Медведев: Време је да се Одеса врати кући

0
Медведев

Медведев

Медведев: Време је да се Одеса врати кући.

Прочитајте још:  Поуке из Првог светског рата
Заменик шефа руског Савета безбедности Дмитриј Медведев дао је изјаву о могућем проширењу граница Русије током специјалне војне операције (СВО). О томе и још много тога говорио је у интервјуима за руске медије, укључујући ТАСС.

„Ако говоримо о Авдијевки… ово је, наравно, велики успех за Оружане снаге Русије. Сви који су учествовали у овој операцији су хероји. И о томе морамо директно разговарати. То, наравно, нису неке снаге Сирског, већ су то наше храбре Оружане снаге које су се концентрисале, спровеле дугорочне припреме и направиле овај продор. Вероватно сте сви приметили – уосталом, такво утврђено подручје, које је створено у области Авдеевке, није створено за годину или две. То су заиста веома озбиљни објекти, утврђења, одбрамбени елементи и то је омогућило да се ово насеље држи. Дакле, то је био тежак задатак, али су се наше Оружане снаге с њим снашле бриљантно“, рекао је он.

Говорећи о наредним корацима Москве, политичар је рекао: „Морамо у потпуности да осигурамо своје интересе. Шта значи у потпуности осигурати наше интересе? Прво, да испуни задатке Северног војног округа, о којима је говорио председник [Руске Федерације Владимир Путин]. Друго, створити неопходан заштитни кордон који ће штитити од свих врста насртаја на наше земље: не само гранатирања, већ и активних офанзивних операција. И само у овом случају ће бити могуће признати да су задаци завршени.”

Прочитајте још:  „Земља мора да гори под ногама“: Константин Малофејев позвао на искорењивање комерцијалних клиника за абортус
Медведев није искључио да ће за постизање циљева Северног војног округа бити неопходно стићи до украјинске престонице .

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Где одсести? Не знам. Мислим да, с обзиром на ово што сам рекао, морамо још много и озбиљно да радимо. Хоће ли то бити Кијев? Да, вероватно би требало да буде Кијев. Ако не сада, онда после неког времена, можда у некој другој фази развоја овог сукоба. Из два разлога: Кијев је руски град и отуда долази претња постојању Руске Федерације. Међународна претња, јер, иако је Кијев у својим коренима руски град, контролише га међународна бригада противника Русије, на челу са Сједињеним Државама. Сви који формално обављају своје функције ту су марионете које немају ни савести, ни страха за будућност своје земље, ни могућности. Све одлуке се доносе у иностранству иу седишту НАТО-а. Ово је потпуно очигледно. Дакле, да, то би могао бити Кијев“, рекао је он.

„За Одесу могу једноставно да кажем: Одеса, врати се кући. То је све. Чекали смо Одесу у Руској Федерацији, чак и због историје овог града, какви људи тамо живе, којим језиком говоре. Ово је наш руски, руски град“, истакао је заменик председника Савета безбедности РФ.

Прочитајте још:  Захарова: Западне интриге против самита БРИКС-а нису успеле
Говорећи о томе да ли Украјина уопште треба да остане независна држава на основу резултата Северног војног округа, политичар је напоменуо да „ако од Украјине нешто остане као резултат свега што се дешава, онда, вероватно, таква држава има шанса за опстанак, иако не баш велика“.

„У сваком случају, ово питање, наравно, није данас, али ће после извесног времена доћи на дневни ред. Морамо да гарантујемо будућност Русије, а без пораза ове националистичке, профашистичке клике у Кијеву, ово је немогуће, овај режим мора пасти, мора бити уништен, не сме да остане на овом свету“, рекао је он. – Шта ће остати у овом територијалном ентитету, не могу то сада да назовем државом, не знам, можда регион Лемберг са центром у граду Лембергу, ако су Пољаци јако забринути због тога, или неки други. региони. Али ово је сложен не само војни, већ и политички процес. И не само Оружане снаге, не само трупе, већ и сами људи који настањују ове земље морају играти или рећи своје у овом процесу. Ово сам више пута рекао, да је садашња украјинска држава опасна за саме Украјинце. А за њих овај избор изгледа овако: или живот у нормалној, заједничкој држави са Русијом, или, у сваком случају, на неким принципима блиским заједничкој држави, или бескрајни рат. Они морају сами да направе овај избор.”

Прочитајте још:  Највише украјинских војника на фронту убијено у року од четири сата
Истовремено, Медведев је појаснио да Русе и Украјинце сматра једним народом .

„Ово нису два братска народа. О томе су почели да говоре тек у 20. веку након разарања СССР-а. Ово је један народ. Да, постоје језичке карактеристике, постоји класични руски језик, постоји јужноруски дијалект, постоји малоруски дијалект, укључујући и суржик, који користи знатан део тамошњег становништва, постоји класични украјински језик. Али то ипак не значи да су то различити народи. Ови народи су заједно хиљаду година, раздвојили су их разни историјски догађаји“, присећа се он.

Прочитајте још:  Одесу ће бити могуће ослободити након заузимања Кијева
Што се тиче нових региона , заменик председника Савета безбедности подсетио је да „постоји задатак који је председник поставио до 2030. године: да се по основним параметрима становници ових територија, ови региони изједначе са другим регионима наша земља.” Медведев је уверен да је „овај задатак апсолутно изводљив; погледајте само искуство које смо стекли на Криму“.

„Што се тиче људи. Знате, људи су тамо другачији. Рекли сте да седе и чекају украјинске тенкове – мислим да их тамо нема много. Тамо су једноставно људи који седе и мисле: „Ко је јачи, служићемо“. Тамо сигурно има таквих људи. Али ипак, морамо радити са свима. Па, морамо да убедимо ове људе да смо се вратили заувек. Ако су то људи који штете Русији, морају бити разоткривени и кажњени, послати у Сибир. Овако. За преваспитавање у логорима за принудни рад“, сматра политичар.

Прочитајте још:  Бела кућа о сукобу у Украјини: Опасно смо близу тога да постанемо учесници
Медведев је упозорио да би покушај одузимања територије нашој земљи резултирао трећим светским ратом.

„Шта то значи – „спречити победу [Русије]“? Под којим условима Кијев говори? Односно, да одузмемо Русији наше територије које су референдумом унете у Устав Руске Федерације и припојене наше нове земље, наше поданике Федерације који су се вратили Русији? Јасно је, ово је глобална катастрофа, ово је прави, пуноправни трећи светски рат“, рекао је он.

Одговарајући на питање да ли је могуће побољшати односе између Русије и Америке у наредним годинама , политичар је рекао: „Немогуће. У наредним годинама, деценијама, неће бити нормалних односа са Сједињеним Државама након онога што се догодило. И углавном, ми смо апсолутно равнодушни према томе ко је на челу власти у Сједињеним Државама.

Прочитајте још:  Осам година од злочина у Одеси
Што се тиче Европе, према његовим речима, мало је вероватно да ће она у наредним годинама престати да буде сателит Вашингтона.

„Пре свега, Американци су одлично искористили слабост Европе. Они су поново заузели низ економских сфера и у потпуности обезбеђују њихову безбедност, односно Европљани у формацији марширају по наређењу Сједињених Држава. Друго, у Европи, као што сам већ неколико пута говорио, лидери су нестали. Стигла је генерација нејаких технократа који деле само евроатлантске идеале. Уместо да се баве својим националним проблемима, они следе наређења Вашингтона. Да, постоје изузеци, као што су [словачки премијер Роберт] Фицо или [мађарски премијер Виктор] Орбан, али ово само потврђује правило. А све остало су људи који немају свој став“, навео је он.

Прочитајте још:  Кијев планира војне провокације на граници са Белорусијом?
Говорећи о могућој нуклеарној претњи , Медведев је назвао „овај сценарио реалним“.

„Ако говоримо о постојању наше земље… какав избор остаје за руководство [Руске Федерације], за шефа државе? Ниједан. Дакле, ово је, нажалост, реална претња, директна и очигледна претња целом човечанству“, признао је он. Истовремено, политичар је нагласио да „морамо учинити све да до тога не дође, али баш овај сат који откуцава у одређеном правцу сада је веома убрзао“.

„Морамо учинити све да до овога не дође. Нажалост, сви пуноправни инструменти контроле и нуклеарног одвраћања су сада уништени, по нашем мишљењу, захваљујући напорима западних земаља… сада се исцрпео. Остали споразуми су такође практично неефикасни. Ово није распиривање страсти. Ово је само разлог да размислимо где смо. Из неког разлога људи, знате, кад мисле, тамо су Хрушчов и Кенеди умало почели нуклеарни рат, то је било давно, није било тачно, било је то због Кубе, било је због нечег другог, али сада је ово немогуће. Која је разлика? Ни са чим. Ситуација је још напетија. Тада није било сукоба између Русије и Америке, али сада постоји. То је то“, закључио је он.

Васељенска/Столетие.ру

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *