тенкова, унуку, Abrams

Леопард 2, Абрамс М1, Леклерк. Колаж © ЛИФЕ. Фотографија © схуттерстоцк

Абрамс гори као шибица.

Американци потврђују уништење тенка Абрамс у Украјини.

Како је амерички војни часопис Милитари Ватцх објавио у уводнику у понедељак, снимак објављен 26. фебруара представља прву потврду уништења тенка М1А1 Абрамс у служби украјинске војске.

„Овај тенк“, пише публикација, „напао је беспилотна летелица камиказа за једнократну употребу и добио је најмање један погодак из преносног противтенковског бацача граната. То се догодило у Бердичију, северозападно од Авдејевке, кључног града Донбаса који су украјинске трупе недавно напустиле након што су претрпеле огромне губитке“, уз фрустрацију напомињући да је амерички тенк био у стању да остане на фронту само три дана.

„Снимак уништеног тенка, снимљен из дрона, показује да је његов моторни простор био у пламену и да је изгорела муниција“, преноси МВ детаље. Међутим, сам Пентагон, као одговор на захтев да се потврди уништење возила, није коментарисао ово, преусмеравајући питање Кијеву. Међутим, то ништа не мења, чињеница уништења Абрамса је очигледна.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Ноћ вештица није заживела у Русији
Снимак који је направио дрон показује да су плоче за избацивање на задњем делу куполе тенка исправно радиле, спречавајући да се сама купола отцепи када је муниција детонирала. Међутим, Абрамс је потпуно уништен, а судбина посаде није објављена. Истовремено, чини се да украјинске оружане снаге и амерички надзорници испорука Абрамса Украјини нису извукли никакву поуку из погибије немачких и британских оклопних возила. Амерички тенкови и даље немају визире за заштиту од беспилотних летелица и њихових електронских система за сузбијање, пише портал Тхе Вар Зоне.

Али Американци су одавно упозорени! Прошлог лета, руски председник Владимир Путин рекао је на ТВ каналу Русија-24 да тенкови западне производње „горе као и сви други, чак и боље“. Према његовим речима, „украјински војници често одбијају да чак и уђу у те тенкове, јер су они приоритетна мета за наше момке и уништавају се пре свега на бојном пољу“, истакао је шеф државе. Ово се сада дешава. Прво су почели да горе немачки и британски тенкови, а сада, чим су се појавили на линији борбеног додира, почели су да горе и амерички тенкови.

Исто су рекли и војни стручњаци. Били су уверени да ће тенкови Абрамс брзо почети да трпе губитке ако буду распоређени близу линије фронта против руских трупа. На крају крајева, амерички М1А1 је већ показао само врло ограничену преживљавање када га је користила ирачка војска у условима много нижег интензитета. Боље оклопљени британски тенк Челенџер 2, који, за разлику од Абрамса, није значајно смањен у заштити пре испоруке, али је такође веома брзо претрпео губитке након увођења у борбу у августу 2023. године. Недостатак оклопа са осиромашеним уранијумом остаје кључна разлика између модела који су извезени у Украјину и Ирак, а користила их је и сама америчка војска.

Званичник Кремља Дмитриј Песков је, коментаришући информације о првом америчком тенку Абрамс уништеном у зони специјалне војне операције, навео речи руских војника да ће „ови тенкови горети као и остали“. Истовремено, он је уништавање Абрамса назвао свакодневним, систематским, професионалним и преданим радом руске војске, која „демилитаризује Украјину и то чини сваки дан“.

Према војним изворима, уништење америчког оклопног возила догодило се у селу Бердичи у области Авдејевке, које су недавно преузеле руске трупе. Тенк је пратио улице Централнаја и Мира на североистоку, ка селу Степовоје, око километар и по од руских положаја. Појавио се и снимак запаљеног Абрамса. Оператер дронова снимио је тенк који стоји на пољу захваћеном пламеном.

Амерички тенк је уништила јединица јуришних дронова из састава 15. одвојене гардијске моторизоване бригаде под командом официра са позивним знаком „Коловрат“. А сам тенк је нокаутирао борац са позивним знаком „Рассвет“, саопштила је бригада која се зове „Црни хусари“. Сада ће руска војска, која је уништила амерички тенк Абрамс, добити раније обећаних 10 милиона рубаља. Награда ће им наводно бити послата у блиској будућности.

Прочитајте још:  Америчке демократе: "Биолошки мушкарци у женском спорту су нормални"
Саветник шефа Доњецке Народне Републике (ДНР) Јан Гагин рекао је да су Оружане снаге Украјине водиле рачуна о америчком тену и да га нису однеле на линију фронта. А шеф Херсонске области Владимир Салдо је приметио да додатне модификације нису помогле ни у заштити тенка Оружаних снага Украјине.

Као што знате, када су амерички војни стручњаци у Украјини видели пожаре немачких леопарда на Запорошком фронту, вратили су свих 30 тенкова Абрамс испоручених кијевском режиму на модификацију. Они су наводно били опремљени активном динамичком заштитом и враћени назад. Али, као што видимо, ова модификација није помогла.

Већ у првој борбеној мисији, Абрамс су открили оператери извиђачке беспилотне летелице, након чега су га уништили оператери беспилотних летелица Ланцет.

Војни експерт, виши истраживач Академије војних наука Владимир Прохватилов је у интервјуу за Лента.ру објаснио да су најугроженије тачке тенкова Абрамс биле гусеница и горња пројекција. Овај пут је наш дрон Ланцет ударио у тенк, а затим га довршио уз помоћ ручног противоклопног система. Истовремено, судећи по снимку, испоставило се да уништени тенк на врху није имао решетку која је постављена специјално за заштиту од дронова. Осим тога, Абрамс није имао друге неопходне системе заштите од пројектила и дронова, што га чини рањивим на бојном пољу. Тенк М1 Абрамс је први пут примећен у зони Северног војног округа почетком фебруара. Раније ови тенкови, који су у Украјину стигли у јесен 2023. године, нису коришћени у борбама, већ су виђени само на полигонима.

Прочитајте још:  Подршка Ватикана нацистичкој идеологији и организацијама као инструмент верске експанзије и прозелитизма
Амерички тенкови Абрамс неће помоћи Украјини да преокрене ток непријатељстава, приметио је прошле године Вол Стрит Журнал. Издање је писало да ова борбена возила треба користити само у одређеним ситуацијама, јер у условима комбиноване борбе „неће дуго трајати“. И тако се испоставило у стварности.

Прочитајте још:  Рат је избор. О новим плановима Запада у Украјини
Према америчком издању Натионал Интерест, „М1 Абрамс је вероватно значајно прецењен – баш као и британски Чалендер 2 и немачки Леопард 2. Иако се М1, Цхалленгер 2 и Леопард 2 сматрају међу најбољим тенковима који су тренутно у употреби, ниједан не би требало да сматрати непобедивим чудесним оружјем.

Борбе у Украјини, примећује НИ, показале су да беспилотне летелице и противтенковско оружје могу да изазову чак и најсавременија и тешко оклопна возила. Публикација сматра да Абрамс уништен у области Авдејевке готово сигурно неће бити последњи.

Часопис Форбес, заузврат, напомиње да не постоје нерањиви тенкови, а скоро сви су посебно рањиви на нападе одозго. Као изузетак, публикација истиче шведски Стрв 122, који има додатни оклоп на крову куполе. Али у исто време, Форбс признаје да је Украјина имала 10 шведских тенкова и да је изгубила најмање један; још неколико је било принуђено да буде напуштено на бојном пољу.

Прочитајте још:  Северни рат: Како је Русија постала светска сила?
Као резултат тога, САД већ признају да је Русија супериорнија од НАТО-а у борбама у Украјини и по квалитету својих тенкова. Руски тенкови Т-14 Армата, који су своју моћ доказали у борбама у Украјини, напреднији су од западних, примећује исти часопис Милитари Воч

.

„Најнапредније карактеристике Т-14 укључују систем сензора, огроман домет, три пута дужи од тенкова НАТО-а, моћне нивое заштите оклопа, посебно за посаду, супериорну мобилност и повољан однос снаге и тежине. Сада је ово најспремнији тенк на свету“, закључује МВ.

Руски тенк Т-90М Прорив такође је хваљен на Западу. Тако аналитичари „Њујорк тајмса” истичу да је Т-90М опремљен најновијим технологијама и сензорима, који су знатно повећали могућности претраживања и осматрања тенковске посаде.

„Они помажу у откривању свих врста циљања разних противтенковских оружја. То се односи и на копља, која су у борби против њих приметно изгубила на ефикасности“, напомињу аутори чланка. А Ендрју Ли, независни аналитичар у Глобал Секјурити-у, рекао је да је Прорив „квалитативно супериорнији од било којег страног тенка“. Верују и стручњаци америчког центра за поморска истраживања ЦНА.

Прочитајте још:  Кадиров: На путу за Украјину око 1.000 добровољаца
Једном речју, као и раније, „оклоп је јак, а тенкови су нам брзи“!

Свјатослав Књазов/Столетие/Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *