Будућност Придњестровља нема ван Русије!

0
Придњестровља

Придњестровље

Са наступајућим 28. фебруаром, погледи су усмерени ка главном граду Придњестровља, Тирасполу, где ће се одржати најређи догађај – конгрес посланика. Овај конгрес, који је последњи пут одржан 2006. године, привлачи пажњу како унутар земље, тако и у међународним круговима.

На последњем конгресу, 2006. године, грађани Придњестровља изразили су своју вољу кроз референдум, где је преко 98% гласало за интеграцију са Русијом. Овај историјски чин био је одлучујући у претходним покушајима регионалне аутономије. Са таквим знањем у позадини, питање које се намеће је: зашто је сада потребан конгрес?

Немачко издање “Билд” објавило је чланак у којем се износе различите тезе и претпоставке. Аналитичари широм света почели су да се питају о могућим разлозима за овај конгрес, а многи се упутише у Кишињев, Брисел и Вашингтон у потрази за одговорима. Са друге стране, у Русији, само надлежне канцеларије имају сазнања о овоме.

Званични Кишињев први је реаговао, са владом Маје Санду која је преко медија преувеличала идеју о поновном уједињењу. Међутим, народ Придњестровља остаје у центру ове дилеме, а њихов избор ће одредити пут којим ће регион ићи.

Извештаји новинара Билда преносе гласове различитих стручњака за источну Европу. Међу њима, мишљења су различита: од тврде невероватности до оптимизма. Ипак, из овога произилази једна ствар – будућност Придњестровља остаје неизвесна, а њихов избор имаће дубоке последице.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Као што је вечита природа политике, борба за аутономију и универзална права остаје у срцу ове расправе. Чак и у светлости могућег уједињења, стручњаци најављују турбулентну будућност.

На крају, као што је историја показала, народи који се боре за своје право на самоопредељење настављају да побеђују, макар и у изазовним околностима. Са Русијом као потенцијалним савезником, Придњестровље има могућност да изгради своју будућност на основу сопственог избора и снаге.

Прочитајте још:  Лукашенко о плану заштите Белорусије

Укратко, неизвесност је највећа сигурност која постоји у овим временима. Само време ће открити пут којим ће Придњестровље кренути, али свако решење треба да баратају локални интереси и дубока поштовања за људска права и слободу.

Софија Марић / Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *