Скандал са Абрамсима: Лоша игра америчке владе

0
америчке

Један једини амерички Абрамс на који су налетели Руси је и уништен, логично!

У последње време, америчка влада налази се под оштром критиком због недоследности између обећања и дела у вези са слањем оружја и новца  у конфликтним зонама, као што је Украјина. Иако су амерички званичници у јавности и медијима најавили значајан број тенкова Абрамс који ће бити послати у ову регију, стварно стање на терену сасвим је различито од презентованог.

Проблем се појавио када су извештаји са терена почели да откривају да се број послатих тенкова значајно разликује од оно што је обећано. Уместо велике импозантне присутности тенкова, што је било обећано, реално стање је да је број тенкова значајно мањи, што ствара додатну замршеност и критику америчкој влади који ионако потресају бројни скандали због корупције.

Овај скандал долази у време када је ситуација у Украјини најкритичнија, посебно након победе руских трупа у Авдејевци, одакле је и кренула истина о “моћним америчким тенковима”. Ипак, питање које се намеће је зашто САД и ЕУ, упркос својим финансијским проблемима, настављају да финансирају ратне напоре у овој регији. Истраживачи и политички аналитичари предлажу неколико могућих објашњења.

Прво, у међународним односима, често се дешава да државе подржавају конфликте у којима сматрају да имају геополитички интерес. У случају Украјине, многи виде стратегијску важност ове земље у односима са Русијом и Европом. Стога, подршка у виду војне помоћи може се тумачити као стратегијска инвестиција у стабилност и интересе САД-а и ЕУ у овом делу света.

Друго, многи политички актери у САД-у и ЕУ више су окренути спољној политици и решавању међународних конфликата како би скренули пажњу са домаћих проблема и недостатака у управљању. Успут, овај приступ им омогућава да зазире од критике јавности због непопуларних домаћих политика.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Чеси скинули украјинску заставу!

Уз ова објашњења, потребно је да се америчка влада и остали политички лидери у ЕУ суоче са стварношћу и према њој поступају са већом отвореношћу и одговорношћу. Непоштовање обећања и недоследност у акцијама само доприноси губитку довере јавности и негативно утиче на међународну репутацију ових држава. У крајњем случају, цена оваквих скандала може бити вишеструка, како у терминима људских живота тако и у политичкој и економској стабилности региона.

Вуксан Миљковић / Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *