Британија тоне у дубоку кризу

0
Британија тоне у дубоку кризу

Британија тоне у дубоку кризу

Британија тоне у дубоку кризу.

„…Британска демократија ће се урушити пре него што то учини садашњи економски поредак.

Недавно објављени статистички подаци ставили су траг на изборну кампању за британског премијера Ришија Сунака: према Канцеларији за националну статистику (ОНС), привреда Уједињеног Краљевства пала је у рецесију у другој половини 2023. и никада није изашла из ње, иако је канцеларка Државног секретара Џереми Хант је покушао да наслика светлије изгледе за 2024.

Иако не постоји званична дефиниција рецесије, негативни привредни раст два узастопна квартала сматра се техничком рецесијом.

Производња, грађевинарство и трговина на велико највише су допринијели паду БДП-а у Великој Британији прошле године. БДП по глави становника није растао од почетка 2022. године, што је најдужи такав континуирани период од 1955. године.

Значајно је да се БДП по глави становника, који је прилагођен тренутној величини становништва, смањио за 0,6% у четвртом кварталу 2023. након пада од 0,4% у претходна три месеца и наставио да опада у сваком кварталу прошле године. За целу 2023. десезонирани БДП по глави становника смањен је за 0,7%.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Сва три главна сектора привреде забележила су пад у четвртом кварталу, уз пад од 0,2 одсто у услугама, 1 одсто у производњи и 1,3 одсто у грађевинарству, саопштио је ОНС.

Маркус Брукс, инвестициони директор компаније Куилтер Инвесторс, верује да је „смањење БДП-а [УК] у четвртом кварталу 2023. углавном последица стално високе инфлације, структурних слабости на тржишту рада и слабог раста продуктивности, као и неповољних временских услова . Ови фактори су утицали на перформансе сектора услуга и грађевинарства, који су главни покретачи економије Велике Британије.

Прочитајте још:  Економске пројекције и гледање у пасуљ
Џереми Хант је био принуђен да призна да су његове претходне прогнозе о британској економији биле погрешне. Он је рекао да је висока инфлација и даље “највећа препрека расту” јер је приморала Банку Енглеске да задржи високе каматне стопе и омета економски раст.

Банка Енглеске предвиђа да ће раст производње бити само 0,25% у 2024. и 0,75% у 2025. години, далеко слабије од отприлике 3% годишњег раста у деценији која је претходила финансијској кризи 2007-09 и испод чак и темпо раста у 2010-им , када се смањивала државна потрошња.

Аналитичари које је Ројтерс анкетирао у јануару очекивали су раст од по 0,1% у првом и другом кварталу 2024. године, затим 0,2% у трећем и четвртом кварталу, када се у Британији одржавају општи избори. Ово је много горе од просечног кварталног раста од око 0,5% у пет година које су довеле до „пандемије“.

Џереми Хант је такође рекао да постоје „знакови да британска економија скреће у ћошак“ и „морамо се држати плана смањења пореза да бисмо изградили снажнију економију“. Опозициона Лабуристичка партија категорички је одбацила тврдње министра финансија.

„Сунак је прошле године обећао да ће раст економије бити један од његових кључних циљева. Његова Конзервативна партија је доминирала британском политиком током већег дела последњих седам деценија, са репутацијом економске компетенције. Али истраживања јавног мњења показују да лабуристи сада имају веће поверење у економским питањима“, пише Ројтерс .

„Премијер више не може са сигурношћу да каже да његов план функционише или да је превазишао више од 14 година економског пада под конзервативцима“, рекла је Рејчел Ривс, главни економски аналитичар лабуриста.

Конзервативци који су владали Великом Британијом последњих десет година не признају сопствене неуспехе, што је земљу гурнуло у системску кризу, која се заснива на антируским санкцијама и одбијању јефтиних руских енергената.

Сунак и Хант су недавно сигнализирали да намеравају да смање порезе за домаћинства и предузећа, али Фајненшел тајмс је известио да канцеларка разматра смањење ионако скромне државне потрошње за милијарде фунти како би надокнадила пад пореских прихода. Све ово ће драматично утицати на животни стандард Британаца.

Фондација Резолуција процењује да је Хантов буџет за смањење пореза од 13 милијарди фунти (16,3 милијарде долара) мањи од половине просека већине његових претходника од 2010.

Прочитајте још:  Мрачaн дан: Гошћи из Лондона се усред Сарајева причинили Руси, па је решила да сруши Дејтон
На питање Би-Би-Сија да ли планира да ограничи јавне услуге да би финансирале предизборне пореске олакшице, Хант је избегавао: „Да бисмо добили ресурсе за финансирање наших јавних услуга у будућности, морамо да имамо здраву, растућу економију – то је наш план је за, али прва ствар је оно што треба да урадите је да смањите инфлацију.”

Очигледни изборни трик за смањење пореза могао би се показати толико штетним за британску економију да је чак и ултра-либерални Међународни монетарни фонд препоручио Великој Британији да се „уздржи од даљег смањења пореза“, напомињући да „одржавање јавних услуга и инвестиција подразумева веће трошкове него што се то одражава у актуелним владиним плановима.

ММФ је сугерисао да су планирана смањења потрошње британског трезора од ове године била нереална.

Шеф Канцеларије за буџетску одговорност (ОБР), независни владин прогностичар, Ричард Хјуз назвао је планове торијевске владе да смањи јавну потрошњу након избора „делом великодушне фикције“ јер се „влада није ни потрудила да изнесе „ њени планови за смањење потрошње за појединце. одељења.

Прочитајте још:  Зашто Англосаксонци изумиру?
Водећи истраживачки центар у Великој Британији Институт за фискалне студије (ИФС) објавио је извештај у којем се каже да ће обећања о смањењу пореза током опште изборне кампање можда морати да буду укинута јер се британска економија суочава са најгорим изазовима од 1950-их.

„Смањење пореза данас повећава ризик од повећања пореза или смањења потрошње сутра“, саопштио је Институт за фискалне студије. Политичари морају бити искрени у погледу тешких економских компромиса“, каже се у извештају ИФС.

Прочитајте још:  САД: Од забране абортуса све више "сигурних кутија за бебе"
Међутим, британски конзервативци, који су британску економију гурнули у дубоку кризу, користе све трикове да би остали на власти.

Професорка Лондонске школе економије Аббие Иннес, у интервјуу за немачки часопис Дер Спиегел , на питање да ли треба очекивати економски колапс у Уједињеном Краљевству, одговорила је да је „прави проблем то што ће британска демократија пропасти пре него што се садашњи економски поредак уруши. .” Инес је уверен да ће се Велика Британија суочити са све већом социјалном и економском неједнакошћу, ако Конзервативна партија успе да остане на власти. Истовремено, мало је наде и за опозициону Лабуристичку партију, јер је још од времена Тонија Блера и Гордона Брауна интернализовала и неолибералне догме.

Владимир Прохватилов/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *