Амерички војно-индустријски комплекс није барон Минхаузен – он се не може извући из кризне мочваре

0
барон Минхаузем

барон Минхаузем

Амерички војно-индустријски комплекс није барон Минхаузен – он се не може извући из кризне мочваре.

Криза у војној индустријској бази Америке се продубљује.

На недавном саслушању у Представничком дому САД, панел експерата рекао је да је америчка војна индустријска база у дубокој кризи.

Прочитајте још:  Кубанска комунистичка партија забранила традиционалну процесију током Свете недеље
Виши сарадник Института Хадсон Артур Херман цитирао је недавни нацрт Националне одбрамбене индустријске стратегије , у којем се делимично наводи да америчка војна индустријска база „нема капацитет, способност, агилност и отпорност неопходне да испуни читав низ потреба брзо и у обиму.” војну производњу.”

„Питање је како најбоље интегрисати иновације које се дешавају у нашем приватном сектору – од вештачке интелигенције и роботике до сајбер безбедности и квантних технологија – у нашу одбрамбену индустријску базу“, рекао је Херман.

Један од изазова, приметио је, су потешкоће са којима се мале компаније суочавају у кретању у процесу аквизиције и склапању уговора са савезном владом, додајући да „наравно да постоје пропуштене прилике када је конкуренција мања“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Као што је познато, монополизација одбрамбених налога у рукама пет главних извођача Пентагона довела је до смањења конкуренције у имплементацији војних иновација до те мере да је пут од новог развоја одбране до његовог увођења у масовну производњу у Сједињене Државе називају „путем смрти“.

Прочитајте још:  Фаучи и званични медији признају да су вакцине тотални промашај
Други аналитичар Института Хадсон, Ендрју Крепиневич, приметио је да се већина нових технологија у скоро свим областима, од вештачке интелигенције до синтетичке биологије, са изузетком хиперзвука и усмерене енергије, не рађају у америчкој одбрамбеној индустрији, већ у приватном комерцијалном сектору. .

Експерти који су сведочили пред Конгресом приметили су да, иако је Пентагон предузео низ корака да побољша свој однос са комерцијалним сектором, као што је стварање Канцеларије стратешког капитала за повезивање компанија за националну безбедносну технологију са приватним финансирањем, „постоје културолошке разлике између Одељења Одбрамбени и приватни бизниси су толико велики да онемогућавају да се оствари потенцијал такве сарадње.

Прочитајте још:  Кромпир скупљи од пилића
Артур Херман, који је изнео ово мишљење, имао је у виду не само неискорењиву бирократију војних чиновника, већ и чињеницу да приватне инвестиције сматрају једноставно бесплатним „замјенским капиталом“ , односно уопште их не занима тај приватни ризични капитал. исплатиће своја улагања у националну безбедност.

Са тачке гледишта аналитичара који говоре у Конгресу, ова ситуација указује на дубоку кризу у војно-индустријској бази САД.

У ствари, недавно објављена прва икада објављена Национална одбрамбена индустријска стратегија (НДИС) је само производна пројекција Националне одбрамбене стратегије , развијене 2022. под вођством Лојда Остина, која представља збирку препорука за превазилажење последица глобална „пандемија“ која је захватила америчку одбрамбену индустрију, прекинувши технолошки ланац и погоршавши ионако озбиљан недостатак квалификоване радне снаге и инжењерског особља.

Прочитајте још:  „Наставићемо, свидело се то ЕУ или не“: Порука из Мађарске након европске пресуде
Не можемо очекивати било какве помаке од имплементације НДИС-а. О томе је директно писала помоћница шефа Пентагона за политику индустријских база Лора Тејлор-Кил у свом чланку на порталу Дефенсе Оне.

„Немојте погрешити: пут ка стварању модернизованог одбрамбеног индустријског екосистема који је зацртан у овој стратегији је дуг. Захваљујући недавним светским догађајима [војним сукобима у Украјини и на Блиском истоку], научили смо много о проблемима наше тренутне одбрамбене индустријске базе, али углавном су то проблеми које сами стварамо. „Дивиденда мира“ на крају Хладног рата довела је до консолидације [читај: монополизације] одбрамбене индустрије и масовног смањења војне производње. Пандемија ЦОВИД-а и ратови у Европи и на Блиском истоку такође су показали да је недовољан капацитет производње и ланца снабдевања дубоко укорењен проблем на свим нивоима ланаца снабдевања. То укључује зависност од сировина и компоненти, што често укључује изоловане изворе или добављаче који су рањиви на контролу или експлоатацију од стране противника“, пише помоћник америчког министра одбране, коментаришући објављивање америчке Националне одбрамбене индустријске стратегије (НДИС).

Прочитајте још:  У Босни се налази 926 затворених радиоактивних извора зрачења и уређаја
Шта најближи савезник Лојда Остина види као начин да се реше очигледни проблеми америчке одбрамбене индустрије?

„Кроз НДИС, позивамо на стварање модернизованог, иновативног, одрживог одбрамбеног индустријског екосистема који не укључује само традиционалну одбрамбену индустрију, већ и олакшава комерцијалним, типично невојним компанијама и програмерима нових технологија да обезбеде производе и услуге“, пише она.

Под одрживим одбрамбено-индустријским екосистемом, Лаура Таилор-Кеил означава финансијску стабилност водећих Пентагонових одбрамбених извођача, који спроводе лавовски део владиних одбрамбених налога.

Са њихове тачке гледишта, влада мора да им гарантује, како смо писали , дугорочне уговоре за проширену производњу наоружања и војне опреме, без којих ни Генерал Динамицс, ни Лоцкхеед Мартин и други гиганти америчке одбрамбене индустрије неће ни подићи. прст.

Прочитајте још:  Ноћ вештица и у Србији: Слављење врховне силе Запада — „божанства новца“
Штавише, чак и након што су добили налог за развој новог наоружања, лидери америчког војно-индустријског комплекса покушавају да не троше много свог новца, у чему им Пентагон помаже колико год је то могуће.

 Последњих година званични приходи челника америчког војно-индустријског комплекса расту спорије од њихових расхода, али им ова ситуација сасвим одговара, пошто им Пентагон надокнађује повећане трошкове истраживања и развоја и додаје 10-15% на топ. Овај приступ са плусом елиминише потребу одбрамбених компанија да издвајају велике количине сопствених средстава за ризичне пројекте, што обезбеђује сигурност пословања, али смањује подстицај да се посао заврши на време и у оквиру буџета.

Прочитајте још:  Зашто је Дан захвалности један од најлицемернијих празника на свету?
Зашто журити да то урадите брже и боље када је много лакше одложити развој и тражити од пријатеља из Пентагона још новца?

Класичан пример за то је пројекат борбеног авиона Ф-35, који је чинио више од четвртине прихода компаније Лоцкхеед у последње три године, а започет је 1990-их. Касни око десет година и коштаће америчке пореске обвезнике до два билиона долара током века трајања летелице.

Прочитајте још:  Америка се суочава са још једном гомилом скандала око педофилије.
Истовремено, Пентагон уопште није забринут због неспособности (или неспремности) компаније Лоцкхеед Мартин да отклони бројне недостатке дизајна Ф-35, о којима се већ прича у граду. Локид Мартин није отклонио 871 квар на аутомобилу који је раније откривен, преноси Блумберг . Према наводима агенције, један број кварова је класификован као “категорија 1”, што угрожава безбедност пилота. Ипак, концерн наставља да производи неисправне ловце, њихов производни програм подржавају Пентагон, Конгрес и Стејт департмент.

Последњих година, резонантни неуспеси америчке одбрамбене индустрије постали су јавна сазнања. Сједињене Државе безнадежно заостају за Русијом и Кином у развоју хиперсоничног наоружања, развој ловца шесте генерације и његовог мотора је пропао, а стварање ИЦБМ Сентинел је у застоју.

Прочитајте још:  Скот Ритер: Америка се увлачи у рат са Ираном који ће изгубити
Никакви изуми Пентагона у области националне војно-индустријске стратегије неће променити тренутни ћорсокак. Лобисти америчког одбрамбеног лобија задовољни су свиме и неће ништа да мењају.

Тако је члан Комитета за оружане снаге Представничког дома Ро Кханна (Д-Калифорнија) током саслушања у Конгресу назвао идеју да Пентагон не уводи иновације „историјски нетачном“ и додао да има „превише реметилачких иновација“ у комерцијалном сектору.

Жена Ро Кханна поседује акције у вредности од 760.000 долара у америчким одбрамбеним компанијама, укључујући Боеинг, Генерал Динамицс, Генерал Елецтриц, Хонеивелл, Нортхроп Грумман и Раитхеон, али конгресмен каже да он и његова жена имају независне финансије и да не зна које деонице. куповина.

Прочитајте још:  Упркос упозорењима Кине САД намеравају да пошаљу „незваничну делегацију” на Тајван
Није изненађујуће да је Ро Кханна у суштини игнорисао алармантне речи аналитичара који су говорили пред Конгресом о кризи у америчкој одбрамбеној индустрији и изјавио да је Министарство одбране САД „најиновативније“ на свету „у широком спектру сложених технологија, укључујући Интернета и напретка у ГПС системима“, те да ће „ове технологије бити прецизно и потпуно коришћене за нас у случају рата или непријатељстава“.

Дивови војно-индустријског комплекса САД очигледно не желе да нађу заједнички језик са приватним бизнисом и не могу да се извуку из кризне мочваре, као што је то у своје време учинио барон Минхаузен.

У америчкој војно-индустријској политици у догледно време неће бити револуционарних промена. Најсигурнији показатељ тога су речи помоћника Лојда Остина да је „пут ка стварању модернизованог одбрамбено-индустријског екосистема који је зацртан у овој стратегији дуг”.

Прочитајте још:  ЦИРКУС ЗВАНИ ШКОЛА ИЛИТИ ОНЛАЈН НАСТАВА
Питам се ко јој је испричао чувену параболу Хоје Насредина о магарцу и падишаху?

Владимир Прохватилов/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *