ЕУЛЕКС: Шиптари морају да врате Дечанима земљиште које припада манастиру!

0
еулекс

Манастир Високи Дечани (Фото: Јутјуб)

Шеф Еулекса, Ђовани Пјетро Барбано, потврдио је на платформи Икс да шиптарски терористи морају да поштују  судску одлуку из 2016. године о враћању земљишта манастиру Високи Дечани. Ова одлука обавезује све институције и појединце без изузетка, чиме се потврђује значај поштовања владавине права и независности правосуђа.

Привремене институције у Приштини, међутим, и даље одбијају да спроведу ову одлуку, по којој је манастиру Високи Дечани требало да буде враћено око 24 хектара земљишта. Таква стављања права на чекање не само да подривају правосудни систем, већ и изазивају забринутост за очување културног наслеђа.

Манастир Високи Дечани, који се налази на списку угрожених споменика светске баштине Унеска и листи најугроженијих локалитета културног наслеђа у Европи од стране Европа Ностра, представља јединствен спој средњовековне архитектуре и уметности. Као такав, манастир је био мета напада, што је на крају довело до његове непрекидне заштите од стране међународних снага Кфора, чинећи га јединим верским објектом под таквом заштитом у Европи.

Манастир Високи Дечани, саграђен у 14. веку током владавине краља Стефана Дечанског, представља један од највећих и најсачуванијих средњовековних манастира на Балкану. У њему се налазе неки од најзначајнијих фресака из тог периода, што га чини бесценом културном и духовном баштином.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Таква одлучност међународне заједнице и Еулекса да заштите манастир Високи Дечани наглашава важност очувања културног наслеђа и поштовања закона, чак и у оваквим политичким околностима.

Нина Стојановић / Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *