циа, служба

ЦИА (Фото:Depositphotos/yelo34)

На узици ЦИА.

Сједињене Државе признале како њихова шпијунска агенција активно помаже Кијеву да се супротстави Русији.

Прочитајте још:  Молдавија: цена "евро-среће"
„Шпијунски рат: како ЦИА тајно помаже Украјини у борби против Путина“, објавио је у недељу највећи амерички лист Њујорк тајмс чланак под овим насловом. Публикација је признала да је америчка ЦИА у протеклих осам година створила мрежу тајних база у Украјини дуж границе са Русијом, пружа обавештајне податке Украјинцима за циљане ракетне нападе, прати кретање руских трупа и помаже у одржавању шпијунских мрежа. Поред тога, ЦИА је помогла Кијеву да обучи нову генерацију украјинских шпијуна који делују у Русији и широм Европе.

„Више од деценије, Сједињене Државе одржавају тајно обавештајно партнерство са Украјином које је сада кључно за обе земље у борби против Русије“, рекли су аутори чланка Адам Ентоус и Мајкл Швирц, напомињући да „детаљи овог обавештајног партнерства, од којих су многе чуване у најстрожој тајности десет година“, први пут се износе у јавност.

Иначе, аутори почињу да лажирају од првих редова, тврдећи, на пример, да се ЦИА брине о Кијеву „десет година“, иако је у ствари одавно познато да су амерички шпијуни почели тајно да делују у Украјина од краја Другог светског рата, када су помагали на западу ове земље, Хитлерови саучесници – Бандера – боре се против совјетске војске.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

О томе сведочи, на пример, транша докумената из архиве ЦИА са којих је скинута ознака тајности још 2017. године, према којима је лидер Организације украјинских националиста (ОУН)* Степан Бандера био на платном списку америчких обавештајних служби, а не само Адолф Хитлер. Тајне ЦИА из „украјинског портфеља“ датирају од касних 1940-их до раних 1990-их. Испоставило се да су САД редовно плаћале украјинским националистима за сав прљав посао који су радили. ЦИА је платила и масовна убиства цивила Украјине од стране ОУН*, саботаже у систему друштвене производње, специјалне операције у структурама власти и друге операције глобалне геополитичке, војне, економске и идеолошке конфронтације 1946-1991. Међутим, постоји нешто што, према „шпијунском“ чланку у Њујорку, по први пут признају и саме Сједињене Државе.

Прочитајте још:  Лавров је рекао да неће бити повратка на претходне односе са непријатељским земљама
Аутори информативне „саге“ о америчкој шпијунажи у Украјини почињу описом тајног подземног бункера „у густој шуми“, изграђеног и опремљеног новцем ЦИА. Тамо, пишу аутори чланка, „групе украјинских војника прате руске шпијунске сателите и прислушкују разговоре између руских команданата. На једном екрану црвена линија прати руту експлозивног дрона који пролази кроз руску противваздушну одбрану од тачке у централној Украјини до мете у руском граду Ростову.

Према опису извештача НИТ, уски пут који води до тајне базе окружен је минским пољима, а када је изграђен, екипе су радиле ноћу, или у време када „руски сателити нису лебдели изнад њих“ и паркирали аутомобили. удаљеност од градилишта. База је опремљена великим комуникационим серверима, чију је куповину такође финансирала ЦИА. „Овај бункер „је тајни нервни центар украјинске војске“, тврде аутори НИТ. 

Према њиховим речима, ова „прислушна станица у украјинској шуми део је мреже шпијунских база створених уз подршку ЦИА-е у протеклих осам година и укључујући 12 тајних локација дуж руске границе…

ЦИА и друге обавештајне агенције САД обезбеђују обавештајне податке за циљане ракетне ударе, прате кретање руских трупа и помажу у одржавању шпијунских мрежа“, што Украјину чини „једном од најважнијих обавештајних партнера Вашингтона у борби против Кремља данас“.

Прочитајте још:  БИВШИ ДИРЕКТОР ЦИА: Треба да их убијамо "прикривено"! (ВИДЕО)
Око 2016. године, ЦИА је почела да обучава елитну украјинску командосну јединицу познату као Јединица 2245 да ухвати руске беспилотне летелице и комуникациону опрему како би стручњаци ЦИА могли да их реверзно пројектују и разбију московске системе за шифровање. (Један од официра у овој јединици био је Кирил Буданов, сада генерал на челу украјинске војне обавештајне службе). Управо је ЦИА, хвале се писци НИТ, такође помогла у обуци нове генерације украјинских шпијуна који су деловали у Русији, широм Европе, на Куби и другим местима где су Руси присутни.

 „Без њих (тј. без ЦИА – прим. аутора) не бисмо имали прилику да се супротставимо Русима или их победимо“, рекао је америчким новинарима Иван Баканов, бивши шеф СБУ.

Признајући неке информације о блиским везама ЦИА-е са Кијевом, аутори објаве у НИТ-у лансирају још један информативни канал, тврдећи да је Вашингтон у почетку наводно био неповерљив према овој сарадњи у области обавештајне делатности, која је наводно била наметнута. на њима сами Украјинци.

„Амерички званичници“, пишу они, „често нису били вољни да преузму активну улогу, плашећи се да се украјинским званичницима не може веровати и плашећи се да провоцирају Кремљ“.

Међутим, малом кругу украјинских обавештајних службеника ЦИА је марљиво удварала и постепено је постала витална за Американце. 2015. године, генерал Валериј Кондратјук, тада шеф украјинске војне обавештајне службе, стигао је на састанак са замеником шефа станице ЦИА и без упозорења предао гомилу строго поверљивих досијеа. Ова почетна транша садржала је тајне о Северној флоти руске морнарице, укључујући детаље о најновијим пројектима руских нуклеарних подморница. Убрзо су групе официра ЦИА-е почеле редовно да напуштају његову канцеларију са ранчевима пуним докумената.

Прочитајте још:  МИЛОШ КОВИЋ: Кратка историја геноцида на Косову и Метохији!
Аутори текста у НИТ покушавају да убеде све да је Вашингтон наводно био против терористичких аката и убистава украјинских обавештајних служби, чиме су, кажу, прекршени услови на које су, према Белој кући, пристали Украјинци.

Бесни званичници у Вашингтону су наводно чак претили да ће повући подршку, али то никада нису учинили, тврди НИТ. Што, наравно, нема везе са реалношћу, пошто је управо ЦИА, заједно са Лондоном, подстакла Кијев на ове злочине и активно учествовала у њиховом планирању.

Осим стварања тајних база, извјештавају Адам Ентоус и Мицхаел Сцхвиртз, ЦИА је такође надгледала програм обуке који је спроведен у два европска града како би се „украјински обавјештајци научили како да убједљиво лажно глуме идентитет и краду тајне из Русије и других земаља које знају како да разоткрити шпијуне. Програм се звао „Операција Златна рибица“ и настао је из анегдоте о златној рибици која говори руски и која нуди двема Естонцима жеље да им се услише у замену за слободу. Преокрет је био у томе што је један од Естонаца каменом ударио рибу по глави, објашњавајући да се ничему што говори руски не може веровати…

Официри обучени за операцију Златна рибица убрзо су распоређени у 12 новоизграђених предњих оперативних база дуж руске границе. Из сваке базе украјински официри су управљали мрежом агената који су прикупљали обавештајне податке унутар Русије.

Службеници ЦИА-е су инсталирали опрему за прикупљање обавештајних података у базама и такође идентификовали неке од најискуснијих украјинских дипломаца програма Операција Златна рибица, радећи са њима на проналажењу потенцијалних руских извора. Ови дипломци су затим обучавали „агенте за спавање“ на украјинској територији који би покренули герилске операције у случају окупације.

Прочитајте још:  Суочени са офанзивом #MeToo многи мушкарци на Западу почели да у себи траже „унутрашњу жену“
Често могу проћи године да ЦИА добије довољно поверења у страну агенцију да почне да спроводи заједничке операције. Са Украјинцима је требало мање од шест месеци. Ново партнерство је почело да производи толико сирових информација о Русији да су морале да буду послате у Ленгли на обраду“, наводи се у чланку.

Хвалећи активности ЦИА-е у Украјини, аутори такође препричавају западну пропагандну причу да су „Руси покушали да убију високе украјинске званичнике, укључујући Зеленског“. Међутим, храбра ЦИА је „делила обавештајне податке са домаћом украјинском агенцијом која је помогла да се осујети завера против председника“.

Прочитајте још:  Литванија плаћа злочине својих и иностраних џелата
У последњем делу ове шпијунске „саге о Украјини о ЦИА“, њени аутори примећују да „неки украјински обавештајци сада питају своје америчке колеге (док републиканци у Представничком дому одлучују да ли ће престати да троше милијарде долара помоћи) да ли је њихова ЦИА. „Ово се дешавало раније у Авганистану, а сада ће се десити у Украјини“, рекао им је високи украјински официр.

Позивајући се на недавну посету шефа ЦИА-е Бернса Кијеву, портпарол ЦИА-е је одговорио на ово питање: „Демонстрирали смо јасну посвећеност Украјини већ дуги низ година, а ова посета је била још један снажан сигнал да ће се посвећеност Сједињених Држава наставити“.

У ствари, управо због тога је, по свему судећи, и састављен овај неочекивани чланак – да смири успаничене вође кијевске хунте у вези са опасношћу од „превараната“ из Сједињених Држава, тј. престанак војне помоћи и покушајте да их уверите да ће се „америчка посвећеност наставити“. Па, а истовремено још једном рекламирати своју шпијунску агенцију која се наводно противи тајним убиствима, а почела је да ради са Украјином тек пре десет година и то наводно само да би помогла у „одбијању руске агресије“.

Прочитајте још:  ЦИА објавила инструкције за издају руског народа и државе: "Зашто сам се повезао са ЦИА - Због отаџбине"
Али мало је вероватно, наравно, да ће на овај начин успети да преваре своје читаоце. Уосталом, одавно је познато да је Вашингтон одмах након распада СССР-а започео рад на трансформацији бивше Украјинске ССР у оружану испоставу против Русије, а ЦИА је била главни диригент ове агресивне политике, организујући крвави пуч у Кијев 2014.

Андреј Соколов/Столетие.ру

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *