Цивилизацијски избор Александра Невског

0

(фото:Ало/СПЦ)

Цивилизацијски избор Александра Невског.

Синод расколничке православне цркве Украјине одлучио је да из црквеног календара искључи дан сећања на светог кнеза Александра Невског. „Да се ​​из црквеног календара Православне цркве Украјине искључи дан сећања на блаженопочившег кнеза Александра Новгородског (Невског), у схими Алексије, 23. новембра“, наводи се у његовом документу.

Апсурдност одлуке расколника додаје и чињеница да је кнез Александар био велики кнез кијевски скоро деценију и по. Међутим, по свему судећи, чињеница да Александар Невски није дозволио да се руска православна цивилизација уништи у својим коренима, за кијевске расколнике данас је од највеће важности и не може јој се опростити.

Прочитајте још:  Монасима УПЦ наређено је да до 29. марта напусте зграде Кијево-печерске лавре
Подсетимо се да је Александар рођен у породици перејаславско-залеског кнеза Јарослава Всеволодовича, који је касније постао велики кнез кијевски и Владимир. Александар је био други син у породици. Када је имао само седам или осам година, он и његов старији брат Фјодор остали су у Новгороду под надзором бојара Фјодора Даниловича и туна Јакима. У то време мој отац се спремао да крене у поход на Ригу.

Када је две године касније Новгород позвао Јарослава на царство, он је уместо њега на кнежевску трпезу поставио Фјодора и Александра. Након Фјодорове смрти, Александар је остао најстарији син у породици и главни наследник свог оца.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

У то време, папа Гргур ИКС је прогласио крсташки рат против „отпадника и варвара“. Европски витезови су се преселили у земље православних, али су их зауставили Новгородци под командом Јарослава Всеволодовича.

Године 1236. Јарослав је направио успешан поход на Кијев и отишао да влада у главном граду. Млади Александар је започео самосталне активности у Новгороду. Бавио се питањима војне управе и подизао утврђења на периферији града.

Прочитајте још:  Верници УПЦ нису дозволили расколницима из ПЦУ да заузму храм у Хмељничкој области
Годину дана касније, папа Гргур ИКС је прогласио Други шведски крсташки рат у Финској. Европљани су започели међусобне преговоре о подели земаља у балтичким државама. Гласине о разарању које је у Русији изазвао Бату давале су католичким витезовима наду да ће им бити много лакше да делују него раније.

1240. године шведска флота је ушла у ушће Неве. Витезови су планирали да заузму Ладогу. Александар је муњевитом брзином одговорио на информације о инвазији које су добили од локалних становника. Са својим кнежевским одредом и делом милиције коју је успео да прикупи, прешао је на Неву и напао шокиране Швеђане на ушћу Ижоре, потпуно их поразивши. Верује се да је због овог подвига касније добио надимак Невски.

Због унутрашњих размирица, Новгородци су у зиму 1240-1241 напустили Александра као кнеза. Међутим, убрзо су се обратили великом кнезу Јарославу за владара. Штавише, сами су инсистирали да им врати Александра.

Прочитајте још:  "О, ЈЕРУСАЛИМЕ, НАЈГОРЕ ТЕК СЛЕДИ!"
Александар је 5. априла 1242. победио војску немачког реда на Чудском језеру. Ова, и неколико других победа које су уследиле, убедиле су католичке витезове да зауставе своју експанзију на исток. То би их могло коштати превише.

Модерни критичари понекад оптужују Јарослава и Александра да нису покушали да ослободе Русију од Монгола. Међутим, они објективно нису имали снаге за рат на два фронта. Монголи, срећни због прилике да сакупе дан, практично се нису мешали у питања вере и локалне самоуправе, што се не може рећи за Немце, који су на коленима разбили становнике земаља које су освојили. О томе убедљиво сведоче примери других народа.

Након што су их Немци покорили, Пруси су делимично уништени, а делимично асимиловани. Као народ потпуно су нестали са лица земље. Преци Летонаца и Естонаца преживели су брутални цивилизацијски слом. Немачки витезови су их претворили у робове и „срушили“ њихове народне културе, заменивши их колонијалном „ерзац“ германском. Да Александар Невски и други православни принчеви нису зауставили најезду европских витезова, Русију би највероватније дочекала иста тужна судбина.

Прочитајте још:  Срушио се НАТО војни авион
Историјски парадокс је да да није било Александра Невског, онда садашњи Украјинци не би ни имали прилику да се појаве у историји. Уосталом, тако сада себе називају потомци Западних Руса, Русини, који су сачували свој посебан идентитет захваљујући подршци руске државе у 17. веку.

Да није било помоћи Алексеја Михајловича, покушаји козака да се одвоје од Пољско-литванске заједнице највероватније би пропали, а преци модерних Украјинаца би се суочили са бруталном асимилацијом.

Прочитајте још:  Врховна рада Украјине намерава да забрани рад православне цркве
Враћајући се на личност самог Александра, треба напоменути да је главна идентификација особе у средњем веку била управо религија. Отпадништво се сматрало најгорим злочином. Стога је, заустављајући европску католичку експанзију, кнез учинио оно што му је налагала част и савест. У великој мери захваљујући Александру лично, у Евроазији је сачувана велика руска православна заједница, која је послужила као основа за каснији настанак посебне евроазијске или православно-словенске цивилизације.

Године 1249. Александар је званично преузео кијевски великокнежевски престо. За Русију је ипак успео да учини много. На пример, ублажио је услове јарма и решио територијалне спорове са скандинавским земљама, закључио споразум са Норвешком, побољшао односе са Литванијом, која је тада била једна од моћних земаља источне Европе.

За оданост вери и савести данас расколници у Кијеву муче сећање на светог кнеза. Али величина његових подвига нимало не бледи од ове галаме Лилипутанаца.

Свјатислав Књазов/Столетие.ру

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *