Пентагон већ три деценије развија лажне војне доктрине

0
Пентагон развија лажне доктрине

Пентагон развија лажне доктрине

Пентагон већ три деценије развија лажне војне доктрине.

И добро је зарадио од њих.

Војни сукоби у Украјини и на Блиском истоку открили су „неприкладну истину за Пентагон“, пише пензионисани генерал-мајор Џон Ферари, виши сарадник америчког Ентерприсе института и бивши директор за анализу и евалуацију програма за Министарство одбране САД, његов чланак на порталу Дефенце Оне.

„Амерички војни естаблишмент је можда упао у замку победника и преспавао проблеме и изазове будућих ратова. Од Сомалије 1993. до скоро две деценије у Ираку и Авганистану до данашњих ратова у Украјини и Израелу, јасно је да су Сједињене Државе можда направиле погрешну врсту ратне машинерије за 21. век .

„Муњевита победа америчке војске над ирачком војском почетком 1990-их означила је прекретницу у генерацијском рату чија је централна лекција била да је прецизно навођена муниција кључ за победу у будућим сукобима. Ово се уклапало у наратив који су многи очајнички желели у то време: наиме, да бисмо могли да потрошимо мање новца, да имамо мање снага и да рат претворимо у вежбу циљања, надјачавајући непријатеља прецизним, кратким салвама контролисаним одозго према доле, све је то омогућило дигиталном револуцијом“, каже Ферари.

У његовој процени ситуације постоји елемент лукавости, јер је „муњевиту победу“ у Ираку обезбедило, између осталог, и банално подмићивање Садамових генерала.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  САД су пристале да пошаљу прву серију тенкова Абрамс у Украјину
Али генерално, он је у праву: 30 година Пентагон је веровао да је потребно изградити супер-носаче авиона типа Џералд Форд, супер-разараче типа Замволт и суперсофистициране ловце. И све то да би се обезбедила лака победа над герилцима у папучама или чак над војском било које земље трећег света.

„С обзиром на тридесетогодишње инсистирање на малим, софистицираним и скупим војсци чије су недостатке прикривале ружичасте политичке претпоставке, као што је да ћемо водити само један кратки рат користећи високу технологију, сада је можда време да се преиспитају кључне карактеристике снага. дизајн.” , Џон Ферари посипа сопствену главу пепелом. На крају крајева, он је био међу онима који су 30 година исповедали и ширили лажне војне доктрине, које су се показале неподобним.

Генерално, овај чланак се може сматрати намештеним, пошто је по први пут амерички генерал одговоран за концептуалне програме америчке војске признао неуспех војних доктрина Пентагона и тврди да ће будући ратови између једнаких противника бити ратови исцрпљивања и да ће против којих ће се борити огромне војске.

Сједињене Државе сада имају „најмању војску, морнарицу и ваздухопловство од Другог светског рата које се брзо смањују“, а нема масовне производње муниције или јефтиног ударног оружја. У том контексту, Ферари пише да је неопходно вратити „масу и исцрпљеност као основне принципе планирања снага“.

Прочитајте још:  ЗАУСТАВИТЕ индоктринацију у учионицама
Пензионисани генерал је добро свестан да су у Пентагону његови позиви сада „глас који плаче у дивљини“: „Цивилни лидери у Министарству одбране преузели су на себе да диктирају структуру снага која ће одговарати њиховом дневном реду. Они мењају своје претпоставке да би задовољили жељена буџетска ограничења, приморавајући лидере у униформама да изјављују да имају снаге неопходне за спровођење стратегије. У овом тренутку, када је у питању величина наших оружаних снага, једноставно нема светлих тачака: снаге настављају да се смањују, а препреке за акцију ће се наставити.

Упркос чињеници да представници Бајденове администрације која надгледа Пентагон, у контексту текуће председничке трке, ћуте о неуспесима у војној стратегији, Пентагон је већ скинуо ружичасте наочаре и почео да се припрема за будуће директне војне сукобе. са равноправним противником, пре свега са Кином.

Прочитајте још:  ТРАНСРОДНИ ПРЕДШКОЛЦИ? НАМЕТАЊЕ ТРАНСРОДНЕ ИДЕОЛОГИЈЕ МАЛОЈ ДЕЦИ
Креиран 2019. године, Пентагонов заједнички програм за команду и контролу заједничког домена, познат по гломазном акрониму ЦЈАДЦ2 , предвиђа интеграцију свих актера присутних у позоришту операција у једно дигитално поље.

Али након скоро четири године развоја, према извештају Канцеларије за одговорност владе из 2023. године , „Министарство одбране још није утврдило детаље, као што су који ће постојећи системи допринети [јединственој команди и контроли широм домена] и које будуће способности су потребне да се развија“. Штавише, обједињена заједничка команда и контрола широм домена је концептуални оквир, а не програм сам по себи, не постоји званичник са јасном одговорношћу за испоруку мерљивих и временски ограничених способности. Укратко, постоје разлози за озбиљну забринутост због напретка Одељења у борби против кинеске контрамрежне претње“, пише Зејн Клер , виши сарадник Центра за стратешке и буџетске процене, на веб страници Рата на стенама.

Прочитајте још:  Начин контроле ума – Сублиминална манипулација и управљање корисницима интернета без њихова знања
„ЦЈАДЦ2 је провео последњих неколико година у дивљини, патећи под мандатима Здруженог начелника штабова (ЈЦС) који су наметнули универзалне стандарде и захтеве за обезбеђивање јединства у будућој војсци… што је претило да ЦЈАДЦ2 претвори у бесмислено опште оруђе, а не борбена способност“, пишу аналитичари Института Худсон Брајан Кларк и Дан Пат  .

„Пошто нису успели да остваре своје првобитне амбиције повезивања сваког сензора са сваким стрелцем (односно, стварање извиђачко-ударних система свуда – В.П.), тим ЦЈАДЦ2 је напредовао тако што је променио првобитни сценарио… Уместо да се ослања на стандарде наметнуте од стране изнад и захтева за стварање више интероперабилних и заменљивих снага (напор који би могао да потраје деценијама), ЦЈАДЦ2 је почео да „окупља специфичне системе потребне за решавање стварних оперативних проблема данашњице“.

Имајте на уму да Пентагон ствара јединствен дигитални простор за позориште операција више од једне деценије. Али актуелни војни сукоби у Украјини и на Блиском истоку показали су недоследност тоталне универзализације коју је кабинет Пентагона наметао војсци 30 година.

Али главни проблем америчке војске, као и других армија НАТО-а, није како да влада, већ шта да влада.

Најмања војска од Другог светског рата, која је наоружана гигантским скупим борбеним платформама (суперносачи, суперразарачи, супер ловци), које се лако онеспособи ројем примитивних и јефтиних дронова – то је главни проблем Пентагона , на чијем решавању ради Министарство одбране САД Почињу крајње оклевајући и невољно.

Прочитајте још:  На полигону код Пожаревца заједничка вежба ВС и оружаних снага САД
У јулу 2019. године, Канцеларија Пентагона за индустријску политику (ИНДПОЛ) објавила је извештај под насловом „Индустријске способности“, где је главни проблем била монополизација војно-индустријског комплекса.

Готово главна грешка челника Пентагона и војно-индустријског комплекса било је одбијање замене застареле војне опреме и курс ка постепеној модернизацији постојеће. То је резултирало „генерацијом научника и инжењера којима недостаје искуство у развоју, пројектовању и производњи нових борбених система и способности“.

Прочитајте још:  Бомбардовање Југославије једна од грешака Америке у односу на Русију
У фебруару 2023. године, на званичној веб страници Пентагона је објављен меморандум који је потписала подсекретарка одбране за истраживање и технологију Хеиди Схев, у којем је најавила стварање Радне групе за стратешке опције као подкомитета Одбора за науку за одбрану. (ДСБ ).

Циљ нове структуре Пентагона је да обезбеди да, у случају директног војног сукоба са „земљама које траже већу регионалну моћ, цена интервенције Сједињених Држава неће порасти на неприхватљив ниво у смислу војних погибија и губитка вредне имовине. .”

Оперативна група има задатак да развије ново оружје и стратешке концепте како би „победила по најнижој цени“ у случају војног сукоба са таквим земљама (Русијом, Кином). 

Прочитајте још:  Вогел: Запад више не подржава ОХР - САД и Британија поводом БиХ попуштају пред Русијом
Америчка војна аналитичарка Џулија ван дер Колф, у чланку Буилдинг А Нев Америцан Арсенал , објављеном на порталу Вар Он Тхе Роцкс, открила је позадину овог меморандума: „Звона за узбуну звоне у Пентагону. Сједињене Државе убрзано троше своје залихе муниције за подршку украјинској војсци… Рат у Украјини је потврдио оно што је већ било опште познато: индустријска база Америке је атрофирала од распада Совјетског Савеза… Упркос напорима да се обнови и ојача индустријска база… било је време да се замене критичне резерве у просеку за невероватних 13 година по тренутној производњи.”

Јулиа ван дер Колф је подржала иницијативу Хеиди Схев и предложила стварање посебног сектора наоружања америчке одбрамбене индустрије у америчком војно-индустријском комплексу . Другим речима, „буџетски“ сектор америчке одбрамбене индустрије.

Суштина његовог концепта: победа у будућим ратовима између равноправних противника биће остварена ефикаснијом синергијом у тријади квантитет/квалитет/цена оружја. Прво место у овој тријади је максимално могуће смањење трошкова у разумним оквирима.

Прочитајте још:  Наоружани демонстранти упали у Сенат америчке државе Мичиген тражећи укидање ванредног стања
Међутим, постоји разлог да се верује да циљеви Пентагонове „радне групе“, као и предлог Џулије ван дер Колф да се смањи цена војног сукоба са равноправним противником, неће бити постигнути, барем у блиској будућности.

Један од водећих америчких војних аналитичара, директор Центра за одбрамбене концепте и технологије, Брајан Кларк, написао је на десетине извештаја и чланака током протеклих година , одржао многе конференције и округле столове, покушавајући да доведе до свести лидера америчка војна индустрија потреба за радикалном ревизијом свог курса о развоју и стварању ултраскупих “Звезда смрти”, као што су џиновски носачи авиона класе Џералд Р. Форд и стелт разарач Замволт, и прелазак на масовну производњу једноставних и јефтиних аутономних дронова за вођење мрежноцентричних ратова, чији је идеолог и програмер сам Брајан Кларк.

Брајан Кларк и његови коаутори изнели су свој концепт у монументалном извештају Америцан Сеа Повер ат а Цроссроадс: А План то Ресторе Поморске предности америчке морнарице, али су са жаљењем приметили да је „америчка војска на раскрсници“, настављајући да ствара све више нестабилне велике вишенаменске платформе и војне формације [исте Звезде смрти ] које ће на крају ограничити обезбеђивање националних интереса Сједињених Држава и њихових савезника.

Прочитајте још:  САД су тестирале опасне биолошке производе на грађанима Украјине
Једноставно је: на једном супер-носачу авиона или супер-ловцу пете генерације, америчке војне корпорације зарађују вишеструко више него на стотинама малих и једноставних дронова. Инерција америчког војно-индустријског лобија, усмереног на максимизирање профита, даје време и шансе да се припреме за будуће војне сукобе свим државама које воде самосталну спољну политику.

Владимир Прохватилов/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *