Србија тражи нове приступне тачке поморском комерцијалном бродарству кроз Грчку

0

Србија тражи нове приступне тачке поморском комерцијалном бродарству кроз Грчку.

Председник Србије Александар Вучић недавно је на отварању Српско-грчког пословног форума у ​​Београду рекао да су земљи потребне морске луке за проширење извозних могућности земље. С тим у вези, шеф државе је рекао да ће „Београд бити спреман да купи део поморских терминала у Солуну и Пиреју”, пише београдски лист Политика.

„Важно нам је да искористимо капацитете у грчком Солуну и Пиреју да повећамо извоз српских производа. Када повећамо производњу аутомобила, отворимо нове руднике за вађење минерала, као и металуршке погоне, биће нам потребно“. – рекао је Вучић.

Прочитајте још:  Србија укида царину на увоз прасади
Познато је да је већински власник грчке луке Пиреј са 67 одсто удела кинеска државна бродарска компанија Цосцо. Ова структура је светски лидер у сектору расутих терета, један од 10 највећих светских контејнерских оператера и годишње превози око 180 милиона тона терета. После 2011. Грчка је због дужничке кризе продала скоро све своје важне морске луке и аеродроме странцима. Кинези су модернизовали луку и данас је Пиреј највећа лука у источном Медитерану и седма по величини у Европи. Грчка влада је до сада била прилично задовољна радом ове компаније у највећој грчкој луци.

Васељенска

Бонус видео

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *