције у сточарству и по грлу стоке, али и наглашавају да се сточарство најспорије обнавља.

„Код свих врста стоке је дошло до помака у подршци, али не можете брзо обновити сточарство због биолошких специфичности“, рекао је за Еуронеwс Србија агроекономиста Милан Простран.

Колике су субвенције у сточарству?

Шест од десет газдинстава бави се сточарством, укупно 313.495, а како за Еуронеwс Србија наводе у Министарству пољопривреде, газдинстава са свињама има 57.259.

Ради сузбијања такозване епидемије афричке куге домаћих свиња, у Србији је извршена еутаназија око два одсто целокупног сточног фонда, а у Министарству пољопривреде наводе да то не би требало значајније да утиче на тржиште меса у наредном периоду.

Прочитајте још:  Пирот: Пустили осумњиченог за педофилију на слободу, јер му је ћерка у избору за судијску функцију

До сада је у сврху клања за сопствене потребе на угроженом и зараженом подручју од афричке куге свиња извршено клање 2.099 домаћих свиња.

У периоду 2023. године до 1. фебруара ове године укупно је еутаназирано 79.266 свиња.

За угинуле и убијене свиње по хитном поступку предвиђена је пуна новчана накнада власницима животиња.

Како наводе у Министарству, прошле године је за обештећење на име убијених свиња, у циљу спречавања ширења болести, исплаћено 3,3 милијарде динара.

Тренутно је такозвана афричка куга свиња активна у осам управних округа која су проглашена зараженим подручјем на основу Решења донетих током 2023. године и то за Мачвански, Сремски, Подунавски, Браничевски, Јужнобанатски, Зајечарски округ и Град Београд, а у 2024. години је донето Решење о проглашењу за Колубарски управни округ.

У 2024. години нових жаришта је 19 у Мачванском, Колубарском, Сремском, Подунавском и Београдском округу.

Борба за веру

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *