Додик: Разговор са Путином један од најуспешнијих до сада, Русија брани Дејтонски споразум

0
додик

Разговор са председником Руске Федерације Владимиром Путином је био један од успешнијих разговора које смо до сад имали, рекао је председник Републике Српске Милорад Додик.

“Примљени смо са пуно уважавања и добили смо прилику да причамо о стању у Српској и БиХ”, рекао је Додик на конференцији за новинаре у Бањалуци након повратка из Русије и Белорусије, где је предводио делегацију Републике Српске у вишедневној посети.

Навео је да је позитиван однос Путина према Српској показан и овај пут.

Он је додао да се сарадња на свим пољима наставља, као и да је Русија прошле године била највећи инвеститор у БиХ.

“Русија је спремна да настави са испорукама, пре свега гаса. Имаћемо и неке одређене нове оквире сарадње, који ће бити познати кроз време које долази. Путин је посвећен очувању стабилности и мира, како овде, тако и у региону”, рекао је Додик.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Додик је рекао да Република Српска и Русија бране Дејтонски споразум од Америке, као и да је једна од тема била и чињеница да у БиХ постоји неизабрани странац.

“Путин је то већ знао, те је речено да је то недопустива пракса”, рекао је Додик.

Русија цени што не дозвољавамо увођење санкција
Нагласио је да Русија веома цени што не дозвољавамо увођење санкција Русији.

“Рекли смо да не желимо наше чланство у НАТО и то није ствар Путина, то је наша ствар. Јер ми не видимо бенефите које би могли да добијемо од тога. Охрабрили смо и Путина да њихове компаније наставе са радом и инвестирањем. Многи желе да сакрију да је Русија највећи инвеститор у БиХ у прошлој години”, рекао је Додик.

Прочитајте још:  Додик: Сребреница неће бити дистрикт нити ће изгубити статус општине

Подсетио је да се у састао са председником Белорусије Александром Лукашенком, њиховим премијером, као и министрима пољопривреде и образовања.

“Белорусија има изузетно развијену индустрију и успели смо да договоримо разне аранжмане битне за Српску”, рекао је председник Српске.

У Белорусији имамо пријатеља, рекао је Додик и додао да је реч о развијеној земљи, пре свега када је реч о медицини и пољопривреди.

“То је развијена земља и није омотана бодљикавом жицом како то неки на Западу покушавају да представе”, рекао је Додик.

Додик најавио нове посете

За наредни период Додик је најавио низ посета различитим земљама, како у региону, тако и у свету, те напоменуо да ће у наредна четири месеца два пута посетити Руску Федерацију.

“У априлу ћу учествовати на безбедносној конференцији у Санкт Петербургу, а у јуну ћу опет посетити тај град у којем ће бити одржан Економски форум, који се годишње одржава под покровитељством председника Русије Владимира Путина. Почетком сљедеће седмице идем у Црну Гору, па ћу крајем те седмице бити у Анталији, на позив пријатеља из Турске”, рекао је Додик.

Најавио је да ће Српска до краја марта угостити и мађарског премијера Виктора Орбана, а планиран је и сусрет са председником Србије Александром Вучићем.

Председник Републике Српске је рекао да је почаствован орденом “Александар Невски” који ми је уручио председник Руске Федерације Владимир Путин.

“Прво одликовање у Русији је ‘Херој Русије’, а одликовање ‘Александар Невски’ одмах након тога”, нагласио је Додик.

Додик је додао да је посета Русији била веома успешна, и да ће у блиском периоду пред нама бити још лепих вести везаних за сарадњу Русије и Републике Српске.

Прочитајте још:  Додик: Амерички амбасадор у БиХ није тумач Дејтонског споразума

“Желим да кажем да сам веома задовољан неким стварима које не могу у овом тренутку да говорим. Биће познато за месец дана”, нагласио је Додик.

Додик је одликован за велики допринос развијању сарадње Русије и БиХ и јачању партнерства са Републиком Српском.

RT

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *