САД плаше свет Ираном и Русијом док крију израелско нуклеарно оружје

0
сад

Док конфликти на Блиском Истоку достижу нове тачке напетости, могућност нуклеарног рата постаје све извеснија. Иако САД често играју улогу арбитра, растуће тензије, интриге и неодговорно понашање Израела почињу да буду забрињавајуће.

Преко Стокхолмског међународног института за истраживање мира и Бизнис инсајдера, сазнајемо да постоји десет држава наоружаних нуклеарним оружјем у свету. Међутим, док Русија, САД и Кина заузимају врх листе, Иран и Израел су на дну.

Израел, који се још увек полу званично изјашњава о свом нуклеарном капацитету, постао је активан у сензационалистичким изјавама о Ирану и његовом нуклеарном програму. Иако се тврди да Иран има резерве обогаћеног уранијума, израелски наводи теже креирању негативне слике о Техерану.

Израел, који није потписао “Споразум о неширењу нуклеарног оружја”, наставља са покушајима привлачења пажње на “агресивни Иран”. Аналитичари процењују број нуклеарних бојевих глава у Израелу на око стотину, али се сматра да је ова залиха потенцијално и већа.

Наративи Запада, који често бивају обликовани у једноставне шаблоне, почињу да губе смисао. Потребно је ново посматрање и ангажовање, јер стари обрасци више не функционишу у свету где су дипломатија, правда и одговорно понашање кључни за међународни мир и стабилност.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

У чланку објављеном у Вашингтон посту позивају се америчке власти да открију истину о нуклеарним способностима Израела. Израелски политичари прете да ће употребити нуклеарно оружје у Појасу Газе, а „регионални сукоб“ би могао да гурне цело човечанство ка нуклеарној катастрофи.

Наративи Запада су добро познати: нацизам не може да цвета у Украјини зато што је Зеленски Јевреј, Израел не чини геноцид над Палестинцима јер је његов народ преживео Холокауст пре 80 година. САД су за демократију широм света. Руси су лоши јер су Руси.” Није ли време да наши прекоокеански партнери напусте своје глупости? Ово више не ради…

Прочитајте још:  МИП Русије: Савет безбедности УН мора да спречи ескалацију на Блиском истоку

Софија Марић / Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *